Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Başkanı Birol Dikyurt, Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) organizasyonuyla gerçekleştirilen Hollanda-Almanya gezisinin verimli geçtiğini söyledi. Bağlı bulundukları ANFED&8217;in organizasyonuyla dış ticaret gezisi amaçlı Hollanda ve Almanya giden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve BAKİAD üyeleri Yaşar Bahçıvan, Mehmet Çelikkaya, Naci Ünal, Salih Günay ve Genel Sekreter Hasan Önder Bartın&8217;a döndü. Heyet ticaret gezisi kapsamında 26-31 Ocak tarihleri arasında Hollanda Genç İşadamları Federasyonu&8217;nun (HOGİAF) ev sahipliğinde Türkiye&8217;den Anadolu İşadamları Federasyonu&8217;na (ANFED) üye derneklerin katılımları ile Amsterdam ve Rotterdam Ticaret Odalarında &8220; Hedef Pazar Hollanda&8221; adlı iş konferansına katıldı. Amsterdam Ticaret Odası&8217;ndaki toplantıda KVK Uluslararası Ticaret Odası Müdürü John Nibbering, Amsterdam Ticaret Odası Müdürü Nick Snijders, ANFED Başkanı Doğan Kaynak, BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve beraberindeki 30 iş adamı; HOGİAF Başkanı Ahmet Kabakyer, AGİAD Başkanı Adnan Aydemir ve çok sayıda Hollandalı ve Türk işadamı hazır bulundu.


İkili ticaretin artmasını istiyoruz


Konferansın açılış konuşmasını yapan KVK Uluslararası Ticaret Odası Müdürü John Nibbering, &8220;Özellikle Türkiye&8217;den gelen ANFED işadamları üyelerine, Hollanda&8217;ya dönük yatırımları ve ikili ticaret anlaşmalarının artması yönündeki çabalarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Bu tür ticari buluşmalar çok önemli. Çünkü mesele, şahsî ilişkide bitmektedir. Birisine güvendikten sonra ömür boyu arkadaş olabilirsiniz. İlk izlenim için size hiçbir zaman ikinci bir fırsat tanınmaz. Ticaret Odası olarak bu tür programları çokça organize etmekteyiz. Ve temenni ederiz ki bundan sonra birçok iş buluşmalarını Türkiye&8217;de ANFED aracılığı ile Hollanda&8217;da ise HOGİAF ve AGİAD aracılığı ile takip ederiz&8221; şeklinde konuştu.


Yeni pazarlara yöneliyoruz


ANFED Başkanı Doğan Kaynak ise, ANKİSAD, ASAD, BAKİAD, HÜRSİAD, ZONİAD derneklerinin başkan ve üyelerinden oluşan 30 kişilik bir heyet ile Hollanda&8217;daki HOGİAF&8217;ın iş zirve buluşmalarına katıldıklarını söyledi. Kaynak, &8220;Küreselleşen dünya pazarında bölgesel güç ve aktör konumuna gelen Türkiye; bir taraftan komşularıyla sıfır problem ilkesini, diğer taraftan Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koymuştur. Siyasal olarak süregelen istikrar, küresel krizi aşmada iş dünyasını olumlu yönde motive etmektedir. İş dünyasının önemli bir kısmını temsil eden ANFED bu önemli hedefe ulaşmak için üyelerini sürekli olarak yeni pazarlara yönelmeye teşvik etmektedir. Buradan hareketle sanayi, üretim, teknoloji ve sahip olduğu tarımsal potansiyel ile iş dünyası için çok önemli olduğunu düşündüğümüz Hollanda&8217;yı üyelerimiz için &8216;hedef pazar&8217; olarak seçtik&8221; dedi.


Hollanda&8217;nın önemi ayrıdır


Kaynak; &8220;Ülkedeki Türklerin kendi işlerini kurmaları, istihdam sağlamaları, Türkiye ile ticari ortaklıklar açısından Hollanda&8217;yı ayrıca önemli kılmaktadır. Ülkedeki iş dünyasının çatı kuruluşu HOGİAF, heyetimize ev sahipliği yapmanın yanında ANFED üyeleri için çok önemli bir çözüm ortağı olarak faaliyet göstermektedir. Hollanda liman taşımacılığı ve ticari potansiyelin yanında, sahip olduğu çok önemli kobi yatırımına da ev sahipliği yapmaktadır. Amsterdam Ticaret Odası&8217;nda yapılan görüşmeler son derece olumlu oldu. Bu iş buluşmaları ile Hollanda ile Türkiye arasında ihracatımızın artırılmasının yanında, yapılacak işbirlikleri ile ortak yatırımlar, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını da hedeflemekteyiz&8221; diye konuştu.


İkili ticareti geliştirmeyi amaçlıyoruz


Hollanda Genç İşadamları Federasyonu HOGİAF Başkanı Mehmet Kabakyer, Hollanda&8217;da farklı iş alanlarındaki genç yabancı girişimciler için en büyük girişimci platformu olarak faaliyetlerini sürdürmekte olduklarını belirtti. Kabakyer, ANFED ile Hollanda&8217;da bir iş buluşma konferansı düzenlemekten son derece mutlu olduklarını amaçlarının karşılıklı ikili ticareti geliştirmek olduğunu ifade ederek; &8220;Hollanda&8217;nın değişik şehir ve bölgelerinde aktif olarak hizmet veren HOGİAF&8217;a bağlı 8 dernek ve kuruluşta toplam 750 üyemiz bulunmaktadır. Bu kuruluşlar Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Twente ve çevresi, Veluwe ve çevresi, Gelderland ve Brabant Genç İşadamları Dernekleri&8217;nden oluşmaktadır&8221; ifadesini kullandı. HOGİAF önderliğinde Hollanda&8217;da bulunan ANFED heyeti, Hollanda Lahey Büyükelçiliği, Hollanda Temsilciler Meclisi, Rotterdam ROGİAD işbirliği ile Rotterdam Ticaret Odasında görüşmelerde bulundu.


Büyükelçi Uğur Doğan ziyaret edildi


ANFED heyeti, ziyaretler kapsamında Hollanda&8217;nın Parlamento başkenti Lahey&8217;de bulunan Türkiye Büyükelçisi Uğur Doğan&8217;ı ziyaret etti. Büyükelçilikte Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret konularında verilen bilgilerin yanı sıra yatırım olanakları hakkında bir sunum yapılarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. ANFED heyeti daha sonra temsilciler meclisini de ziyaret etti. Heyeti Ağırlayan Hollanda Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDA) Milletvekili Coşkun Çörüz, Hollanda hükümetinin yatırımcılara çok büyük önem verdiğini belirtti.Ziyaretler esnasında BAKİAD heyeti Hollanda-Türkiye ekonomik ilişkileri konularında Türk Büyükelçisi Uğur Doğan ve CDA Milletvekili Coşkun Çörüz&8217;e sorular sorup karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Bartın Genç İşadamları Derneği (BAKİAD) Başkanı Birol Dikyurt Rotterdam Ticaret Odasında Türkiye Masası şefine Hollanda&8217;nın Türk işadamlarına havaalanında anlamsız sorular sorarak ülkeye girişlerde sıkıntı çıkarmamalarını ve vize konusunu dile getirdi. Dikyurt ayrıca Bartın Limanı hakkında da bilgiler verdi.


Türk işadamları ekonomiye güç kattı


Hollanda Uluslararası Yatırım Ajansı Müdürü Reuco Burman, Anadolu İşadamları Federasyonu üyeleri, HOGİAF ve ROGİAD yönetiminin de hazır bulunduğu Rotterdam Ticaret Odası&8217;ndaki toplantıda Türk işadamlarının ekonomiye yeni bir soluk getirdiğini söyledi. Hollanda&8217;nın liman şehri Rotterdam hakkında Anadolu İşadamları Federasyonu&8217;na (ANFED) bilgi veren Uluslararası Yatırım Ajansı Müdürü Reuco Burman, Rotterdam Limanı&8217;nın dünyanın 4&8217;üncü büyük limanı olduğunu belirtti. Reuco Burman, &8220;Avrupa&8217;nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı&8217;nda yıl içinde yapılan mal yükleme ve boşaltma işlemleri, geçen yılla karşılaştırıldığında görülüyor ki yüzde 8´lik artışla 400 milyon ton oldu. Rotterdam Limanı´ndan sağlanan 26 milyon tonluk bir artış var. 2009 yılında ekonomik kriz dolayısıyla limanda hafif bir düşüş görüldü. Rakiplerimiz olan Hamburg ve Antwerpen limanlarına göre biz, Hollanda Rotterdam Limanı olarak başarılı olduğumuzu düşünüyoruz&8221; dedi.


Çok güçlü bir ağımız var


Burman, &8220;Çin&8217;den gelen büyük yük gemilerinin durakları yine bizim limanımız. Buraya gelen yükler karayolu ve demiryolu ile ulaşacağı yere en güvenli şekilde ulaştırılıyor. Çok iyi bir ağımız var. Bunun yanında, uluslararası Amsterdam Schiphol Havalimanı&8217;na da kısa bir süre içinde ürünler ulaştırılıyor. Bu açıdan Hollanda olarak Türkiye ile olan karşılıklı ihracatımızı artırmak istiyoruz. Zaten Türkiye ile ticari anlamda ilişkiler son yıllarda artan bir seyir izliyor. Bu açıdan ülkemizde bulunan Hollandalı Türk işadamları ve Türkiye&8217;den gelen işadamları da ekonomimize güç katıyorlar. Şehrimizdeki ROGİAD ve üst kurum olan HOGİAF&8217;ın çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Anadolu İşadamları Federasyonu&8217;na da bu nazik ziyaretleri için teşekkürlerimizi iletiyoruz&8221; şeklinde konuştu. Daha sonra Rotterdam Ticaret Odası&8217;ndan uzmanlar tarafından yatırım olanakları hakkında bilgiler verildi.


Yatırımları incelediler


Rotterdam Belediyesi tarafından Hollanda&8217;ya gelen Türk heyetine inşaat çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Rotterdam Belediyesi tünel çalışmaları hakkında bilgiler vererek tünel inşaatını heyete gezdirdi. BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve diğer işadamları, Hollanda&8217;da bulunan süt hayvancılığı çiftliklerini, süt ve süt ürünleri imalat tesislerini de ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Ziyaret ve inceleme yaptıkları tesislerin sahiplerini Bartın&8217;a davet eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt gezinin faydalı olduğunu belirterek önümüzdeki günlerde gezinin meyvelerinin alınmaya başlanacağını umduklarını söyledi. BAKİAD heyeti ayrıca Hollanda ve Almanya&8217;daki Türk okullarını da ziyaret etti.

Editör: Pusula Gazetesi