Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi&[#]8217;nin Cumartesi gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurulu öncesi dün basın toplantısı yaptı. Pusula&[#]8217;nın sorularını da yanıtlayan mevcut başkan Okan Ceylan ile kongre listesinin Başkan Adayı Ercan Şehri kooparatife önceki yılların aksine şeffaf bir anlayış getireceklerini söyledi.


Okan Ceylan, kooparatifin mevcut haliyle esnafın işini kolaylaştırmak yerine zorlaştıran bir anlayışla yönetilmesi nedeniyle bu aşamaya gelindiğini belirterek dur demek zorunda kaldıklarını söyledi.Ceylan değerlendirmesinde; &[#]8220;Öncelikle yönetim ilkemiz şeffaflık. Esnafın kendi evinde esnafı horladılar. Hiçbir esnafımız kafasında bazı şüphelerle buraya gelmemeli. Burası esnafın kendi evi. Önce buraya burada yönetici pozisyonunda olanlara güvenebilmeli, inanabilmeli. Kandırılmadığını bilmeli. Burada krediler kapalı olduğu halde sözler verildi. Olmayacak işlerin sözlerinin verildiği, üyelerin oyalandığı bir kooparatif olmayacağız. Yönetim kurulunda başkanın dediği değil herkesin bilgisi dahilinde ortak görüş doğrultusunda kararlar alınacak. Güler yüzlü gerçekçi ve şeffaf bir yönetim amacındayız. Olağanüstü genel kurulda yetkiyi alırsak Ocak &[#]8211;Nisan gibi Mali Genel Kurul yapıp üyelerimizin lehine olan radikal tedbirler ve kararlar almak istiyoruz. Genel kuruldan çıkacak destek önemli. Bizim bankamız Halk Bankası. Başkan bankalarla görüşerek göstermelik hareketlerden kaçınacağız&[#]8221; dedi.


Kefillere kolaylık, borçlulara taksitlendirme


Okan Ceylan borçlar ve icralar nedeniyle çok sayıda esnafın yanı sıra çok sayıda kefilin de zor durumda olduğunu, maaşlarından kesintilerle karşı karşıya kaldıklarını belirtirken Ercan Şehri ise uygulayacakları yöntemi şöyle anlattı; &[#]8220; Yeni bir taksitlendirme getirip, parasını düzenli ödeyebilecekleri elden taksitlerle icralardan kurtarmak istiyoruz. İcradaki dosyaları durdurup kefiller ve borçlular arasındaki sıkıntıları birebir çözme yoluna gideceğiz. Bunun yöntemi ise borçluyu sıkmadan elden taksitlerle ödemesini yaptırmak. Kefillerin maaşlarındaki hacizleri de bu yolla durdurmak mümkün. Yapacağımız her eylem iyi niyet kuralları içinde borçlularımızla aramızda karşılıklı güvene dayalı gerçekleşecek. Kesinlikle imtiyaz ve kişiye özel hizmet, ayrımcılık, kolaylık, zorluk olmayacak. Kuralları herkese aynı uygulayarak güvensizlik ortamını sona erdireceğiz. Üyelerimiz buraya gelirken kafalarında bir kuşku olmamalı. Kooparatifimizin en büyük eksikliği de bu. Ortada güven kalmamış. Onların sıkıntısı bizim sıkıntımız. Böyle bilir, böyle kabul edersek zaten sorunu çözmek çok zor değil&[#]8221;


Kongre neden Pazar değil de Cumartesi


Okan Ceylan ve Ercan Şehri eski başkan ve başkan adayı Hüseyin Özdemir&[#]8217;in denetim kuruluna kongre kararı aldırdığını, kongre gününü de Cumartesiye denk getirerek bir çok esnafın gelmesini engellemeye çalıştığını anlattı. Cumartesi günü çok sayıda esnafın yerinden kımıldama şansının olmadığını bile bile yapılmak istenenin yanlış olduğunu belirten Ceylan ve Şehri; &[#]8220;Cumartesi günü esnafımızdan tezgahını bırakıp kongreye gelmesi isteniyor. Bunun arkasında esnafın kongreye katılımı engellemek var. Çünkü o zaman tepkilerin sandığa daha fazla yansıyacağının farkındalar. Biz tüm üyelerimizi şartlar ne olursa olsun kongreye katılmaya davet ediyoruz. Bu kongre esnafımızın geleceği açısından da önemli&[#]8221; görüşünü ifade ettiler.


Özdemir faizlerin düştüğünü saklamış


Mevcut Başkan Okan Ceylan&[#]8217;ın da bulunduğu listenin başkan adayı Ercan Şehri kooparatif içinde pek çok kötü olay yaşandığını belirterek üyelerin nasıl kandırıldıklarını iyi görmelerini istedi. Tartışmaların çirkinleşmemesi ve amacından sapmaması için bazı şeyleri söylemediklerini belirten Şehri; &[#]8220;Olumsuzluk anlamında söylenebilecek çok şey var. Mesela bunlardan birisi üyelerin nasıl kandırıldığı ile ilgili. Temerrüt faizler yüzde 44&[#]8217;ten yüzde 26&[#]8217;ya düşmüş. Ama bunlardan bizim haberimiz yok. Biz yönetim değişikliğinin ardından Bölge Birliği&[#]8217;ne gittiğimiz de bunları öğrendik. Hüseyin Bey bunlardan haberdar etmedi. Böyle önemli bir şeyden üyelerin habersiz bırakılması ne kadar doğru. Bizim rahatsızlıklarımızın nedenlerinden birisi bu. Bu mantıkla artık burası yürümüyor. O zaman yenilik ve gerçekçi, sorun yaratan değil sorun çözen bir yönetim anlayışı gerekiyor. Biz uyarılarımızı çok yaptık. Dikkate alınmadığı ve kulak arkası edildiği için bu tablo yaşanıyor. Kongrede verilecek yetki ile yılbaşından itibaren kredileri açmak istiyoruz. Yapacağımız mali kongreden sonra da radikal adımlar atabiliriz. Kooparatifi eski günlerine döndürmenin yolu borçlulara çözüm üretmekten geçiyor. Bunu yapacağız. Tek istediğimiz bizlere güvenmeleri. Tüm arkadaşlarımızı kongreye bekliyoruz&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi