Eğlenmeyi ve internette hoşça zaman geçirmeyi biz de seviyoruz: her fırsatta PC, konsol ve casino oyunları oynamaya devam ediyoruz. Ancak hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olarak çalışmak ve para kazanmak da zorundayız. İş aramak (veya yeni bir işe başlamak) uzun ve sıkıcı bir deneyim olabilir. Neyse ki, bu süreci kolaylaştıracak ve hatta hayal ettiğimiz işi mümkün olduğunca çabuk elde etmemizi sağlayacak kaynaklar var. Aşağıda, 2022 için Türkiye'deki en iyi iş arama sitelerini listeliyoruz ve onlardan ne beklemeniz gerektiğini açıklıyoruz.

Kariyer.net

Kariyer.net, Türkiye'nin ilk iş arama platformlarından biri: 1999 yılında kurulduğunda hemen hiç alternatifi yoktu ve bu nedenle hızlı bir şekilde büyümeyi başardı. 2022 itibariyle, Kariyer.net üzerinde 25 milyondan fazla özgeçmiş bulunuyor ve sitenin 94.000'den fazla üye şirketi mevcut. Diğer bir deyişle, tek bir CV ile neredeyse yüz bin şirkete ulaşabiliyorsunuz. Sitenin 17 farklı şehirde ofisi mevcut ve bu nedenle üye sayısını her geçen gün artırmaya devam ediyor: Bu, onu diğer sitelerden ayıran en önemli özellik. Örneğin Samsun'daki küçük bir işletmenin ilanını diğer sitelerde göremeyebilirsiniz, ancak bu işletme Kariyer.net'in Samsun'daki şubesi aracılığıyla herkese ulaşabiliyor.

Site, "Pratik Aday Servisi" adını verdiği bir hizmetle işe alım sürecini baştan sona kendisi yürütebiliyor. Bu hizmet, belirli bir şirketteki belirli bir pozisyon için en uygun adayların Kariyer.net tarafından seçilmesini sağlıyor. Site, iş arayan kullanıcılar için de ücretsiz olarak yararlanılabilen pek çok özelliğe sahip: Örneğin, size en uygun iş ilanlarını listeleyebiliyor. Aslında Kariyer.net'in diğer platformlarla kıyaslandığında çok özgün veya farklı bir hizmet sunduğunu söylemek mümkün değil ancak sektörde lider olması bile tek başına onu tercih etmeniz için bir neden olabilir: Burada yayımladığınız bir CV, kelimenin tam anlamıyla on binlerce şirket tarafından görülebiliyor.

SecretCV

SecretCV, 2000 yılında kurulmuş bir platform ve Kariyer.net'in en büyük rakibi olduğunu söyleyebiliriz. Sitenin kayıtlarında 22 milyon CV ve 65.000 üye işyeri bulunuyor. Yine platforma ait "CVPlus" adlı başka bir web sitesi daha var ve bu Kariyer.net'in "Pratik Aday Servisi" gibi çalışıyor: Şirket, belirli bir pozisyon için en uygun adayları kendisi seçebiliyor. İş arayan bir kullanıcı olarak ilanları şehre, sektöre ve pozisyona göre sıralayabilirsiniz. "Vitrin" bölümünde ise en dikkat çekici ilanlar listeleniyor, bu nedenle aramaya buradan başlamanızı öneririz.

Genel olarak, SecretCV'nin oldukça sade ve kullanışlı bir arayüze sahip olduğunu söyleyebiliriz. Diğer platformlara kıyasla daha kolay kullanılıyor ve aradığınız belirli bir iş ilanına daha hızlı ulaşabiliyorsunuz. Ancak ağırlıklı olarak Marmara ve Ege bölgelerine odaklanıldığını da söyleyebiliriz: Diğer coğrafi bölgeler için iş ilanlarının sayısı oldukça sınırlı. Yine de, ilk olarak veya sadece SecretCV'de iş ilanı yayımlayan bazı firmalar bulunuyor ve sadece bu türdeki ilanları takip etmek için bile kullanmanızı öneririz.

Indeed

Indeed 2004 yılında kurulmuş bir şirket ve Japonya merkezli bir holdinge ait olmakla birlikte, merkezi Austin, Teksas'ta bulunuyor. 60 farklı ülkede 28 farklı dilde kullanılabilen bir hizmet sunuyor ve bu açıdan dünyanın en büyük iş arama platformu olduğunu söylemek mümkün. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise iş arama konusundaki lider platform: Trafik verilerine göre, son 10 yıldır Amerikalılar iş aramak için öncelikle Indeed'i tercih ediyor. Türkiye'de bu denli popüler olmasa da, halen iyi bir alternatif olmayı başarıyor.

Indeed iki nedenden dolayı bu kadar popüler: Dikey arama yapabiliyor ve diğer web sitelerindeki iş ilanlarını da listeleyebiliyorsunuz. Bu bağlamda, iş arama için kullanılan bir tür özel Google sürümüne benziyor: Dikey arama, belirli konulara odaklanabileceğiniz anlamına geliyor. Örneğin, sadece bir şehir veya iş adı yazarak binlerce ilan bulabilirsiniz. Indeed ayrıca forumları, blogları, diğer web sitelerini ve her türlü çevrimiçi kaynağı indekslediğinden arama sonuçları gerçekten kapsamlı oluyor. Hatta Indeed ile çalışmayan, varlığından bile habersiz şirketlerin dahi iş ilanlarını görebilirsiniz. Üstelik bu hizmet tamamen ücretsiz: Indeed, "premium iş ilanları" adı verilen bir yöntemle gelir elde ediyor. Yani vazı şirketler, sonuçlarda ilk sırada çıkmak için Indeed'e ödeme yapıyor, tıpkı Google Ads gibi. Mümkün olduğunca çok iş ilanı görmek istiyorsanız, Indeed en iyi seçenek.

LinkedIn

LinkedIn asıl olarak bir iş arama platformu değil: 2003 yılında kurulduğunda amacı, farklı sektörlerden profesyoneller tarafından kullanılan bir tür Facebook olmaktı. Kullanıcılar önce birbirlerine mesaj göndererek iş başvurusu yapmaya başladılar ve LinkedIn kısa süre içinde buradaki potansiyeli keşfederek bunu bir "özellik" olarak sunmaya başladı. Artık doğrudan profilinizi kullanarak büyük şirketlerin iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Profiliniz aynı zamanda özgeçmişiniz yerine geçtiği ve diğer kullanıcıların yorumlarına açık olduğu için bu işin daha da kolay olduğunu söyleyebiliriz: İşveren, hem geçmiş deneyiminizi hem de eski işverenlerinizin sizin hakkınızda ne düşündüğünü kolayca görebiliyor.

İş fırsatlarını diğer kullanıcılar tarafından yayınlanan gönderilerde de bulabilirsiniz: Çoğu üye, şirketlerindeki açık pozisyonları kendi profilinde paylaşıyor ve hatta CV'nizi İK departmanına göndermenize yardımcı oluyor. Klasik iş arama sitelerinden sonuç elde edemediyseniz, LinkedIn nokta atışı yapmanızı sağlayabilir. Diğer platformların aksine, burada mevcut ilanları okumakla yetinmeniz gerekmiyor: Bir yandan iş ve sosyal ağınızı büyütmeye ve diğer profesyonellerle tanışmaya devam edebilirsiniz. Bu bakımdan, LınkedIn'in sunduğu "hemen başvur" özelliğinden de yararlanmak iyi bir fikir olabilir: Belirli ilanlar için tek bir tıklama ile başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak bu oldukça sınırlı bir özellik ve LinkedIn'i ilgilendiğiniz sektörde çalışan profesyonelleri takip etmek (ve böylelikle yeni iş fırsatlarından haberdar olmak) için kullanmanız daha iyi olacaktır.