Zonguldak'ta, ruhsatsız işletilen kaçak maden ocaklarında son 5 yılda meydana gelen iş kazalarında 29 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi ise yaralandı. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yaptığı açıklamada kaçakçılığın önünün bir an evvel kesilmesi gerektiğini söyledi.

Emeğin Başkenti Zonguldak'ın kanayan yarası kaçak ocaklar, can yakmaya devam ediyor. Zonguldak'ta ki kaçak kömür ocaklarında son 5 yılda meydana gelen göçük, zehirlenme, patlama gibi iş kazaları sonucu 29 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi ise yaralandı. Kentte yetkililerce yapılan denetimlerde tespit edilen kaçak maden ocakları zaman zaman imha edilmeye devam ediyor ancak; kesin çözüm yolu hala bulunamadı.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2000'li yılların ardından kentte kaçak ocakçılığın arttığını ancak; bir türlü çözüm bulunamadığını söyledi. Mutlu; "Biliyorsunuz Zonguldak TTK ile beraber Türkiye sanayisinin bel kemiği haline gelmişti. Yıllardır burada kömür üretimi yapılıyor ancak; kaçak ocaklar sadece 2015'ten bu yana değil, özellikli 2000'li yıllardan sonra Zonguldak'ın kanayan yarası olarak gündeme gelmeye başladı. Hafızalarımızı zorlarsak, 2004-2005 yılında rödevanslı sahaları çıkarmakta ki amaç, aslında buradaki kaçakçılığı yok edip kaçak ocak çalıştıranları resmi bir statüye kavuşturup oralarda hem istihdamı artırmak, hem de kayıt dışı üretimi kayıt içine almaktı. O günlerden bugünlere baktığımızda rödevansın uygulanmasına rağmen, teknolojinin gelişmesine, ülkemizin birçok konuda çağ atlamasına rağmen Zonguldak'ta ki kaçak ocakçılığı maalesef engelleyemiyoruz." dedi.

"GENÇLERİMİZİN UMUTLARININ NASIL KARARDIĞINI HER FIRSATTA ANLATIYORUZ''

Mutlu, Zonguldak'ta kaçakçılığın hala hat safhada devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Biz bunu her fırsatta tüm yetkililere anlatıyoruz. Zonguldak'ta kaçak ocakçılığın nasıl çalıştığını, nelere maal olduğunu, gençlerimizin umutlarının nasıl karardığını ocakların nasıl döndüğünü her fırsatta anlatıyoruz. Buna önlem alınmasını da yine her fırsatta talep ediyoruz. Geldiğimiz o günlerden bugünlere kadar ne kadar yol kat ettik diye sorarsanız, maalesef hala bir karınca adım kadar yol kat edemedik. Kaçakçılık hala hat safhada devam ediyor. Günümüzde hala 2 bine yakın kaçak ocak çalışanının olduğu dile getiriliyor. Ben 2015 yılında bu göreve seçildiğimde Ankara'da ki yetkililere bunları anlatmaya başladık. Onlar böyle bir şeyin olamayacağını, kaçakçılığın mümkün olmadığını, buna inanamadıklarını bize ifade etmişlerdi ama yıllar bizi maalesef haklı çıkardı. Burada zaman zaman kaçak ocakta ölen madencilerimizin, iş cinayetlerine kurban giden gençlerimizin cenazelerine gelip gördükçe söylediklerimizin az bile olduğunu bize ifade etmeye başladılar."

"ÖLEN, YARALANAN GENÇLERİMİZİ SANKİ AĞAÇTAN DÜŞMÜŞ, ELEKTRİK ÇARPMIŞ GİBİ HASTANE ÖNLERİNE BIRAKIYORLAR"

Mutlu, 2015'ten bu güne kaçak ocaklarda meydana gelen ölüm ve yaralanmalarla ilgili bilgi verirken, yaşanan olayların üzüntüyle karşılandığını belirtti. Mutlu; "Sadece 2015 yılından bu yana 28 ölümüz 9 yaralımız var. Yaralılarda bu asla gerçek sayı değil, bunu bilelim çünkü; daha geçen hafta yaşadığımız bir olayı hep beraber biliyoruz. Kaçak ocaklarda yaralanan, ölen gençlerimizi sanki ağaçtan düşmüş, elektrik çarpmış gibi hastanenin önüne bırakıp kaçmalar, hastanelere getirmeler... Bunlarla maalesef günümüz Türkiye'sinde karşı karşıya kalmak bizi gerçekten üzüyor." ifadelerine yer verdi.

MUTLU'DAN İSTİHDAM ÇAĞRISI

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu yetkililere seslenerek bir kez daha istihdam konusunda çağrı yaparak şunları dile getirdi; "Kaçak ocak Zonguldak'ın kanayan yarasıdır. Acil olarak devletin bütün birimleri bu probleme odaklanarak bu işi çözmek durumundadır. Düşünebiliyor musunuz, kaçak ocakçılığı savunacak toplantıların bile yapıldığını bizler biliyoruz zaman zaman. Bizim burada GMİS olarak her zaman göreve hazır olduğumuzu, bu işe destek olacağımızı ifade ediyoruz. Bir an önce yapılması gerekenler yapılıp kaçakçılığın önü kesilmeli. Zonguldak'ta istihdam artırılmalı. Zonguldak'ta TTK'nın gerçek kapasitesi ile çalışmadığını ve üretimin düşük olduğunu, bunun da en önemli sebebinin işçi açıkları olduğunu hepimiz biliyor ve söylüyorken, Zonguldak gençleri işsizlikten dolayı ölüme maruz kalıyorken, biz TTK'ya işçi alınması gerektiğini, bunun bir zaruret olduğunu, kar zarar mantığı ile değil, sosyal boyutlarının da düşünülmesi gerektiğini ve buna istinaden işçi alınması gerektiğini her fırsatta ifade ediyoruz." konuşmasını sonlandırdı.