26 Ağustos 1931 günü Atatürk'ün Zonguldak'ı ziyaret ettiği gündür.
Ziyaretiyle ilgili ayrıntılar yazılıp çizilmiştir. Diğer bir ayrıntı ise Atatürk'ün şehre ayak bastığı iskeleden itibaren Liman Caddesi boylu boyunca halı ile kaplandığı dır.
"Buradaki özel ayrıntı ise kaplanan halıların halk tarafından gönüllü olarak evlerinden getirip yol boyu uzanan halılardan oluşmasıdır..".

Atatürk'ü görenlerden Vedat Cumalı, o günü şöyle anlatıyor:

"Havanın gayet iyi olduğu bir gündü 26 Ağustos, Deniz, çarşaf gibi kelimeleriyle ifade edebilecek derecede idi. Zonguldak'ta bir bayram havası hüküm sürerken Ertuğrul Yatı nazlı nazlı limana doğru ilerlemekte idi. Sandallarla denize açılan vatandaşlar Ertuğrul Yatı'nın etrafında büyük tezahüratta bulunuyor, Gazi, onları elindeki şapkası ile gemiden selamlıyordu.

Geminin iskelesine rampa eden sandala iskeleden ağır ağır bindi. E.K.İ'nin iç limandaki iskelesine çıkacağı önceden bilindiği gibi halk orada toplanmış, Atatürk'ün iskeleye çıkmasını alkışlar arasında karşılamıştı. Gazi'nin, ayak bastığı iskeleden itibaren şimdiki hükümet binamızın önüne kadar halılarla kaplanmış cadde Ata'sını görmeye gelen Zonguldaklılarla dolup taşmış durumdaydı. Yanındaki zevatla birlikte ağır adımlarla caddede ilerleyen Büyük kurtarıcı, yol boyunca biriken halk ve sıra olmuş öğrenciler tarafından çiçek yağmuruna tutuluyordu.

Bu ne mutlu gündü, ne müstesna bir gündü Zonguldaklılar için... Aziz misafir, Valimiz ve yanındakilerle beraber doğruca, şimdiki Hal binasının olduğu yerde bulunan Hükümet binasına gittiler. Binanın bayrak direğine Cumhurbaşkanlığı forsu çekilirken O, ağır ağır merdivenlerden çıkıyor, bir taraftan da halkı, Zonguldaklıları vatanı için her an savaşmaktan çekinmeyecek olan silah arkadaşlarını selamlıyordu. Hükümet binasında bir süre istirahat eden Gazi, ayrı ayrı heyetlerle kısa süren görüşmeler yaptı ve Kömür Havzasındaki tetkiklerine başlamak üzere Üzülmez Kömür İstihsal Bölgesine hareket etti.

Her yerde bayram vardı. Sanki işçisiyle, kadınıyla, çocuğuyla bütün Üzülmezliler bayram sevinci içindeydiler. Tetkiklerini müteakip tekrar Zonguldak'a inen Gazi ve yanındakiler şehrin ortasından geçerek indikleri iskeleye vardılar. Kendisini bekleyen vapura binerken elleriyle Gazi'sini selamlayan bütün Zonguldaklılar sanki içlerinden bir parça kopmuş gibi bu kez üzgündüler. Limandan çıkıncaya kadar, hatta gözden kayboluncaya kadar Ertuğrul Yatı'nı selamlayan Zonguldaklılar, Gazilerine hayırlı yolculuklar dilediler, O 26 Ağustos gününde..."

Alıntı: Yüksel Yıldırım