Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, 3 Mart 1992 yılında grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenciyi andı. Sezgin, Zonguldak'taki bütün kurumların bir çatı altında toplanarak, önemli günlerde ziyaret edilecek ve şehir dışından gelen turistlerin de uğrayabileceği bir şehitlik yapılması gerektiğini belirtti.

Yesari Sezgin, açıklamasında şu ifadeler yer verdi,

"3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidimizi ve bugüne kadar kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi, facianın 27. yıldönümünde rahmetle anıyoruz.

Maalesef dünyada iş kazaları sıralamasında madencilik en önde yer alıyor. Zaman zaman 3 mart faciasında olduğu gibi maden şehitleri veriyoruz. Gönül ister ki bu kazalar hiç olmasın. İş güvenliğini en üst seviyede tutmak için elbette gayret gösteriliyor. Ama evden helallik alınarak çıkılıp gidilen ve iş çıkışında geçmiş olsun diye karşılanan çalışanlarımızın olduğu bir sektörde hiç kimse arzu etmese de kazalar meydana gelebiliyor.

Bu kadar maden şehidi vermiş ilimizde bugüne kadar bir madenci şehitliği bulunmaması bir eksik görünüyor. Belli günlerde ziyaret edilecek yada ilimizi ziyarete gelenlerin de ziyaret ederek bir dua okuyabileceği bir şehitlik düzenlenmesi gerekiyor.

Tabi ailelerin isteği doğrultusun da bugüne kadar verdiğimiz şehitlerin de defnedilebileceği ve hiç istemesek de bundan sonra olabilecek şehitlerimizin de yine ailelerin isteği doğrultusunda defnedilebileceği bir madenci şehitliğimizin olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu konuda başta Valiliğimiz olmaz üzere ilgili kurumların içinde yer aldığı bir komisyon oluşturulup hızlı bir şekilde çalışma yürütülerek bir madenci şehitliği oluşturulmasının doğru olacağını düşünüyoruz"

Editör: Pusula Gazetesi