TED Zonguldak Koleji Özel Okulunda eğitim alan iki öğrencinin velisi pandemi sebebi ile eğitim alamadıklarını bu sebeple ücretin iadesini talep etmesi üzerine Zonguldak il Tüketici Hakem Heyeti verilen eğitimin yüz yüze eğitime denk olduğuna kanat getirerek ücretin geri verilmesini red etti.

Zonguldak Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Hakem Heyetinin verdiği bu karar diğer eğitim davalarına emsal teşkil edileceği ifade ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan TED Zonguldak Koleji Özel Okullarının Vekili Avukat Mert Öztürkoğlu; "Karardan da anlaşılacağı üzere Müvekkil TED Zonguldak Koleji Özel Okulu tarafından pandemi döneminde tüm öğrencilerine eğitimlerini T.C. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun ve eksiksiz olarak verilmiştir. Koronavirüs (Covid-19) Salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 23 Mart 2020 tarihinden itibaren T.C. Milli Eğitim Bakanlığı' nın kararları doğrultusunda uzaktan eğitime geçilmiş olup müvekkil okul kapsamlı ve detaylı bir eğitim sürecine derhal geçmiştir.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 06.05.2020 tarih, 79031618-45.99-E.6790450 sayılı yazısından da anlaşılacağı üzere "uzaktan eğitim faaliyetlerindeki eğitimin içeriği rastgele belirlenen bir içerik olmayıp bu dönemde normal okul döneminde uygulanan müfredat birebir takip edilmektedir." 23 Mart 2020 tarihinde başlayan uzaktan eğitim programı süresince başvurucunun velisi olduğu öğrencinin de dahil olduğu ilkokul 5.sınıflarda 88'i senkron, 129'u Asenkron olmak üzere toplam 217 ders (zoom ve k12net eğitim portalı marifetiyle) yapılmıştır. Öğrenciler bu dönemde TED Zonguldak Koleji Özel Okulu tarafından hazırlanan 23, TED Genel Merkezi tarafından hazırlanan 22 olmak üzere toplamda 45 tane sınava girmiş ve sınavlar değerlendirilmiştir.
Yine bu dönemde adı geçen öğrenciye tüm derslerden toplam 401 adet ödev verilmiş ve bu ödevler yine öğretmenleri tarafından değerlendirilmiştir. Ödevlerin konusu, hangi öğretmen tarafından verildiği, tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin tablolar Zonguldak il Tüketici Hakem Heyetine detaylı olarak sunulmuştur. Başvuru sahibinin velisi olduğu diğer öğrenci ile ilgili olarak; 23 Mart 2020 tarihinde başlayan uzaktan eğitim programı süresince ilkokul 2.sınıflarda 106' sı senkron, 149' u Asenkron olmak üzere toplam 255 ders (zoom marifetiyle) yapılmıştır.
Bu dönemde öğrenciye tüm derslerden toplam 464 adet ödev verilmiş ve bu ödevler yine öğretmenleri tarafından değerlendirilmiştir. Ödevlerin konusu, hangi öğretmen tarafından verildiği, ve tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin tabloları da yine Zonguldak il Tüketici Hakem Heyetine sunduklarını söyleyen Av.Mert Öztürkoğlu açıklamasına şöyle devam etti.
Hatta bu konu hakkında, 3 kişilik Profesör ünvanına haiz, konularında uzman kişilerce doktrin ve yargı kararları değerlendirilerek hazırlanan Hukuki mütaalada başvurunun dayanağı bulunmadığı görüşü belirtilmiştir. Av.Mert Öztürkoğlu açıklamasında Müvekkili TED Zonguldak Koleji Özel Okulu belirtilen dönemde ve halen 71 öğretmen ve 25 hizmet personeli olmak üzere toplam 96 çalışanının maaş, SGK, vergi ve tüm özlük haklarını eksiksiz olarak ödemiş ve halen ödemeye devam ettiğini, çalışanlarına olan tüm yükümlülüklerini olduğu gibi, veli ve öğrencilerine sözleşmede belirtilen hizmet yükümlülüğünü eksiksiz olarak yerine getirdiğini belirtti. Tüm bunları birlikte değerlendiren Zonguldak il Tüketici Hakem Heyeti, başvuru hakkında TED Zonguldak Koleji Özel Okulunun öğrencilerine sunulan tüm bu eğitim ve öğretim çalışmalarını yetkili makamlarca alınan tedbirler kapsamında, Cumhurbaşkanımızın Kararnamelerine, Bakanlık talimatlarına ve müfredata uygun ve eksiksiz olarak yüz yüze eğitime denk bir eğitim verilmiş olduğunu bu sebeple TED Zonguldak Koleji Özel Okullarının öğrencilerini her hangi bir hak kaybına uğratmadıklarına kanaat getirmiş olduğundan başvurucunun başvurusunu red etmiştir" ifadelerini kullandı.