Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Zonguldak Gençlik Merkezi çok önemli bir soruna parmak bastı. "Genç Dönüşüm, Geri Dönüşüm" projesi kapsamında atık pil toplama kampanyası düzenleyen Zonguldak Gençlik Merkezi topladıkları pilleri kargo ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne (TAB) kargo ile gönderdiler.

Zonguldak Gençlik Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle: "Gençlerimiz ve gönüllü vatandaşlarımızın desteği ile gençlik merkezimizde topladığımız atık pilleri gönüllülerimiz ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne (TAB) gönderdik"

PİL ATIKLARININ ZARARLARI

Akan pildeki civa hızla deri veya solunum yoluyla vücuda girebilir ve vücuda giren civa tedavisi mümkün olmayan hastalıklara davetiye çıkarır. 1 adet atık pilin 4 m3 toprağı zehirlediğini, 1gr civanın 2 ton balığı zehirlediği biliniyor. Atık pillerin doğaya bırakılması durumunda içerdikleri ağır metallerin toprağa, yeraltı veya yer üstü sularına karıştığı, beslenme zinciri yoluyla canlı bünyesine geçebileceği göz ardı edilmemelidir. Pillerin içinde bulunan kimyasal maddelerin toprağa ve suya karışması sonucu zeka geriliği olan bebeklerin doğduğunu biliyor muydunuz?

TAB ATIK PİLLERİ NE YAPIYOR?

Kampanyada toplanan atık piller, geri dönüşüm tesislerinde türlerine göre ayrılıp kırma işlemine girdikten sonra, içinde bulunan metal-çelik parçalar ayıklanarak, demir-çelik sektörüne gönderiliyor. Geri dönüşüme uygun olmayan pil türleri de düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde depolanarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAB) tarafından bertaraf ediliyor.