Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitimlerinin en önemli parçası olan tez çalışmaları, titizlikle hazırlamalıdır.

Tez yazmaya başlamadan önce, hangi sıralamaları takip etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Konu seçimi, kaynak araştırması, verilerin toplanması ve analizlerin yapılması önceden planlanmalıdır. Bunların yanı sıra bölümünüze ve araştırma konunuza uygun bir metodoloji de seçilmelidir.

Önceden yapacağınız bir planlama, kaliteli, özgün ve başarılı bir tez çalışması ortaya çıkarmak açısından işinizi kolaylaştıracaktır.  Zaman alan ve oldukça karmaşık bir dönem olan tez yazma sürecinizde işinizi kolaylaştıracak bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Tez Konusu Seçimi

Başarılı ve kaliteli bir tez yazmak için ilk olarak, doğru ve ilgi çekici bir konu seçimi yapılmalıdır. Eğer tez yazma konusunda yeterli donanıma sahip değilseniz parayla tez yazdırma konusunda danışmanlık alabileceğiniz yerler bulunmaktadır. Uygun bir tez konusu seçmek için bazı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Başarılı ve etkili bir tez konusu seçmek için şunlara dikkat edilmelidir:

●      Önceliğiniz ilgi alanlarınız olmalıdır. Sizi daha çok ilgilendiren ve dikkatinizi çeken bir konuda araştırma yapmanız daha keyifli olacaktır. İlginizi çeken konuları ve alanları sıralayarak, daha kolay bir yönlendirme yapabilirsiniz.

●      Seçtiğiniz konular arasından, okuyucuların ilgisini çekecek bir seçim yapmak için literatür taramasını yapabilirsiniz. Bu sayede sizin için daha kapsamlı ve detaylı bir araştırma sunacak doğru konuyu seçebilirsiniz.

●      Tez nasıl yazılır sorusunun en kritik aşaması olan doğru konu seçiminde özgünlük de çok önemlidir. Seçmiş olduğunuz tez konusunun az kişi tarafından araştırılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede literatüre yeni bir araştırma konusu kazandırabilirsiniz.

●      Konunun kolay bir şekilde erişilebiliyor olması gerekmektedir. Yeterli düzeyde kaynağa sahip olan bir konu, sizin daha kolay tez yazmanızı da sağlayacaktır.

●      Konu seçiminde kararsız kaldıysanız bu aşamada danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz. Tez danışmanları, konu seçiminde yeterli bilgi, tecrübe ve akademik deneyime sahiptir.

Hipotez Belirleme

Akademik ve bilimsel bir makale yazmadan önce, konunuzu destekleyecek bir hipotez kurmalısınız. Araştırma yaparken sizi yönlendirecek olan hipotezler sayesinde, daha etkileyici ve başarılı bir tez oluşturabilirsiniz. Konu seçiminden sonra yaptığınız kaynak araştırmasının ardından, elinizdeki bilgi ve verilere uygun bir hipotez geliştirebilirsiniz.

Tez yazma sürecinizde hipotezi ilerleyen aşamalarda geliştirebilir veya değişiklikler ile daha kapsamlı bir hale dönüştürebilirsiniz. Sormuş olduğunuz sorular ve verdiğiniz yanıtlar ile daha profesyonel bir tez çalışması hazırlamış olacaksınız.

Araştırma Yöntemi Seçimi

Tez çalışmanızda doğru araştırma yöntemi tercih ederek, daha başarılı ve profesyonel bir sonuç elde edebilirsiniz. Araştırma metodunun seçilmesi, tezin daha planlı ve programlı şekilde ilerlemesi açısından da önemlidir. Tez konusunun ve alanınızın daha detaylı bir şekilde teze yansıtılabilmesi için birden farklı araştırma yöntemini kullanabilirsiniz.

Tez nasıl yazılır ve doğru araştırma yöntemi seçimi için danışmanlarınız ile görüşebilirsiniz. Verilerin nasıl toplanması, analiz işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini önceden planlamak için uygun bir araştırma yöntemi tercih etmelisiniz. Doğru ve etkili bir araştırma yöntemi ile verileri ve analizleri nasıl kullanacağınızı da önceden belirlemiş olursunuz.

Taslak Planı Hazırlama

Tez yazımında geçici bir taslak oluşturarak, yazma işlemlerinizin daha sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız taslak plan sayesinde hem yanlışlarınızı görebilir, hem de sizi başarıya ulaştıracak bir tez çalışması için eksikliklerinizi gözlemleyebilirsiniz. Yapacağınız bir ön çalışma sayesinde, tez yazma işinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Literatür Taraması Yapma

Tez çalışmalarının en önemli aşaması olan literatür taraması, tezin başarısını etkileyen en önemli adımlardan biridir. Literatür taraması aşamasında tez konunuz ile ilgili önceden yayınlanmış olan tüm kaynakların araştırması yapılmalıdır. Bu noktada kitaplar, makaleler, internet üzerinden ulaşacağınız siteler ve diğer tez çalışmaları önceliğiniz olabilir.

Tez yazımı gerçekten uzmanlık isteyen bir konudur. Tez konunuz ile ilgili yazılmış olan makaleler ve bilgileri inceleyerek, tez çalışmanız için bir araştırma yapabilirsiniz. Tez konunuz ile ilgili daha önce kapsamlı bir araştırma yapılıp yapılmadığını, literatür aşamasında tespit edebilirsiniz. Literatür taraması aşamasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

Cengiz Bayırlı ile Miami Emlak Piyasası Hakkında Röportaj Cengiz Bayırlı ile Miami Emlak Piyasası Hakkında Röportaj

●      Yayınlanmış olan kaynakları, eskiden yeni tarihe doğru incelemeniz gerekmektedir. Literatür taraması sırasında alacağınız notları da yine eskiden yeniye doğru düzenlemelisiniz.

●      Tez nasıl yazılır ve literatür taraması yaparken anahtar kelime analizine ayrıca dikkat etmelisiniz. Tarama sırasında konunuz ile ilgili doğru anahtar kelimeler ile araştırma yapmalısınız.

●      Literatür taraması yaparken her daim öncelikli olarak, birincil kaynakları tercih etmelisiniz. Bu sayede daha doğru ve güvenilir bilgilere erişebilirsiniz.

Geçici Kaynakça Hazırlama

Tez yazarken, kaynakça bölümünde pek çok kişi yanlış yöntemleri tercih ettiği için başarısız olmaktadır. Tezinizin kaynakça bölümü ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için geçici bir kaynakça oluşturabilirsiniz.

Kaynakça bölümünde araştırma ve yazma süreniz boyunca yararlandığınız tüm kaynaklara atıf yapmanız gerekmektedir. Ayrıca yararlandığınız tüm kaynakların, eserlerin, yazarların da kaynakça bölümünde eksiksiz bir şekilde yer almasına dikkat etmelisiniz. İntihal olup olmaması da yine kaynakça bölümünü oluştururken dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir.

Her zaman seçtiğiniz veya yararlandığınız kaynakların orijinal yazarına atıfta bulunmaya özen göstermelisiniz. Atıf yaptığınız yazarın veya metnin, birincil el kaynaktan olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca cümlelerinizi yazarken her zaman parantez içerisinde ve cümle sonunda yazara atıfta bulunmanız gerekmektedir. Yazım sürecinde bunu yapmanız, kaynakça bölümünü de eksiksiz ve kusursuz bir şekilde oluşturmanızı sağlayacaktır.

Verileri Toplama ve Veri Analizi

Tezinizde sunmuş olduğunuz hipotezi açıklamak ve test etmek için, veri toplama ve veri analizi bölümüne geçilmelidir. Araştırma konunuz ile ilgili doğru verileri toplayarak, uygun bir teknik ile hipotezinizi test edebilirsiniz. Tez nasıl yazılır sorusunun kilit aşamalarından biri olan veri toplama aşamasında, birincil ve ikincil veri toplama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Gözlemler, deneyler, görüşmeler ve anketler, birincil elden veri toplama yöntemleridir. Kitap, makale, resmi belge ve diğer tez çalışmaları ise; ikincil elden veri toplamak için yararlanacağınız kaynaklardır. Toplamış olduğunuz tüm kaynaklardan elde ettiğiniz verileri, tez içerisinde kullanabilmek için doğru bir analiz yöntemi belirlemelisiniz.

Verilerin analiz edilmesi aşamasında, tezin kalitesini de etkileyecek uygun bir istatistik yöntemi belirlenmelidir. Veriler, istatistiksel olarak analiz yapıldıktan sonra grafik ve tablolar ile gösterilmelidir. Veri analizi için size uygun bir programı da kullanabilirsiniz.

Araştırma Bulguları ve Tartışma Bölümü

Yapmış olduğunuz araştırmanın ardından sizleri çözüme ulaştıracak olan araştırma bulguları, tezinizin sonuç bölümüne de hazırlamaktadır. Araştırma problemini detayları ile birlikte açıkladıktan sonra, bu problemlerin sonuçlarını da mutlaka yazmalısınız.

Elde ettiğiniz tüm bulguları sıralamalı ve sizin yorumlarınızı da ilgili bölüme belirli sıra ile aktarmalısınız. Ancak yorumlama yaparken kesinlikle tekrara düşmemelisiniz.

Tartışma bölümünde bulgularınızın giriş bölümünde açıklandığı gibi literatürde de nasıl uygunluk sağladığı belirlemektedir. Tartışma aşamasında elde ettiğiniz her bir bulguyu dilerseniz ayrı başlıklar altında da inceleyebilirsiniz.

Öneriler ve Sonuç

Tezin sonuç bölümü, yapmış olduğunuz araştırmanın genel bir özeti olarak değerlendirilmektedir. Yaptığınız çalışmanın sonunda elinizde bulunan tüm veriler, bilgiler özet olarak sonuç bölümünde yer almalıdır.

Tez nasıl yazılır ve sonuç bölümünün nasıl oluşturulması gerektiği ile ilgili danışmanlarınız ile görüşebilirsiniz. Çalışma sonucunda yazılacak olan tüm bilgilerin, kesin bir sonuca bağlanabiliyor olması gerekmektedir.

Belirli bir düzen içerisinde oluşturacağınız sonuç bölümünün mantık çerçevesinde olması ve açık, öz ifadeler ile hazırlanması gerekir. Sonucun hemen ardından, tez çalışmanız ile ilgili daha sonra yapılabilecek araştırmalar hakkında da önerilerinizi liste şeklinde yazabilirsiniz.

Tez Yazma İle İlgili En Önemli İpuçları

Tez yazma çalışmalarınızda başarı elde etmek için öneri ve tavsiyelerimizi inceleyebilirsiniz. Daha doğru bir planlama ve program ile kaliteli ve okuyucularda geçerlilik alan bir tez çalışması ortaya çıkarabilirsiniz. Tez yazma ile ilgili en önemli ipuçlarına göz gezdirebilirsiniz.

Tez Yazmaya Daha Erken Başlayın

Tez yazmada öğrencilerin yaşadığı en önemli sorunlardan biri de zamandır. Pek çok kişi tez yazma işini çok kısıtlı bir zaman aralığında halletmek isterler. Bunun için de yetiştiremeyen veya başarısız olan pek çok öğrenciden bahsedilebilir. Tez yazma için daha erken bir dönemde çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu sayede zaman yönetimi açısından herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Daha geniş bir zaman diliminde kapsamlı ve daha detaylı bir araştırma dönemine sahip olabilirsiniz. Veri toplama ve analizi için ihtiyacınız olacak olan geniş zaman aralığında daha kaliteli bir tez hazırlayabilirsiniz.

İyi ve Doğru Bir Planlama Yapın

Tez nasıl yazılır sorusunun hiç şüphesiz en önemli yanıtı, doğru bir planlama yapılması gerektiğidir. Gerek çalışma konusunun kapsamını belirlemek, gerekse diğer aşamaları organize etmek için doğru bir program ve plan dahilinde hareket etmelisiniz.

Bölümleri ayırabilir ve her bir bölüm için belirli bir zaman aralığı tercih edebilirsiniz. Bu sayede tezinizi tam zamanında teslim edebilirsiniz.

Çalışma Konunuzu Sınırlandırın

Her çalışma konusu için binlerce hatta milyonlarca veriye ulaşabilirsiniz. Ancak üniversitenizin veya eğitim aldığınız kurumun belirlediği sayfa sayısında, detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

Daha profesyonel ve yeterli düzeyde bir konu araştırması yapmak için konu sınırlandırması yapabilirsiniz. Böylelikle araştırdığınız konuya daha fazla odaklanabilir ve dilediğiniz yeterlilikte bir araştırma ortaya çıkartabilirsiniz.

Not Alma Alışkanlığı Kazanın

Tezinizi yazarken yaptığınız araştırma ve veri toplama süreçlerinde sürekli olarak not almalısınız. Daha sonra aldığınız notları, literatür taraması aşamasında da tekrar gözden geçirebilirsiniz. Tezinizin referanslar ve kaynakça bölüm için aldığınız notları kullanabilir ve daha sistemli bir şekilde hareket edebilirsiniz.

Akademik Yazım Kurallarına Uygun Yazın

Akademik bir tez yazımı için üst düzey bir eğitime sahip olmalısınız. Tez yazımında kullanılacak olan anlatım dili ve yazım kuralları, tezin başarısını yakından etkileyen faktörlerden biridir. Tezinizi mutlaka akademik dil kurallarına uygun şekilde yazmalısınız.

Doğru ve uygun bir dil kullanımı, tezin tüm bölümlerinin de bir bütün olarak uyum içerisinde olmasını sağlayacaktır. Akademik dil kullanımı ile ilgili kendinizi yetersiz hissediyorsanız, danışmanlarınız ile görüşebilirsiniz. Tez nasıl yazılır ve akademik dil kullanımı hakkında tüm merak ettiklerinizi danışmanlarınızdan öğrenebilirsiniz.

Revizyon Yapmayı Unutmayın

Tezinizi her ne kadar dikkatli bir şekilde yazıyor olsanız da gözünüzden kaçırmış olabileceğiniz pek çok hata olabilir. Tezinizi her bölüm bittikten sonra, aşama aşama kontrol ederek tamamlayabilirsiniz. Dikkatlice yapacağınız bir kontrol sayesinde, mantık hatalarını düzeltebilirsiniz. Dil bilgisi veya imla hatalarını da revizyon sırasında tespit edebilirsiniz.

Revize ve düzeltme işlemleriniz için profesyonel bir yardım almanız, bu süreçte sizlere daha yararlı olacaktır. Danışmanlarınızdan alacağınız geri bildirimler, düzeltme için üzerinde durmanız gereken noktaları da göstermektedir. Tez Danışmanınızı instagram’da yüksek takipçili ya da Google’da tez yazdırma yazdığınızda karşınıza çıkan web siteleri ile iletişiBir danışman ile çalışmak, bu süreçte daha başarılı olmanızı da sağlayacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi