Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, İşadamı İsmail Recai Şanlı'nın otelinin kıyı kenar çizgisi içinde olduğunu, ancak yasalar açısından bir sorun olmadığını açıkladı. Ünal, "İçişleri Bakanlığı müfettişleri 4 yıl önce konuyu yargıya taşıdı. Ceza almadım" dedi. Filyos Ateş Tuğla Fabrikası'nın çevreye verdiği zararla ilgili haberlerin ardından tartışma boyut değiştirdi.

Yeni Adım Gazetesi'nin, Filyos Sahilindeki İsmail Recai Şanlı'ya ait otelle ilgili "Kıyı kenar çizgisi içinde" iddiasını yanıtlayan Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Elmas TV Canlı yayınında yaptığı açıklamada "Otelin Kıyı Kenar Çizgisi'nin deniz tarafında olduğu doğrudur. Ancak kıyı kenar çizgisinin deniz tarafına da bir şey yapılamaz anlamına gelmez. Kurutma/doldurma yöntemiyle kazanılan araziler, Maliye olarak Belediye'ye bırakılır denilir. Biz de Filyos Belediyesi olarak orayı doldurduk ve Maliye Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldık. Arsa, Belediyeye teslim edildi. İhaleye çıktık ve İsmail Recai Şanlı, ihale neticesinde orasını aldı ve tevzisini yaptı. Yani kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında olması her hangi bir şey ifade etmez. Eğer kıyı kenar çizgisinde ise biliyorsunuz kıyı kenar çizgisinde 100 metreye kadar iç kısımlarına herhangi bir şey yapılamaz. Dolayısıyla Filyos'ta birçok bina bu durumda kıyı kenar çizgisinin içerisinde kalır. Bunların da Belediye Meclisi tarafından alınmış bir karar var. Dolu ada ve boş ada sisteminde alınan kararlar neticesinde herhangi bir sıkıntısı da yok" dedi. Ünal, "Bu konu İçişleri Bakanlığı Müfettişleri tarafından belediyemizde 4 yıl önce yapılan bir incelemede ortaya çıktı. Müfettiş bu konuyu yargıya taşıdı ve yargılandık. Oradan da her hangi bir ceza da almadık. Herhangi bir sorun yaşanmadan inceleme yapıldı ve davamız bitti" şeklinde konuştu.

"ATEŞ TUĞLA FABRİKASI'NIN BULUNDUĞU ALAN 3. DERECEDE SİT ALANI"

Ömer Ünal, Filyos Ateş Tuğla Fabrikası yöneticileri ile İşadamı İsmail Recai Şanlı arasındaki tartışmalarla ilgili şu yorumu yaptı: "Bu tartışmaların nedenini sizler benden daha iyi biliyorsunuz ve ben bu işin oraya gitmesi taraftarı değilim. Fabrika da biliyorsunuz İşyeri açma ve Çalışma Ruhsatını İl Özel İdaresi'nden aldı veya alacak. Tam alıp almadığını da bilemiyorum. Aynı zamanda Ateş Tuğla Fabrikası'nın bulunduğu alan 3. Derecede Sit Alanı. Sit alanı olduğu için de inşaat ile ilgili Karabük Anıtlar ve Koruma Kurulu yetkili olduğu için bizim pek yetkimiz yok. Çevreye etkisi konusunda ise Çevre Müdürlüğü ve Çevre Bakanlığı sorumlu olduğundan orada da bizim bir yetkimiz yok. Dolayısıyla biz orada bir şey yapmak istesek de istemesek de yetkilerimiz sınırlı olduğu için bizim şu anda yapabileceğimiz bir şey yok."

"KİRLİLİĞİ TESPİT EDECEK KURUM ÇEVRE BAKANLIĞI'DIR"

"Bizim her iki tarafla da görüşmelerimiz oldu. Ateş Tuğla fabrikası da bizim, İsmail Recai Şanlı'nın işletmesi de bizim" diyen Başkan Ömer Ünal şöyle devam etti; "Bunların ikisi de Filyos'a hizmet ediyor dedik. Filyos'ta insanlar buralarda ekmek yiyor, çalışıyor dedik. Bir çözüm bulmamız lazım dedik. Ateş Tuğla Fabrikası, çıkan toz ve dumanın çevreye zararlı olmadığını iddia ediyor. İsmail Recai Şanlı kardeşimiz de çevreye zararlı olduğunu iddia ediyor. Bunu tespit edecek kurum Çevre Bakanlığı'dır. Aldığımız duyumlara göre Çevre Bakanlığı yetkilileri bu alana gelmişler. Kesinliğini tam olarak bilmiyorum. Numeneler almışlar. Bunlar incelenecek. Sonuçlarını bizler de bekliyoruz. Devletimizin bildiği herkesin açık bir şekilde gördüğü olaylar. Devletin üst makamlarının bu işe bir an önce el atıp çözmesi gerekiyor."

Editör: Pusula Gazetesi