Yılda 100 bin çocuğun ziyaret ettiği Rahmi Koç Müzesi koleksiyonundan seçilmiş 70 objenin bulunduğu gezici Müzebüs, Fen Bilimleri Öğretmeni Ayşegül İnce'nin daveti üzerine Kozlu Alparslan Ortaokulu'na geldi.

Müzebüs'te; ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler arasında; buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pilli araba gibileri bulunuyor. Müzebüs'ün ziyaret rotasında yer alan okullar öğretmenlerin istekleri ile Milli Eğitim Müdürlüklerince belirleniyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Uzmanı Sinan Koçak, Alparslan Ortaokulu'nda tarihe ışık tutan eserleri sergileyerek, öğrencilere fen ve teknoloji ile sosyal bilgiler derslerine yardımcı olmak amacıyla bilgiler verdi. Tarihi eserleri ve objeleri sergilenerek ve akıllı tahtada sunum eşliğinde eserler öğrencilere anlatıldı. Öğrenciler, sergiyi büyük bir ilgiyle karşıladılar.

Müzebüs'ün zor koşullar altında en ücra noktalara dahi ulaştığını dile getiren Koçak, "Öğrencilerin isteklerine ve hayallerine kulak veriyoruz. Derslerde gördükleri konuları gözlerinde canlandırabilmeleri güç olabiliyor. Objeleri birebir gördüklerinde ise hem derslerini hem de hayatı çok daha iyi kavrayabiliyorlar" şeklinde konuştu.

Koçak, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Yılda 100 bin çocuk, müzemizi geziyor ve müzemizden hem bilgi, hem de ilham alıyorlar. Şu an yürüttüğümüz eğitim etkinliklerimiz oldukça başarılı olarak devam ediyor, ancak yine de her zaman için maddi veya coğrafi veya her iki sebepten dolayı müzemize gelemeyen okullar olacağının farkındayız. 'Müzebüs' adını verdiğimiz 'Gezici Müze Projesi'nin önemli amacı, kısıtlı imkanları olan çocuklara müzenin sunduğu imkanları tattırmak, farklı ve yaratıcı araç ve yöntemlerle eğitim alma şansını vermek. Eğer öğrenciler müzeye gelemeyeceklerse, biz de müzeyi onlara götürürüz. Bu amacı gerçekleştirmek üzere Müzemiz, projenin işletme masraflarının sponsoru olması konusunda Ford Otosan, Opet ve Arçelik A.Ş. ile anlaşma yaptı. Bu girişim sayesinde ülkemizin dört bir yanındaki binlerce çocuk iki özel şansı yakalayacaklar: Birincisi müzeciliği ve müzelerin koleksiyonlarının çapını ve kalitesini tanıyacaklar, ikinci olarak da daha önce hiç görmedikleri objeler ve etkinlikler sayesinde unutamayacakları bir derse katılacaklar. Çocuklarımıza başka bir dünyanın kapılarını açarak eğitim hayatları sırasında, ufuklarının genişlemesine ve potansiyellerinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilmeyi içten diliyoruz. Ayrıca ileride bizim müzemiz ve diğer müzeleri ziyaret etme alışkanlığı edinmelerini, aile ve dostlarına da bu alışkanlığı aşılamalarını ümit ediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi