Batı Karadeniz`deki yerleşim yerleri M.Ö`den beri "aslında" aynı şekilde şekillenmiş merkezlerdi.

Bugünün sınırlarına çok yakın olan illere sahiptir.

Eğer, Filyos ve Ereğli birleştirilirse, Zonguldak`ın bugünkü halinin neredeyse aynısıdır. M.Ö var olan iki medeniyetin sınırlarıyla (Heraklia-Tium) bugünkü Zonguldak hemen hemen aynıdır.

Yine , merkez Amasra olmak üzere, bugün Bartın ilinin sınırları da neredeyse aynı.

Kastamonu bugün bir bütün halinde olsa da, Kastamonu ilçelerinden bir kaçı M.Ö önemli merkezlerden biri olarak çıkıyor karşımıza.

Bugün ilçe olan İnebolu, o yüzyıllarda il statüsünde.

Tabi; bugünkü il anlayışından uzak olsa da, o bölgedeki bir yargıcın yetki sınırlarında olması, o yerleşimi il statüsü yapıyor.

İşte M.Ö Batı Karadeniz illeri.

SİNOPE :

Sinop şehrinin eski adıdır . Sinope, Yunan tanrıçasıdır.

İONOPOLİS ;

İnebolu çevresindeki yerleşmelerin ne zaman başladığı tam olarak belirlenemese de ilk antik şehir. İyonya kenti anlamındaki İonopolis adı verilmiştir.

Amastris ,Pers prensesidir . Ölümüne kadar Amasra şehrinin hükümdarıydı. Pers Kralı III.Darius un kardeşi Oxyathres'in kızıydı .

TİUM (Filyos)

M.Ö 7. yüzyılda Yunan şehri Milet'ten bir koloni olarak kuruldu .

Tium, M.Ö 74 yılında Kral 4. Nicomedes``in ölümü üzerine bir Roma eyaleti haline geldi. Bitinya Krallığı'nın bir parçasıydı .

HERAKLEİA PONTİKİ

Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Lykos nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehiri.

Megara tarafından kurulmuştur,kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir.

Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Ereğli olarak bilinir.

NEOKLAUDİOPOLİS

Neoklaudiopolis Samsun Vezirköprü Antik Kenti`dir

POMPEİOPOLİS

Paflagonya bölgesinde yer alan bugün Kastamonu'nun Taşköprü bölgesine düşen antik bir kenttir.

GANGRA

Çankırı,eski Gangra adlı kentin yerinde kurulmuştur. Önceleri Paphlagonia'ya bağlıydı. Sonra Pontus devletine, ardından da Galatia'ya bağlandı. Galatia hükümdarı Deiotarus, Gangra'yı merkez yaptı. MÖ 25'te Roma imparatorluğunun topraklarına katılan yöre, Bizanslılar zamanında bir ara sürgün yeri idi.

HADRİANAPOLİS

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Antik şehir. Hadrianapolis Antik Kenti ise Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsamaktadır. Budaklar Köyü, Hacı Ahmetler Mahallesi'nde kentin kalıntıları yoğunlaşmaktadır ve bu mevki Viranşehir olarak adlandırılmaktadır.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih