Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) olarak bilinen sistemde, ticaret ile uğraşan insanların sicil kayıtlarının elektronik ortamda kayıt alması ile oluştuğu gibi tüm kayıtları bünyesinde depolayan ve gerekli zamanlarda size ait numara ile tüm kayıtlı dokümanlarınıza ulaşabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB tarafından oluşturulmuş ve her iki kurumada ortak veri tabanı sağlayarak bilgi sunmalarını sağlar.

Peki, Mersis no nedir? MERSİS numarası size sistemin verdiği ve sadece kendi bünyenize ait tekil numaradan meydana gelir. Bu numara Ticaret Sicil Yönetmeliğine göre sistemi kullanan müdürlüklerin numarası aynı zamanda ticaret sicili numarası yerine geçmektedir. Bu yüzden de aslında daha önce size tahsil edilmiş ticari sicil numarası aynı zamanda sizin dosya numaranızı teşkil eder.

MERSİS No Kaç Hanelidir?

MERSİS numaranızı aldığınızda 16 haneli olduğunu göreceksiniz bu numara anonim ve limited şirketlerde "0" rakamı ile başlar, ardından vergi numarası ile devam eder. Son rakamları ise "000" ya da "15, 16, 17" şeklinde sonlanabilir. Ama siz bir şahıs işletmesi iseniz bu numara sizin TC kimlik numaranız ile başlayıp 00015, 00019 gibi sayılarla biter.

Geçici MERSİS Numarası Nedir?

MERSİS numaranızı aldığınızda size işlettiğiniz şirket türüne göre bahsedilen şekilde bir numara değil de daha ziyade karışık sıralanmış anlamsız rakamlardan oluşuyorsa bu sizin geçici MERSİS numaranız olduğu anlamına gelir. Örneğin; 1122333355667755 gibi. Geçici MERSİS numaranız olduğunu fark edince yapmanız gereken şey ticaret sicil müdürlüğüne başvurup sizin için yeni bir MERSİS no üretilmesini isteyebilirsiniz.

MERSİS No Sorgulama

Şirketinize ait MERSİS numarasının ne olduğunu bilmiyorsanız, öncelikle mersis.gumrukticaret.gov.tr ya da mersis.gtb.gov.tr 'ye kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt işleminin ardından ekranın sağ bölümündeki "şirket sorgulama" kısmına tıklayarak açılan sayfadaki "firma arama" bağlantısı ile Mersis no sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayfaya girdikten sonra ise karşınıza çıkan sorgulama seçeneklerinin hepsini doldurmanıza gerek yok. Sadece ticaret sicil numaranızı ve bağlı olduğunuz ticaret sicil müdürlüğünü yazarak numara sorgusu yapabilirsiniz. Eğer unvan ile sorgu yapmak sterseniz unvanınızın hepsini büyük harf ile yazmanız gerekmektedir.

Mersis Kullanmamanın Cezası Var mıdır?

Ticaret sicili müdürlükleri tarafından kendilerine verilen MERSİS numaralarını kullanmayan ve belgelerinde bu numaraya yer vermeyen kişiler 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasındaki kanunlara göre her yıl denetlenip bu kurala uymayanların ceza almalarını ön görür.

https://www.bankalarimiz.com/