ÖZEL İÇERİK

Zonguldak'ta maden işçilerine sosyal güvenlik sağlamak amacıyla kurulan ve her ay madencilerden kesilen paralarla hatırı sayılır bütçeye sahip olan Amelebirliği'nin Ankara'da bulunan konukevinin tadilat çalışmalarının yaklaşık 4 yıldır tamamlanmaması işçilerin tepkisini çekiyor. Konukevinin tadilat ihalesinin bittiğini ve teslim alındığını, şimdi ise konukevinde yeni bir tadilat çalışmasının başladığını belirten maden işçileri Amelebirliği Başkan ve Yönetimi'ne açıklanması için sorular yöneltti. Maden işçilerinden alınan paraların nerelere harcandığının hesabının şeffaf şekilde açıklanmasını isteyen maden işçileri Amelebirliği Yönetimi'nin hesap vermesini istedi. İşte maden işçilerinin cevaplanmasını istediği ve ileri sürdüğü iddialar;

"-Konukevinin tadilat ihalesi bitti, teslim alındı ama halen açılamadı. Nedeni ise başka bir firma tarafından tekrar tadilata girmiş olması. Soru şu, tadilat işleri bitmediyse neden teslim alıyorsunuz? Bittiyse neden ekstra ihale yapıp tadilatı devam ettiriyorsunuz? Sonradan yapılan işleri alan firma ile konuk evi müdürünün bağlantısı ve çıkarı nedir? Başkan neden sessiz kalıyor?

-Bu tadilat ihalesine ödenen para ne kadar, ihalenin süresi, sonradan yapılan işlere ödenen para ne kadar? Yolsuzluk yapıldığı ve soruşturma açıldığı doğru mudur? Bu miktarlar maden işçisine neden açıklanmıyor? Maden işçilerinin emekli olurken aldıkları son yardımın düşük olmasının, sandığın yaptığı ihalelere ödediği paralarla bir ilgisi var mıdır?

-Konukevine atadığınız şahsın, sandık çalışanlarına mobing uyguladığı, siyasi baskı yaptığı doğru mudur? Bu şahsın 4 ay boyunca işe hiç gitmeden maaş, avans ve harcırah aldığı doğru mudur?

-Toplu sözleşme ile çalışanlar ve idari sözleşme ile çalışanlar arasında ücret adaletsizliği var mıdır? İdari sözleşmeli çalışanların işten atılma ile tehdit edildiği doğru mudur?

-1983 grizu patlaması mağdurları (dul ve yetimleri) için toplanan paralar ile kurulan fon yasal mıdır? Bu fonda ne kadar para vardır? Yapılan bütün müracaatlara rağmen neden bu konuda sandık yönetimi ve başkanlığı bir açıklama yapmıyor?

-Maden işçileri olarak ödenen aidatlar ve devletimizin verdiği destek ile kurumsal kimliğini kazanan ve halen bunu sürdüren Yardımlaşma Sandığı (Amele Birliği) neden şeffaf ve hesap verebilir değil, kimin parasını kimden saklıyorsunuz?

-Siyasiler bütün bu konularda isimlerini kullananlardan neden hesap sormuyor? Kamuoyuna yansıyan bu yolsuzluk iddiaları ile ilgili sandık başkanlığında ismi geçen psikolojik sağlığı yerinde olmayan sandık ve konukevini kendi çıkarları için kullanan kişilerden neden hesap sormuyor?

-Sandık yönetimi derhal bu konularda gerekeni yapmalıdır. Kendilerini o yönetime layık görüp seçen maden işçisinin beklentilerine cevap vermeli, gerekli açıklamaları yaparak işçiyi bilgilendirmelidir. Bizler karaelması yerin altından alın teriyle çıkartan ve bu alın terinin damlalarından oluşan emeğimizle kurulan sandıkta paramızın nereye harcandığının tek tek cevaplanmasını talep ediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi