M.Ö, bu sahil yerleşkesi çeşitli isimlerle adlandırılmıştır. Metron, Coucones, Kesseh gibi adlara sahiptir. Coucunes halkı ilk zamanlarda Kesseh yakınlarında yaşadığı için de bu sahile "Coucones" denmiştir. Couconesler daha sonra Billaos Irmağı'nın (Filyos Çayı) doğusuna taşınmışlardır.

Bu sahile akan bir de ırmak vardır. Bu Irmağı'nda ismi, yine yerleşke adından gelir. Antik ismi Kesseh Irmağı'dır. Antik Yunan efsanelerinde önem verilen 4 kutsal nehirden biridir. Günümüzde Köseağzı Sahili'ne "dere büyüklüğünde" akar.

Burası, limanların olmadığı dönemlerde balıkçılar için doğal liman vazifesi görecek şekilde yapısı vardır.

Zonguldak kıyı özelliklerinde bulunan "ağız"lardan biridir.(Köseağzı; Danaağzı,Çavuşağzı,Değirmenağzı,inağzı,Alacaağzı,Ömerağzı,Çatalağzı şeklinde sahillerin olduğu yer adlarının başlangıcıdır.Bu sahiller Zonguldak bölgesine ilk yerleşimlerin nedenidir.

Köseağzı, Ereğli'ye 8 Km; Zonguldak Merkez'den ise 42 Km uzaklıkta bir mesafededir.

Zonguldak- Ereğli D.010 Karayolu üzerinden Kandilli sapağından girerek ulaşılabiliniyor. Aynı zamanda ilk önce Ereğli'ye gidip, oradan da ulaşılabiliyor. Köseağzı Sahili Çaycuma Havaalanı'na da 97 Km mesafededir.

Özelikle karavan turizmi için oldukça müsaittir. Ayrıca burada mevcut tesisler karavanlara, 220 w. elektrik sağlayabiliyor.

Köseağzı Sahili'nde aynı zamanda bir piknik alanı mevcut. Yürüyüş yapabileceğiniz bir doğaya sahiptir.

(Not; Köseağzı için ilk defa bu denli ayrıntı veriyorum. Yazımı alıp ismimi bile yazmayacak olanlara benden kıyak olsun :) Turizm atağı yapmaya çalışıyoruz ya! Zonguldak'ın en güzel sahillerinden biri olan Köseağzı sahili için böyle bir yazı hiç bir yerde bulunmuyor. (BAKKA'DA dahil.) Turizm o yerin tarihi ile birlikte işlendiğinde daha etkili olur.

Eğer kazı çalışmaları yapılırsa burada Antik kalıntılarda bulunabileceğini de ekleyeyim.)