Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal, Kilimli Sahil Yolu'na ek proje önerisinde ve alınabilecek önlemler konusunda uyarılarda bulundu.
Başkan Sarıal, açıklamasında şunları söyledi:
"Sahil Yolu Projesi üzerinde görüş, eleştiri ve önerilerimizi sunarak durma nedenimiz, uygulanacak yol projesinin Kilimlilerin; Gürültü, Toz, Egzoz gazları, Trafik Yoğunluğu ve Yeşil alan eksikliği gibi olumsuzluklara karşı korunmasını sağlamaktır. Önerilerimiz dikkate alınır ek önlemlerle proje uygulanırsa daha yaşanılası bir Kilimli Yol Projesi ve Şehir Trafik akışı sağlanmış olur. Daha öne CHP Kilimli İlçe Başkanlığı olarak, tarafımızdan hazırlanan raporda görüş ve önerilerimiz dile getirilmişti. Basınımız ve Kamuoyuyla paylaşılan bu raporda Kilimli Sahilinde ve Şehir Merkezinde yaşanması kaçınılmaz olan yoğun trafik sorunu ve çevre sorunlarına dikkat çekilmişti.
Yaşanabilecek Olumsuzluklar;
Denizin Önüne Duvar Çekilecektir
Yeşil Alanlar Oldukça Daralacaktır.
Kilimli'nin Bütünlüğü Bozulacak, Şehir Ticari ve Ekonomik Olarak İkiye Bölünecektir.
Bölgedeki Madencilik ve Sanayi İşletmeleri Faaliyetlerinin Trafik Yükü Kilimli İçine Taşınacaktır.
Gürültü, Toz, Çamur ve Zararlı Gazlar Şehir Merkezine Hakim Olacaktır.
Şeklinde olumsuzluklara dikkat çekilmişti.
Uygulanacak Proje İçin Önerilerimiz İse;
Kilimli'nin içini bölerek geçen yollar yerine, araçların Kilimli'den geçişlerinin fark edilmediği yeni ek çevre yolları yapılmalı.
Sahili kapatan yollar yerine çevre dostu viyadüklerle veya tüp geçitlerle gürültüsüz ve temiz bir trafik akışı sağlanmalıdır.
Kilimli'yi trafikle sıkıştırıp felç edecek yollar yerine, Kilimli merkezinde araç girmeyen açık çarşılar ve pazar yerleri oluşturulmalıdır.
Yeşil alanların daraltılması, ağaçların azaltılması yerine daha geniş yeşil alanlar oluşturulmalıdır.
Denizin önünün kapanması bir yana, görsel ve ferahlık açısından deniz kıyısına halkın daha fazla erişimini sağlayacak sahil yoluna ek projeler yaşama geçirilmelidir.
Sahil yolunun doğuracağı ek olumsuzlukların giderilebilmesi için Sahil Yolu Kilimli bölümü Uzunkum'dan başlayarak ele alınmalıdır. Aşağıdaki önlemler alınması durumunda Kilimli Şehir içinde; "Gazi Paşa Trafiği" yaşanmaz.
Çatalağzı ve Muslu yönüne transit geçen araçlar dışında kalan, Karadon, Gelik, Yeni Mahalle, İnağzı/ Bağlık, Kilimli Çamlık, Kilimli Bölüm ve diğer merkez dışında kalan tüm yerleşkelere giden, ağır tonajlı kamyon, kamyonet, tırlar ve iş makineleri Uzunkum'dan eski İnağzı, Bölüm, Kilimli, Karadon, Gelik yoluna zorunlu olarak yönlendirilmelidir.
Bu ağır tonajlı araçların sahil yoluna girmeleri halinde, Kilimli Sahil Kavşağı'ndan Şehir Merkezi içine dönüşü; giriş yasak işaretiyle yasaklanmalı; sahil yolundan transit geçişleri sağlanmalıdır.
Zonguldak, Çatalağzı, Muslu yoluna transit geçiş yapacak, Tır, Kamyon ve kamyonet dışında kalan; özel ticari otolar, minibüs ve otobüsler diğer hafif tonajlı yük araçlarının kullanıcıları; Yeni Mahalle, İnağzı, Kilimli Çamlık, Bölüm, Hisararkası vs. şeklinde yönlendirme levhalarıyla Kilimli Şehir Merkezi yolu dışından, günümüzde işleyen eski yoldan geçiş için özendirilmelidir.
Hisararkası sahilinden uygun bir yerden, Bölüm Mahallesi'ne ulaşan Kilimli By-pas tüneli Kilimli'nin Gazi Paşa olmasını engelleyecek ek bir proje olabilir.
Önerilerimizin dikkate alınması, bu gün Kilimli'de yaşayanların ve on yıllar boyu gelecek kuşakların kazanımları olacaktır.