Türkiye'nin ilk ili olan Zonguldak, Karaelmas'ı sayesinde bütün yurda ışık saçan bir il olmuştur. 150 senedir barındırdığı maden kömürü bütün dünyaya ve yurdumuza enerji vermiş, ulaşabildiği yerlere zenginlik getirmiştir.

Karabük, 1937 yılına kadar, Safranbolu'ya bağlı Öğlebeli Köyü'nün 13 hanelik bir mahallesiydi. 1935 yılında açılan Ankara-Zonguldak demiryolunun üzerinde tren istasyonunun kurulması büyümesinde dönüm noktası oldu. Zonguldak kömürünün demiryolu ile taşıma imkanının varlığı ve kömür yataklarının yakınlığı nedeniyle, burada bir demir çelik fabrikası kurulması kararlaştırıldı. 3 Nisan 1937'de Atatürk'ün talimatıyla, İsmet İnönü, hala Karabük'ün en önemli geçim kaynağı olan Karabük Demir Çelik Fabrikası'nın temellerini attı.

Karabük, 6 Haziran 1995'te, Çankırı'nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak' ın Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili oldu.
Şimdi, ilk olarak mahalle olan Karabük'ün Merkez ilçesi ile beraber 6 İlçesi, 1 Beldesi ve 277 Köyü bulunmaktadır. Nüfusu 248.014'tür.

Editör: Pusula Gazetesi