1 Ekim 1915`de Zonguldak/Kozlu/Ereğli`yi bombalayan gemi.
1. Dünya Savaşı için inşa edilen gemi, Kardeniz'de Rusların 3 büyük gemisinden biri idi.
II. Nicholas annesi Tsarina Maria Feodorovna tarafından yaptırılan savaş gemisi Maria; adını da ayni kişiden almıştır.
İmparator Aleksander III ve Imperatritsa Ekaterina Velikaya adlarında ki büyük Rus gemilerin yanında koruma görevini de üstlendi.Osmanlı`nın Almanya`dan aldığı YAVUZ zırhlısının,Rus şehri Sivastopol`u bombaladıktan sonra Karadeniz adeta, deniz savaşlarının merkezi olmuştur

30 Ekim 1911`de yapımına başlanan geminin, ilk görevi 1 Ekim 1915`de Kozlu, Zonguldak ve Karadeniz Ereğli`yi bombalamak oldu.

Kozlu, Zonguldak ve Karadeniz Ereğli'de hedefleri bombalarken, Karadeniz Rus Filosunun önünü de koruma altına aldı .
Imperatritsa Mariya,eski savaş gemileri 20-22 Ekim tarihleri arasında Bulgaristan'da hedefleri bombalarken ve 27 Ekim'de Varna bombaladığında da aynı görevi üstlenmişti.
Osmanlı Donanmasına ait Hafif kruvazör Midilli ile Imperatritsa Mariya 4 Nisan 1916'da Zonguldak açıklarında karşı karşıya geldi.
1916 Türk gemisi Midilli`nin döşediği mayınlara çarptı ve 20 patlama ile ters döndü.
23,413 ton ağırlığında ,168 m uzunluğunda ,21 deniz mili (39 km / s; 24 mil / saat) hızında idi.
Rusların bu gemileri Zonguldak açıklarına geldiğinde şehirde sirenler çalar maden ocaklarında çalışan işçiler sığınaklara girerdi.
Zira gemilerin öncelikli hedefleri maden sahalarını bombalamaktı.
Sirenler çaldığında sadece bundan etkilenen maden işçileri değildi Zonguldak`ta köy ve kasabalarda da panik hakim olurdu.
2002 yılında Çatalağzı`nin Kırımsa Mahallesi`nde yaşayan 115 yaşında ki bir nine ile konuşmamda, bana anlatığı hikayesi şöyleydi.
"O zamanlar düdükler(siren) çalınca biz ruslar gelecek diye kendimizi toprağa gömdük.Şu arkada ki tarlada toprağın altında saklandık" demişti.
115 yaşında ki ninenin anlatığı bu hikayeden de anlaşıldığı gibi Zonguldak'ın Birinci Dünya Savaşı`nda bir hayli bombalandığı ve Zonguldaklıların da bundan çok korktukları anlaşılıyor.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Kaynaklar.
Mariya-class_battleship
naval-encyclopedia.
List_of_destroyers_of_the_Imperial_Russian_Navy
naval-history. 1914-1918
Russian Battleship Imperatritsa Mariya
Frederic P. Miller, Agnes F. Vandome, John

Editör: Pusula Gazetesi