Zonguldak'a yeni bir ortaokulun yapılması için ilk girişim 1968 yılında yapılmış, yeni yapılacak bu okula, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün unvanı olan Gazi adı verilmiştir. Okul ilk olarak 1970- 1971 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Ancak okul binasının inşaatı devam ettiğinden, bu öğretim yılında Ticaret Lisesi binasında bir yarım dönem eğitim-öğretim yapılmıştır. 1971- 1972 yılında inşaatı biten bugünkü binada öğretime geçilmiştir. Okulun kapladığı alan 3400 metre karedir. Bu alanın 800 metrekaresine inşaat yapılmıştır. Okulda 20 dershane, bir laboratuar, bir dil laboratuarı, bir kütüphane, bir rehberlik servisi, harita odası, idare odaları, öğretmenler odası, bilgisayar laboratuarı ve kantin bulunmaktadır. Ayrıca 1974 yılında bir ek inşaat yapılarak, okula dört adet iş teknik atölyesi, bir toplantı salonu, bir spor salonu, bir resim atölyesi, bir fotoğraf odası, tiyatro odası ve bir arşiv kazandırılmıştır. Bu ek inşaatta okul alanının 300 metre karelik kısmı kullanılarak ek bina yapılmıştır. Gazi Ortaokulu 1996-1997 öğretim yılında (15 Ağustos 1997 tarihinde çıkartılan 8 yıllık zorunlu temel eğitim yasası ile) Gazi İlköğretim Okulu olarak isim değiştirmiştir. 2007 yılında ek bina yeniden düzenlenmiş, bu binada iki ana sınıfı, bir görsel sanatlar sınıfı, bir Türkçe dersliği, bir kütüphane, bir matematik dersliği, bir yabancı dil dersliği, bir Fen ve Teknoloji dersliği, bir arşiv, bir çok amaçlı salon, bir toplantı salonu, beden eğitimi Kız erkek giyinme odaları ve arşiv tanzimi yapılmıştır.

2017 yılında Gazi İlkokulu olarak eğitime devam ederken binanın dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmasına karar verilmiş, öğrencilerin inşaat süresince geçici olarak Mithatpaşa Okulunda eğitimlerine devam edilmesine karar verilmişti.
Gazi İlkokulu yeni binası inşaatı Ocak 2020 günü tamamlandı ve eğitime kaldığı yerden devam edilmesi için hazır durumda...

Fotoğraf yıkılan eski okula aittir.