Diyetisyen Gizem Güneş, bilinçsiz bir şekilde diyet yapmanın sağlık üzerinde oluşturduğu zararlarına ve Yo-Yo sendromuna dikkat çekti.

Hızlı kilolar vermeyi vaat eden diyetlerin insan vücudunda yol açtığı zararlara dikkat çeken Güneş, "Kilo vermek denilince çoğu birey düşük kalorili diyetler ile daha çok kilo vereceğini inanır. Aslında farkında olmadan vücudunu strese sokarak metabolizmasını yavaşlatır. Kalori alımını önemli derecede azalttığınızda, vücudunuz yemeğin yetersiz olduğunu algılar ve aslında çalışma hızını düşürür. Mucize vaat eden diyetler, bakıldığında sürdürülebilir olmayan diyet listesinden oluşur. Ayrıca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir çok besinden yoksun kalmasına ve sağlığınız üzerinde ciddi hasarlara yol açabilir" dedi.

YO-YO SENDROMU NEDİR?

Kilo döngüsü vücudun belli aralıklarla kilo alıp vermesidir. Bu döngü diyet yapmanın sonucunda oluşuyorsa buna yo-yo sendromu denir. Eğer siz her yaptığınız düşük kalori de veya şok diyetle kilodun dün günüzü etkileyerek metabolizmanızı da etkileyebilirsiniz. Metabolizmanızı da etkilerseniz maalesef sonuçta tartıda gördüğünüz rakamlar da aynı yo-yo oyuncağı gibi bir ileri bir geri olabilir. Bazı çalışmalar yo-yo sendromunu yüksek tansiyon, kalp kalp ve diyabet gibi hastalıkların risklerini arttırırbileceği görülebililir. Eğer bu sendromlara yakalandığınızı hissettiğiniz an en yakın bir diyetisyene başvurabilirsiniz.