Alman çocuklar Belediyede Alman çocuklar Belediyede

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde kurulu bulunan OYKA Kağıt Fabrikası işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. İşçilerin üyesi olduğu Selüloz-İş Sendikası yıllar sonra grev kararı aldı.
 Bu sabah 280 işçi greve çıktı. Selüloz İş Sendikası Genel Başkanı Aydın Parlakkılıç, Selüloz İş Çaycuma Şube Başkanı Bayram Kabuk ta işçilere destek oldu.
İlk olarak slogan atarak yürüyüş yapan işçiler: “Sadaka değil toplu sözleşme. Bizim çalışmakla ilgili bir derdimiz yok. Ama biz çalıştığımız zaman hakkımızı istiyoruz. O yüzden gür bir sesle iş, ekmek yoksa, barış da yok”dediler.
200’DEN FAZLA ÜYEMİZ ASGARİ ÜCRET ALTINDA KALMIŞTIR
Davul zurna eşliğinde haklarını arayan işçilere destek olan Selüloz İş Sendikası Genel Başkanı Aydın Parlakkılıç:“2024 Ocak ayı itibariyle Zonguldak’ın Çaycuma’da kurulu bulunan OYKA Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. ile Sendikamız arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 28 Mart 2024 tarihinde grev uygulamamızı başlattık.
Temel uyuşmazlık konusu ise ücret ve işyerinde yaşanan sorunlara karşı işverenin anlaşmaz tutumudur. 01.01.2024-30.06.2024 tarihlerini kapsayan ilk 6 aylık ücret talebimiz 31 Aralık 2023 ücretlerine %180 iken, işverenin buna karşılık teklifi ise %85 düzeyinde kalmıştır. 280 üyemizin çalıştığı işyerinde TİS dönemi başlangıcı itibariyle 200’den fazla üyemiz asgari ücret altında kalmıştır. Yıllarca üretim yapan kıdemli ve vasıflı OYKA işçileri artık kendilerine dayatılan sefalet ücretlerini kabul etmediklerini ve üretimden gelen güçlerini kullanarak grev istediklerini gür bir sesle dile getirdiler.
Her gün enflasyonun altında ezilen, yaşam koşulları geriye giden OYKA Kağıt işçileri kiralarını dahi ödemekte zorlanırken, işverenin ücret önerisi kabul edilemez noktadır. Bu nedenle taleplerimiz karşılanana kadar haklı grevimizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha bildirmek istiyoruz.
Türkiye’de grev hakkının yasaklarla kullanılamaz hale geldiği bir dönemde 280 OYKA işçisinin başlatmış olduğu bu grevin Türkiye işçi sınıfına mücadelenin, grevin önemini tekrar hatırlatacağına inanıyoruz. Ellerinde grevden, mücadeleden başka hiçbir şey kalmayan işçiler örgütlü güçleriyle birlikte Zonguldak/Çaycuma’da kendi geleceklerine sahip çıkmaya devam edeceklerdir.
Buradan bir kez daha başta Çaycuma halkı olmak üzere tüm Türkiye’deki sınıf dostlarından haklı grevimizi büyütmeye, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Yaşasın onurlu OYKA Kağıt işçileri, yaşasın onurlu mücadelemiz, yaşasın grev!”dedi.

Grev1Grev3

Grev5

Oyka Grev 2

Grev Selüloz Iş

Oyka Grev 3

Muhabir: Yeliz Alagöz