Altın fiyatları Perşembe günü 1.295 dolara kadar çıkarken fiyatlardaki artışın sınırlı kaldığı görülüyor. Küresel belirsizlikler devam ederken risk iştahındaki düşüşe rağmen altın fiyatlarının 1.300 dolar psikolojik sınırını aşamadığı görülürken tarihin en uzun hükümet kapanmasını yaşayan ABD'de işsizlik başvurularının gerilemesi sonrası fiyatlar 1.289 dolara geriledi. Öte yandan ABD-Çin arasındaki ticari belirsizlik devam ederken Kongre üyelerinin Çinli teknoloji şirketleri aleyhinde yasa tasarısı sunması gerginliği artırdı. Parlamento oylamasında reddedilen Brexit anlaşma taslağı sonrası ise İngiltere'de ikinci bir referandum gündeme gelebilir.

İngiltere'de Salı günü gerçekleştirilen Brexit oylaması parlamentoda reddedildikten sonra güvenoyu alan Başbakan Theresa May, muhalefet partilerini alternatif bir anlaşmaya varmak için görüşmeye davet ederken ikinci bir referandum talep edenlerin sesi hiç olmadığı kadar yüksek çıkıyor. Muhalefet partileri İşçi partisi lideri Jeremy Corbyn'e açık bir mektup yazarak People's Vote diye adlandırılan ikinci bir referanduma destek vermesi çağrısı yaptı. Tony Blair'ın aralarında bulunduğu eski başbakanların da destek verdiği belirtilen çağrıya bir destek de iş dünyası liderlerinden geldi. The Times gazetesinde yayınlanan açık mektupta, iş dünyası liderlerinin Başbakan May'in anlaşmasını mükemmel olmamasına rağmen desteklediğini ancak parlamentoda reddedildikten sonra bunun bir seçenek olmadığı belirtildi. Önceliğin, AB'den anlaşmasız ayrılığın gerçekleşmemesi gerektiği yönünde olması belirtilirken, bunun tek yolunun AB'den gerçekten ayrılmak isteyip istemediklerinin halka sorulması olduğuna vurgu yapıldı.

Dünya Ticaret Örgütü eski başkanı Pascal Lamy de CNBC'deki açıklamasında önceden ikinci bir referandum ihtimalinin düşük olduğunu düşündüğünü ancak bu ihtimalin şu anda daha yüksek olduğunu söyledi. Öte yandan The Times'daki habere göre İngiltere'deki politik belirsizlik nedeniyle Almanya ve Fransa'nın Brexit'in ertelenmesine sıcak baktığını açıklaması sonrası Avrupalı yetkililerin ayrılış tarihini 2020'ye kadar ertelemeyi düşündüğü belirtildi.

ABD'de ise Wall Street Journal'daki haberde Amerikan şirketlerinin ticari sırlarını çaldığı iddiasıyla Huawei'e karşı soruşturma başlatıldığı belirtildi. Aynı zamanda iki partinin Kongre üyelerinden oluşan bir grup Çarşamba günü Çinli teknoloji şirketlerine Amerikan teknolojisinin ihraç edilmesini yasaklayan bir tasarı sundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise ABD'nin Çinli şirketleri baskı altına almaya çalıştığını belirterek bu tasarının geri çekilmesini istedi. Bununla birlikte tansiyon artarken iki ülke heyetlerinin 30-31 Ocak'ta ABD'de görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvurularının tarihin en uzun hükümet kapanmasına rağmen 213.000 ile son beş haftanın en düşüğüne gerilediği açıklandı. Güçlü verilerle birlikte altın fiyatlarının 1.289 dolara kadar düştüğü görüldü.

Spot altın fiyatları 18:10 itibariyle ons başına 1.290,93 dolardan işlem görürken dolar endeksinin 96 seviyesinin üzerinde seyrettiği görülüyor. Yurt içinde ise altın fiyatları bugün dünkü gerilemeden sonra yatay seyretti. Çeyrek altın 368 liraya satılırken gram altın 222 liradan işlem görüyor.

Editör: Pusula Gazetesi