Zonguldak'ın Devrek İlçesi Çaydeğirmeni Beldesi'ne bağlı Kemerler Mahallesi Muhtarı Yakup Gebeş, mahallede faaliyet gösteren Devrek Belediyesi'ne ait Atıksu Arıtma Tesisi'ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na şikayet etti.

Muhtar Gebeş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdiği şikayet dilekçesinde tesisin izin belgesinin olmadığını, ilgisiz ve atıl bir durumda bırakıldığını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'nden gelen yanıtta bahse konu olan hususların incelenmesi ve mevzuat gereği işlmelerin yapılması belirtildi.

Muhtar Gebeş'in şikayet dilekçesi şu şekilde; Zonguldak İli, Devrek İlçesi, Çaydeğirmeni Beldesi. Kemerler Mahallesi hudutları içerisinde kalan ve Devrek Belediye Başkanlığına ait mevcut Atıksu Arıtma Tesisi ilgisiz, atıl bir durumda sahipsiz olarak bırakılmıştır. Tesis çevresinin açık ve korumasız olması, hiçbir uyarıcı önlem ve tedbir alınmamış olması nedeni ile devasa havuzların içerisine insan ve hayvan düşme riski oluşturmakta, mahalle sakinlerinin can ve mal güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Tesisin bakım, onarım, temizlik ve güvenlik açısından takibi yapılmadığı için her geçen gün kötü kokular artmakta ve oluşan kötü koku ve sinekler nedeni vatandaşlarımızın can sağlığı açısından tehlike saçmaktadır. İçinde bulunduğumuz Koronavirüs pandemi döneminde söz konusu tehlike daha da büyümekte ve durumun ciddiyeti her geçen gün artmaktadır.

Kemerler Mahalle Muhtarı olarak, aldığım duyum ve edindiğim bilgilere göre; çevre izin belgesinin olmadığı. Çevre İzin Belgesi olmayan bu tür tesislerin çalışmasına izin verilmesinin mümkün olmadığı ve hatta ilgili Çaydeğirmeni Belediyesi'nden alınmış İşyeri Açma Ruhsatı ve herhangi bir izin belgesinin olmadığı, bölge insanımızın sağlığını tehdit eden bu sahipsiz, bakımsız, atıl durumda bırakılan, ekonomik ömrünü dolduran ve halk sağlığı açısından etrafa büyük tehlike saçan bu tesisin ivedi kapatılmasını, mahalle halkım adına talep ve arz ediyorum.

Belediyelerin önceliği Kanalizasyon ve Çevre Sağlığı gibi halkı direkt ilgilendiren konularda çalışmalar yapmak olmalıdır, kaynak yetersizliğinden dolayı bu çalışmaları yapamadıkları mazeretine sığınıp, konser, festival vb. eğlence işlerine devasa harcamalar yaparak, asli görevlerin aksatılıp. Kemerler Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarımız mağdur edilmiştir. Vatandaşlarımızın sağlığının üzerinde hiçbir ekonomik ve sosyal değer yoktur. Dilekçem ile ilgili yapılması gerekenler konusunda, gereğinin eksiksiz, hassasiyet ve ivedi olarak yerine getirilmesini arz ederim.

ŞİKAYETE KONU OLAN TESİS İNCELENECEK, MEVZUAT KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEREK GEREKLİ İŞLEMLER YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'nden "İlgide kayıtlı yazıda; Zonguldak İli, Devrek İlçesi, Çaydeğirmeni Beldesi, Kemerler Mahallesi içerisinde yer alan ve Devrek Belediyesi'ne ait Atıksu Arıtma Tesisinin atıl durumda olduğundan kötü koku ve sinek oluşumuna neden olduğu, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilediği ayrıca Çevre İzin Belgesinin bulunmadığı belirtilerek gereğinin yapılması talep edilmektedir. Bu kapsamda, ilgide kayıtlı yazının bir nüshası yazımız ekinde gönderilmekte olup, şikayete konu olan hususların incelenmesi, inceleme neticesinde elde edilen bilgi ve belgelerin mert mevzuat kapsamında değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılması, yapılan işlemlerin sonucundan şikayet sahibine ve Bakanlığımıza bilgi verilmesi hususunda; bilgi verilmesini arz ederim" şeklinde yanıt geldi.