Zonguldak Kent Konseyi, kömür üretim tarihini yansıtan en önemli yapılar arasında gösterilen kesme taştan yapılış iskelenin onarılmasına yönelik rapor hazırladı.
Alınan bilgiye göre, Uzunmehmet´in, Zonguldak´ın Neyren köyü civarında bulunan değirmenin yakınındaki dere kenarında 1820´li yıllarda bulduğu ´´siyah taşların´´ ocakta yandığını fark etmesiyle havzada bulunduğuna inanılan taş kömürü, bölgenin ekonomik ve sosyal hayatının en önemli unsurları arasında yer alıyor.
1802´de İskoçların ilk buharlı gemiyi sefere çıkarmasıyla insanoğlunun ilgisini çekmeye başlayan taş kömürüne talebin artmasıyla bölgede 1848´den itibaren uzun yıllar İngiliz, Fransız ve İtalyanlar tarafından üretilen madenle ilgili yapılar önemli sanayi eserleri arasında gösteriliyor.
Zonguldak Limanı´ndan geçmiş yıllarda kömürün nakliyesinde kullanılan ve 1848´de inşa edildiği tahmin edilen iskelenin de onarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Hazineihassa idaresi dönemi olarak bilinen 1848-1865´de yabancı ve yerli yatırımcıların kontrolü altında 5 yılda 40 bin ton üretim gerçekleştirilen havzada, kömürün yüklenmesinde kullanılan tarihi iskele taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli bulunuyor.
Zonguldak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Yerel Yönetimleri İzleme Çalışma Grubu Başkanı Adnan Küçükvar önderliğinde hazırlanan raporda, tarihi yapının onarımının projelendirilerek, tanıtımının yapılması isteniyor.
Kesme taş malzeme kullanılmış yapının zaman zaman onarım gördüğünün sıva izlerinden anlaşıldığı anlatılan raporda, şunlar kaydedildi:
´´Tek kemerden oluşan iskeledeki kolonların iç kısımlarındaki taşlarda kararmalar ve çürümeler oluşmuştur. Bu tarihi yapının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli bakım ve onarımın ivedi yapılması gerekmektedir. Zonguldak Valiliği Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosuna belediyenin aldığı emlak vergilerinin yüzde 10´u aktarılmaktadır. Restorasyon için bu fon kullanılabilir.´´
Raporda, onarımın yapılabilmesi için konunun Zonguldak Belediye Meclisine sunulmasının tavsiye edildiği bildirildi.
Editör: Pusula Gazetesi