Vali İsa Küçük Başkanlığı&8217;nda dün düzenlenen toplantı ile Kamu Hizmetlerinin İyileştirilmesi ve Kurumlar İçin Stratejik Eylem Planı&8221;nda belirtilen hedef ve faaliyetlerin 2009 yılı 10 aylık gerçekleşme durumları değerlendirildi. İl Özel İdare&8217;de gerçekleşen toplantıya Vali İsa Küçük, Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve daire müdürleri katıldı. Bütün daire müdürlerinden 2009 yılı için değerlendirme alan Vali Küçük, &8220;2009 yılı yatırım programına genel olarak baktığımız zaman şu andaki durumun yüzde 70 civarında olduğunu görüyoruz. Bütün kurumlarımız kendilerine verilmiş olan yatırım programının çoğunluğunu tamamlamış durumda. Bazı kurumlarımızın ise yüzde 100 başarı sağladığını görüyoruz. Bazı kurumlarımızda da işler başlamış ve hala devam ediyor. İlan edildiği gibi 2009 yılı hedeflerinde yüzde 100 başarıyı sağlamış olacağız. Yapılmış olan başarılı çalışmalar için il müdürlerimize ve kurum amirlerimize teşekkür ediyorum&8221; dedi.



İyi hizmet verilmiyorsa kapatmamız gerekir


Vali Küçük, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş&8217;ın, turizm sektöründe kalifiye eleman yetiştirmek için açılan kursların çoğunluk sağlanamadığı için yapılamadığını söylemesi üzerine, &8220;Turizm sektöründe kalifiye eleman yetiştirmek için planlanan proje yeterince başvuru yapılmadığından gerçekleştirilememiş. Hepimizin şikâyeti üzerine turizm sektöründe iyi hizmet verilmiyor. Bunu biz de gözlerimizle görüp, bizzat yaşıyoruz. Buradan belediye başkanlarımıza da bir çağrıda bulunalım; bu kursu bitirmeyen işçileri çalıştıran işyerleri kontrol edilsin. Eğer kendimizi yetiştirmezsek sınıfta kalırız. Bartın&8217;daki otellerdeki ve lokantalardaki durum bunu gösteriyor. Zaman zaman sokaktaki ayakkabı boyacısı da kendini geliştirmeli. Eğer bunu yapmıyorsak, sadece turizm alanında değil, hayatın hiçbir alanında başarılı olamayız. Tüm otellerimizde çalışanları bu eğitimden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü dışarıdan gelen turistlerimiz bu konuda son derece şikayetçi oluyor. Eğer iyi hizmet verilmiyorsa, bizim bu otelleri kapatmamız gerekir. Buraların kapatılmasını Bartın&8217;a gelen bütün turistler için ve Bartın için istiyorum&8221; diye konuştu.



Okul öncesi eğitimde yüzde 50 başarıya ulaştık


Çalışmaları hakkında bilgiler veren Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, &8220;2009 yılı stratejisi konumunda Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bütün birim ve bölümlerimizle birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Almış olduğumuz ileriye dönük planlarımız en ufak sekteye uğramadan devam ediyor. İlimizin Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla okul öncesi eğitiminde pilot il olarak değerlendirmesi ve her ilin kendi imkânlarıyla yürütmesini kararlaştırmasıyla birlikte şu anda bu alanda yüzde 50 başarıya yaklaşmış durumdayız. Kendi mahalli imkânları kullanarak, müdürlüğümüz ve Valiliğimiz imkânlarını kullanarak belirgin bir şekilde iyi diyebiliriz. İlköğretimde 22 bin öğrenciden 8 bin 60 tanesine taşıma imkânı sağlıyoruz. 10 bin 280 öğrencimiz ise yemek imkânından faydalanıyor. Öğretmen açığı olmaksızın, en ufak bir problem olmadan eğitim öğretim sağlıklı bir şekilde devam ediyor&8221; dedi.



500 kişilik erkek öğrenci yurdu yapılacak



Milli Eğitim Müdürü Yeşilyurt, &8220;Şu anda ortaöğretimde, mesleki eğitimde il olarak çok iyi durumdayız. Bakanlığımızın talimatıyla şu anda yüzde 75 mesleki başarı konumundayız. Geçen yıl yapmış olduğumuz yurt projesi vardı. Geçtiğimiz yıl içerisinde açılan kız öğrenci yurdumuzla birlikte, kız öğrencilerimizi okullaştırma konusunda büyük mesafe aldık. Şimdi ise merkezde acilen 500 kişilik erkek öğrencilerimiz için yurt planlıyoruz. Yaygın eğitim çalışmaları planlamamız doğrultusunda devam ediyor ve en ufak bir ödenek sıkıntısı yaşamıyoruz&8221; şeklinde konuştu.



Domuz gribi nedeniyle sıkıntılıyız


Müdür Yeşilyurt, &8220;Merkezi yönetimle beraber genel müdürlük nezdinde koordineyi sağlayarak kurslarımız da devam ediyor. Ayrıca SBS ve ÖSS dediğimiz fırsat eşitliği açısından, gerek velilerimiz, gerekse öğrencilerimiz açısından önemli olan cumartesi ve Pazar kursları eğitim öğretim çalışmaları dışında devam ediyor. Yatırımlarımızın şu anda yüzde 90&8217;ı gerçekleşti. Birkaç okulumuz devam ediyor. Şu anda Davut Fırıncıoğlu Lisesi&8217;nde çalışmalar durduruldu ve mahkeme aşamasında bulunuyor. Kumluca da bulunan bir okul var hala çalışmaları devam ediyor. Yani bu yılsonunda yüzde 100 başarıya ulaşacağız. Çok acil olarak eğitim öğretimi engelleyici bir durum yok. Stratejik planımız kontrolümüz altında devam ediyor. Son günlerde domuz gribi nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. 10 gündür bazı okullardaki devamsızlıkları izliyoruz. Bugün devamsızlıklarda biraz olsun düşüş görüyorduk. Anca bu sefer de diğer okullarda bir artış gözlemeye başladık. Bugün itibariyle 4 bin 280 öğrenci devamsızlık yapmış. Bu konu hakkında Sağlık İl Müdürümüz ile birlikte gerekli koordineyi sağlıyoruz. Hastane de tedavi görmekte olan bir öğrencimiz yok. Sadece öğrencilerimiz psikolojik olarak veliler tarafından okula gönderilmiyor&8221; ifadesini kullandı.



Heliport Ömertepesi&8217;ne kurulacak



Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt&8217;un ardından çalışmalarını anlatan Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, &8220;Stratejik plan doğrultusunda gerek Kanser Erken Tanı Merkezi (KETEM), gerek gebe projeleri, gerekse heliport alanı çalışmalarımız devam ediyor. Heliport alanıyla ilgili İl Ambulans Birliği&8217;nin tespiti konusunda şu anda yazışmalar yapılıyor. Bu alanla ilgili olarak Gençlik Spor İl Müdürümüz ve Vali Yardımcımız ile Ömertepesi&8217;nde yer tespitimiz oldu. Şu anda mevcut helikopterlerin indiği alanı heliport alanı olarak değerlendireceğiz. Yapılan çalışmalar içerisinde özellikle Kanser Erken Tanı Merkezi (KETEM) projesinde bütün ekipman tamamlandı. Eğitimlerimiz bu ayın 23&8217;ünde başlayacak. Aralık sonu veya ortalarında taramaya başlayacağız. Şu anda aile hekimlerimiz yerleri tespit ediyorlar ve randevu usulü Kanser Erken Tanı Merkezi&8217;ni harekete geçirmiş olacağız. Bunun yanında yüzde 99 gebe kadın doğumunu hastanelerde yapıyor. Düşük bebek oranında ise Bartın&8217;da öncekine oranla yüksek derecede başarılı olduk. İlimizde düşük oranı yüzde 3,6&8217;lara kadar geriledi. 2009 yılında 5 yaş altı çocuk ölümü ise Bartın&8217;da yüzde 2,1 olarak yaşandı&8221; dedi.



Hijyene önem vermek zorundayız



&8220;Şu anda yoğun bakımda domuz gribinden dolayı şüpheli olarak 2 kişi yatıyor&8221; diyen Nacaroğlu, &8220;Günümüzün konusu domuz gribi olayında ise çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışmalarımız yürütüyoruz. Bugün 4 bin 200 civarında okullarda devamsızlık tespit edildi. Bu bizim beklediğimiz sayı fakat kümelenme görülen okullarda sosyal olaylar, ailenin göndermek istememesi, çocuğun gelmek istememesi gibi olaylar oluyor. Bu çocukların yaklaşık yüzde 40&8217;ı raporlu. Şu anda acil olabilecek bir durum söz konusu değil ve eğitim öğretimi aksatmayı düşünmüyoruz. Zaten toplumun yüzde 1&8217;i hasta olduğu zaman tatil yapmak yararlı oluyor ama artık domuz gribi aramızda diyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki aşamada özellikle hijyene önem vermek zorundayız. Zaten bu da ilimizde yoğun bir şekilde devam ediyor. Sırası geldikçe aşılarını yaptırmak ve bu hastalığı önümüzdeki döneme kazasız belasız atlatmak istiyoruz. Şu anda 2 kişi hastanede tedavi görüyor. Bugüne kadar birkaç kişi yatıp çıktı. Bu zamana kadar 15&8217;e yakın numune teste gönderildi ve 3 tanesi pozitif çıkmıştı. Onlar da zaten domuz gribini ayakta geçirdiler. Dolayısıyla gribi aramaya gerek yok, aramızda olduğunu biliyoruz. Bundan sonra sadece hijyene dikkat edeceğiz&8221; diye konuştu.



Sevgi Evi için vatandaştan yardım isteniyor


Sosyal Hizmetler İl Müdürü Adem Karameşe, &8220;Çocuklarımızın il dışına nakillerinin önlenmesi ve aileleri ile ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde devamı için 7-12 yaş çocuklarının kalabileceği çocuk yuvasının açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca özürlü bakım ücretlerinden yararlanmak için müracaat eden 60 kişi sırada bekliyor. Bu vatandaşlarımızın talebi de en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. 7-12 yaş çocuklarının kalabileceği Sevgi Evi projemizi hayata geçirmek için Bartın&8217;da arsa bulamıyoruz. Bunun için 5 dönümlük bir arazi yeterli olabilir. Ancak ideallerimizdeki Sevgi Evi projesi için 10 dönümlük şehir merkezine yakın bir arsa bulmamız gerekiyor&8221; dedi. Basın aracılığı ile bu konuda hayırseverlere çağrıda bulunan Vali İsa Küçük, bu konuda Bartınlı vatandaşların yardımcı olmalarını istedi.
Editör: Pusula Gazetesi