Japonya'da "25. Dünya Çocukları Ağaç Sevgisi Resim Yarışması"nın ödül törenine ve etkinliklerine katılanZonguldakEski Milletvekili ve TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan'ın Japonya ziyareti Japon medyasında geniş yer buldu.
Japonya'nin Fukuoka Eyaletinde gerçekleştirilen "25. Dünya Çocukları Ağaç Sevgisi Resim Yarışması" ödül töreni ve etkinliklerine Türkiye'den ilk defa katılım sağlandı. Heyet Başkanlığını Zonguldak Eski Milletvekili ve 23.Donem TBMM Başkanı Koksal Toptan'ın yapmış olması Japon medyasında büyük ses getirdi. Etkinliğin hazırlık doneminden gerçekleştiği doneme kadar gecen sureci 6 sayfalık bir haberle servis eden Egoistas dergisi, Türk Heyetine teşekkür etti.
Etkinliğe Türkiye'den katılım sağlayan heyette Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Japonya Tokyo Büyükelciliği Ticaret Eski Başmüşaviri Osman Yaşar Bekaroğu, yarışmaya katılan öğretmen ve öğrenciler Türk-Japon dostluğuna katkı sağlamalarından ötürü medyada geniş yer aldılar. Heyetin program dahilinde katıldığı etkinliklerde; Japon el sanatlarını yerinde inceleyip uygulamalı olarak yakından tanıdılar. Tarihi mekanlar gezildi, Türk ve Japon çocukları tanışıp arkadaş oldular. Japon origami sanatı öğretmeninden uygulamalı olarak origami yapmayı öğrenme imkanı buldular. Türkiye'den gelen resimlerin sergilendiği resim salonları gezildi. Ayrıca Türkiye'deki Engelli çocukların yaptıkları resimlerin sergilendiği serginin açılışı yapıldı.
Engellilere farkındalık konusuna Saime Toptan sayesinde uluslararası bir boyut kazanması sağlandı. Valilik yetkilileri, Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve çok sayıda ressam ve yazarla birlikte yaklaşık 300 kisinin katılımı ile ödül töreni gerçekleşti. Programın hazırlanmasında emeği geçenler de dergide tanıtıldı. Japon yetkililer, THY Osaka Müdürü Cem Aldemir,Zonguldaklı işadamı ve Gelişim Marble And Carpet Co. Ltd. Şirketinin sahibi Murat Ensici'ye de yer verildi.
Cem Aldemir'in Japonya'da yaşadığı 12 yıl içerisinde iki ülke ilişkileri adına yaptığı çalışmalar yapılan etkinlikte dahil olmak üzere anlatıldı. THY'nin de tanıtıldığı yazıda etkinliğe verdiği destek de yer aldı. Murat Ensici "Bu yaptığımız etkinlikle öncelikle iki ülke çocukları arasında dostluk köprüleri kurmayı arzu ediyoruz. Turkiye'den gelen heyetin katıldığı programlardan biriside Yame Belediye Başkanı ile yaptığı görüşme oldu. Bu görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi adına Koksal Toptan'ın; Yame Belediye Başkanına Japonya'nın en iyi çayının yetiştirildiği Yame şehri ile Türk Çayının merkezi Rize'nin cay konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğini hatta arzu edilmesi halinde Yame şehri ile Rize'nin bir ilçesinin kardeş olmaları konusunda kendisinin bizzat konuyla ilgileneceğini belirttiler. Bunun üzerine Yame Belediye Başkanı da Koksal Bey'e öncelikle teşriflerinden ve ilgisinden dolayı teşekkürlerini belirttiler. Ayrıca Koksal Bey'in önerisi için çok memnun olacaklarını belirttiler. Bu konuda da görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir. Çocuklar arasında kurulacak dostluklar ve yine iki ülke arasında kurulacak kültürel ve ekonomik ilişkilerinde gelişmesinden şahsım adına çok buyuk mutluluk ve gurur duyuyorum. Bunun gerçekleşmesinde çok büyük emeği geçen basta THY Osaka Müdürü Cem Aldemir'e ve THY yetkililerine teşekkürü bir borç bilirim Türk heyetine de katılımlarından dolayı sonsuz teşekkür ederim" ifadelerine yer verdi.
Editör: Pusula Gazetesi