Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi´nde yaşanan aşırı yağışın sebep olduğu sel felaketi nedeniyle esnaf ve sanatkarların iş yerlerinde büyük çapta hasar meydana geldiğini belirtti.


Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnaf ve sanatkârların iş yerlerini kapatma noktasına geldiğini savunan Coşkun, şöyle konuştu:


´´Krizin etkilerini üzerinde ağırlıkla hisseden esnaf ve sanatkârlarımızın mevcut ekonomik ortamda sel felaketi nedeniyle uğradıkları zararlarının giderilmesinin çok güç olduğu açıkça ortadadır. Anayasa´nın ilgili maddesi gereğince esnaf ve sanatkârları koruyucu ve destekleyici tedbirleri almak devlet açısından yükümlülüktür. Ekonomik krizle güç kaybeden esnaf ve sanatkârlarımızın borçları, yaşanan doğal afet nedeniyle oluşan mağduriyet de göz önünde bulundurularak ertelenmelidir. Borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmelidir.´´


6 MADDELİK ORTAK GÖRÜŞ


Coşkun, sel felaketleri nedeniyle birliklerine bağlı oda başkanlarıyla yaptıkları toplantının ardından esnafın mağduriyetinin giderilmesi için belirledikleri 6 maddeyi, şöyle sıraladı:


´´- İlimizde meydana gelen sel felaketine uğrayan Gökçebey ilçesi ile Karapınar, Nebioğlu ve Hacımusa beldeleri acil afet bölgesi ilan edilmeli.


- Hizmet sektörüne verilecek can suyu kredisi, Karadeniz´de sel ve heyelan sebebi ile zarar gören illerimizden başlatılmalı.


- Selden zarar gören esnaf ve sanatkarların Halk Bankası, Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu´na olan borç ve yapılanmaları 1 yıl ödemesiz sıfır faizle 5 yıl ötelenmeli.


- Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri´nin takip oranına bakılmaksızın plasmanları açılmalı.


- Belediyeye ruhsat almaya giden esnaf ve sanatkârlardan zorunlu yangın, sel, terör ve doğal afet sigortası aranması için yasal düzenleme yapılmalı.


- Tarımla uğraşan çiftçilerin de mevcut yapılandırmadan yararlandırılması sağlanmalıdır.´´

Editör: Pusula Gazetesi