Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Liman Caddesi´nde bulunan Şehit Madenciler Anıtı´ndaki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Dağdelen, önceden yapılan ve üzerinde şehit madencilerin isimlerinin olduğu tabelaların karardığını ifade etti. Plastik malzemeler üzerine isimlerin yazıldığını dile getiren Rıfat Dağdelen, babasına ait ismin yer aldığı tabelayı da sökülen tabelaların arasından alarak beraberinde götürdü. Dağdelen, babasının isminin yazılı olduğu tabelayı anı olarak saklayacağını dile getirdi.


Dağdelen anıttaydı


Çalışmalar hakkında bilgiler veren TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, anıttaki restorasyonun ardından törenlerin anıt önündeki alanda yapılmasının sağlanacağını anlattı. Anıt önüne Uzunmehmet Anıtı´nın da dikileceğini belirten Genel Müdür Dağdelen, "Arkadaşlarımız burayı söktüler. Burada restorasyon çalışması yapılıyor. Plastik malzemelerin üzerine isimleri yazıyoruz. Yeni tabelalar ile anıtı çok daha güzel hale getireceğiz. Ayrıca ön tarafa Uzunmehmet Anıtı dikmeyi düşünüyoruz. Bunu yaptıktan sonra da törenlerin burada yapılmasını sağlayacağız. Babamın ismini taşıyan tabelayı da sökülünce aldım. Tabelayı da bir anı olarak saklayacağım" dedi.


Öte yandan Genel Müdür Rıfat Dağdelen´ın babası Şevki Dağdelen, 1972 yılında TTK Çaydamar İşletmesi´nde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybetmişti.


Başbakan Erdoğan açmıştı


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından yapılan ve 25 Mayıs 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından açılışı gerçekleştirilen Maden Şehitleri Anıtı´ndaki isimler aradan geçen 6 yılın ardından güneş ve nem nedeniyle dökülmeye başlamıştı. Görenlerin tepkisine neden olan anıtta bazı madenci şehitlerin isimleri ile anıtın açılış tarihinin yer aldığı rakamlar bile dökülmüştü. Anıtın yapılmasına desteği olan kurumlar TTK, GMİS, Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Zonguldak Belediyesi´nin isimlerinin yer aldığı yazı ve logolarının da tahrip olması anıtın çirkinlik abidesine dönüştüğü yorumlarına neden olmuştu.

Editör: Pusula Gazetesi