Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Emeklilerin 6 yıldır beklediği promosyonu ne zaman ödeyeceksiniz?” diye sordu.

Milletvekili Köktürk’ün, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

“AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAYAN MİLYONLARCA EMEKLİMİZ VAR”

“Sayıları 10 milyon 300 bine ulaşan emeklilerimiz, maaş için aracı olan bankalardan promosyon talep ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, yıllık 110 milyar liralık büyüklüğe ulaşan emekli maaşları için üç kamu bankası ile masaya oturacağı ulusal basınımızda aylar önce yer almıştı. Bu pazarlıkta, SGK´nın en büyük kozu yıllık 110 milyar tutarındaki emekli maaş ödemesiydi. Emekli maaşlarının yüzde 80´inin Ziraat, Halk ve Vakıfbank üzerinden yapıldığı göz önünde tutulduğunda, kurumun emekli maaşı olarak bankalara aylık milyarlarca lira yatırdığı ortaya çıkmaktadır. Devlet tarafından yatırılan maaşlar, bankalarda önemli para hareketleri sağladığı için promosyon olarak belirli miktarda para, emeklilerin dışındaki maaş sahiplerine verilmektedir. Bu nedenle; 10 milyon 300 bin emeklimiz, 6 yıldır maaş promosyonu beklemektedir. Çoğunluğu açlık sınırı altında olan emeklilerimizin, maaş promosyonuyla Ramazan´da biraz nefes alabilecekleri ortadadır. Nitekim; Türk Emekli-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı, 10 milyon emeklinin 6 yıldır maaş promosyonu beklediğini hatırlatarak, ‘Emeklilerin büyük çoğunluğunun bin liranın altında ve açlık sınırında yaşadığını belirtti. Soysaldı, ‘Bu para, devletten değil emekliden para kazanan bankalardan çıkacak’ dedi. Buna göre; 3 yıl önce, eski Çalışma Bakanı Sayın Ömer Dinçer, memurlar gibi emeklilere de bankaların promosyon verileceği müjdesini vermişti. Aradan geçen bu kadar yıla ve Bakan tarafından verilen sözlere rağmen bugüne kadar promosyon ödemesi niçin yapılmamıştır? Yukarıdaki haberde belirtildiği üzere 5 ay önce bankalarla görüşmelere başlanacağı bildirilmiştir, sözü edilen görüşmeler yapılmış mıdır, yapıldıysa sonucu ne olmuştur? Bankalardan, SSK emeklisinin en az 4 bin 800 TL, Bağ-Kur emeklisinin 2 bin 800 TL, memur emeklisinde 5 bin TL alacağı vardır. Bu rakamlar; açlık sınırı altında maaş alan ve borç batağına düşürülen emeklilerimiz için büyük rakamlardır. Bize göre; bu paraların derhal ödenmeleri gerekmektedir. Bu konuda Başbakan olarak sizin düşünceniz nedir? Herhangi bir çalışmanız var mıdır? Halkımıza kredi kartları konusunda ‘Kullanmayın’ mesajı verdiniz, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlarca emeklimiz, 805 TL aylık maaş alan ve çalışanların yüzde 46’sını oluşturan asgari ücretlimiz, bu olanaksızlıklar içinde, bu maaşlarla kredi kullanmadan nasıl ayakta kalacaklardır? Maaşları ve asgari ücreti yeteri kadar artırmadığınıza göre, bu konuda başka bir buluşunuz var mıdır?”
Editör: Pusula Gazetesi