1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Atatürk Devlet Hastanesi Konferans Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirilen programa Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Bayındırlık ve İskan Müdürü Kemal Memiş, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Birsen Turan, Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öner Güner, hastane personeli, görevli hemşireler, öğrenciler, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Esin İlhan, kanserin önemine değindi. Kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada yer aldığını belirten İlhan, &[#]8220;Kanser Kontrol Birimi&[#]8217;nin 2008 Eylül ayında kurulmasıyla birlikte ilçe ve merkez hastanelerinde doktor sorumluluğunda Kanser Kayıt Merkezleri oluşturulup Kanser Elemanları görevlendirilmiştir. Burada amacımız kanser kayıtlarının düzgün girilerek veri tabanını oluşturmaktır. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak ilköğretim ve liselerde kanser, kanser nedenleri ve özellikle kanserle mücadele konusunda eğitimler planlanarak verilmeye başlanmıştır, devam etmektedir&[#]8221; dedi.
Ardından konuşan Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, &[#]8220;Kanser dünyayı tehdit altına alan bir hastalıktır.
Kanserden korunmak için erken teşhis çok önemli. Zonguldak´ta açılan kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezi çoğu hastaya yardımcı olacaktır. Ben bu duygularla doktorlarımızı görev yapan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Hasta olmaktan değil geç kalmaktan korkun&[#]8221; diye konuştu.
İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Birsen Turan, kanser hastalığı hakkında bilgiler verdi. Turan, "Kanser çağımızın en sık rastlanılan hastalıklardan biridir. Kanser, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci en çok öldüren hastalıktır. Kanser buna rağmen önlenebilir bir hastalıktır. 2006 yılında Türkiye&[#]8217;de kanser tedavisine 2.8 milyar euro harcandı. Eğer kanser hastalığı artarak devam ederse bu rakam 2020 yılında 4 misli artar&[#]8221; dedi.
Programda Meme Kanseri Hastalığı&[#]8217;nı yenen Kozlu Belde Belediyesi İlan Memuru Fatma Kılınçoğlu, yaşadıklarını anlattı. Kılınçoğlu, &[#]8220;Kanser olduğumu ilk duyduğumda çok üzülmüştüm. Çocuklarım küçüktü. Onların karşısında dik durmak için kendime söz vermiştim. Bu konuda bana ailemin çok desteği oldu. Çok üzüldüler. Ama ben kanseri yendim. Kontrollere gidiyorum. Artık bu hastalık bende grip gibi bir şey oldu&[#]8221; şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından kanser hastalığı ile ilgili faaliyet gerçekleştiren ebelere, Kanser Haftası nedeniyle düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Editör: Pusula Gazetesi