Ereğlili ünlü Ressam Osman Zeki Oral, ölümünün birinci yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.

İlk tören, Oral’ın mezarı başında gerçekleştirildi. Ereğli Belediyesi, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) ile Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) tarafından ortaklaşa düzenlenen törende, kent dışından gelen meslektaşları, Oral’ın mezarına da ziyaret ettiler. Osman Zeki Oral’ın mezarının onun ismine ve sanatına yakışır bulmayan meslektaşları, bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Mezarı başında konuşan meslektaşları, Oral’ın yaşadığı yerleri bir eser olarak bırakmasının önemine değindiler. Oral’ın ölümünün yıldönümünde yaşatır olmaktan duydukları mutluluğu dile getiren meslektaşları, Ereğli halkının da onu ne kadar sevdiğini yakından gördüklerini ifade ettiler.

Ardından Ereğli Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen anma törenine geçildi. Törene; Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Belediye Meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

Panele konuşmacı olarak Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşkun, Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkanı Durmaz Demiroğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Resim Bölümü Başkanı Ali Alagöz, Ressam Vedat Can, Ressam Lütfi Çetin, ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk konuşmacı olarak katıldı.

Ünlü ressam için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından yaşamını anlatan sunum gerçekleştirildi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaptığı konuşmasında, Osman Zeki Oral´ın kentin kültürel yönden önemli bir lideri olduğunu belirterek, "Oral, bu topraklarda yetişmiş, tüm dünyada çok ünlü bir ressamdır. Oral, sadece benim gözümde ressam değildi, net bir insandı. Mutlu olduğum tek konu, kendisinin de ifade ettiği gibi rahmetli olmadan ona ‘Türkiye´nin Nobel’i’ dediğimiz Sevgi-Barış-Dostluk Ödülü’nü ona takdim ettik. Arzumuz, evinde bir büstü var, o büstü Çınaraltı’na yerleştirmek istiyoruz. Özgeçmişini de onun altına koymak istedik. Evlerini açtıramadık, yeğenleri ile konuştuk, ama evi açtıramadık. ‘Oral, sadece Ereğli´nin değil, Türkiye´nin sanatçısı, evini satın alıp müzeye çevirmek istiyoruz’ dedik, teklifimiz hala geçerli. Evini alabilirsek, yerli ve yabancı turistlere açabiliriz. Maddi-manevi hiçbir şeyden kaçınmayacağız" dedi.

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Doğan da, ilk derslerini Osman Zeki Oral´dan aldığını söyledi.

Konuşmacılar, Osman Zeki Oral ile ilgili düşüncelerini açıkladı. Ereğlili Sanatçı Vedat Can ise, zaman zaman duygulandı. Osman Zeki Oral ile çok eskilere dayanan dostluklarının bulunduğunu hatırlatan Oral, sadece resim yapıp sergi açmakla sanatçı olunamayacağına dönük söylemlerde bulundu.
Editör: Pusula Gazetesi