Partisinin muhalefette olmasının devletten gelecek parayı etkilemeyeceğini ifade eden Eşref, &8220;Para, belediye başkanının cinsiyetine, iktidarına, boyuna, dik olması, kavgacı olmasına yada işçisini ezen tavrına göre gelmiyor. Para, devletin topladığı vergi tahsilatının yüzde 6 oranı dağıtılıyor. İktidara ayrı muhalefete ayrı gelmiyor&8221; diyerek devletten gelecek paranın değişmeyeceğini belirtti.
CHP Zonguldak Belediye Başkan adayı İsmail Eşref, Zonguldak Belediyesi&8217;ne bağlı Fen İşleri ve Su İşleri Şantiyelerini ziyaret ederek çikolata dağıtarak sorunlarını dinledi.
Zonguldak Belediye Başkan adayı İsmail Eşref, &8220;Benim işçiye, çalışana bakış tarzımı biliyorsunuz. Hizmet verirken &8216;önce emeğin hakkı&8217; diyoruz. Emeğin hakkını vermeden işçiyi çalıştıramazsınız. Belediyede hizmet etmek için hizmete çalışanla başlamak gerekiyor. 1996&8217;da göreve geldim, son üç aya kadar maaş ödedik. Toplu sözleşmelerde enflasyon yüzde 10 iken biz yüzde yüz zam, artı yüzde 5 yada 10 refah payı verdik. 2001 krizinden sonra maaş ödemeler devam etti ama son 6 ay aksamalar meydana geldi. Son birkaç ayda eksik ödemeler verdik. Bu sıkışıklıklar, 2001 krizi ile İller Bankası paylarının düşmesi, doların çıkması, vergi tahsilatının düşmesiyle yaşandı. Eksik maaşlar verirken, işçimize eksik olarak verdiğimiz para, Erdemir, Ereğli Belediyesi ve TTK maaşından daha yüksekti. O tarihlerde Ereğli Belediyesi&8217;nin 600 TL. Erdemir&8217;in bin TL, TTK&8217;nın maaşı 900 TL iken, sizin maaşınız bin 400 TL idi. Eksik verdiğimiz maaş bile diğer kurumlardan daha fazlaydı. Bizim dönemimizde çalışanın hakkı öncelik oldu. Bu süreç sosyal haklarının geliştiği yıllar oldu. Toplu sözleşmeyle verilen zamlar ise birinci altı ay yüzde 3, ikinci 6 ay yüzde 3 oldu. Sosyal haklar bizim zamanımızda oldu, kömürü, bursu diğer belediyelere de örnek oldu. Sıkıntılarınızı biliyorum. Yine önce çalışanın hakkı verilecek. Hizmet kalıyorsa kalacak, ama çalışan önce maaşını alacak. Maaşını almakla çalışanımız, Fen İşleri ve Su işleri çalışanlarının yapması gereken olağan hizmetler aksamayacak. Belki hizmet vermek için bir süreç gerekecek. Önce çalışanımızın maaşını vereceğiz. Krizin atlatılması 6 ay belki 1 yıl sürecek. Önce çalışanımız diyeceğiz. Bu süreçte toplu sözleşmelerimizde artık hakeme gitmeyeceksiniz, kararı beraber vereceğiz. Maaşınızı enflasyon ve artı refah payı ile alacaksınız, almaya devam edeceksiniz. Hakeme veya yüksek hakeme giderek toplu sözleşme bitirmeyeceğiz. Hakeme gitmek demek, ben bu işe karışmıyorum hakem halletsin demek, çalışanın hakkını vermiyorum demektir. Biz hakemle iş yapmayacağız. Geçmişimi biliyorsunuz, gelecekte neler olacağını tahmin ediyorsunuz. Maaşların aksamadan ödenmesi artı içerideki alacaklarınızın ödenmesi konusunda üstün gayret göstereceğimi bilmeniz lazım&8221; dedi.

&8220;PARA, BELEDİYE BAŞKANININ İKTİDARINA GÖRE GELMİYOR&8221;
İşçilerin kendi döneminde maaşlarda sıkıntı olduğunu hatırlatması üzerine Eşref, &8220;Para, belediye başkanının cinsiyetine, iktidarına, boyuna, dik olması, kavgacı olmasına yada işçisini ezen tavrına göre gelmiyor. Para devletin topladığı vergi tahsilatının yüzde 6 oranı dağıtılıyor. İktidara ayrı muhalefete ayrı gelmiyor. Bugün de yarın da gelecek. İktidar olursa yine kesilecek. İktidar Zonguldak belediyesine 5 kuruş para göndermedi. İktidar hep kredi ile iş yaptı. Asfalt yapılacak, 11 trilyon kredi, yol yapılacak İller Bankasından 2 trilyon kredi, kıdem tazminatı ödenecek kredi, biz de ödeyeceğiz, bizden sonraki belediye de ödeyecek. Ben 1040 işçiyle teslim aldım. 760 kişi teslim ettim. 280 kişi emekli ettim. Emekli ettiklerimizi sıraya koyduk, takside bağladık, ama krediyle iş yapıp borç bırakmadık. Emekli olmak isteyenleri sıraya koyacağız, çalışarak bekleyeceğiz. Çok acelesi olanı da taksitle yapacağız.

&8220;İSMAİL EŞREF, GELİR, SİZİN MAAŞINIZI DA VERİR&8221;
İşçilerin, kendisi gelmesi halinde mevcut işçileri atıp müteahhit işçilerini getireceği yönündeki endişelerini söylemesi üzerine İsmail Eşref, &8220;Müteahhit işçiler de var. Bunlar yabancı işçiler demek değildir. Dolaylı olarak belediyenin elemanıdır. Bu devam edecek. Devam etmek zorundadır. Emekli olanların sayısı artıyor. Çoğunun 20-30 yıl hizmet yılı var. Bunlar sırayla emekli olurken belediye küçülecek. Hizmet alımı devam edecek. Belki de müteahhit işçi sayısı da daha artacak. Başlangıç olarak taşeronla hizmet alımına devam edeceğiz. İlerleyen dönemde belediye kendi şirketini kurup, işi dışarıya yaptırmayıp, kendimiz yaparız. Mevcut bir düzen var. Bu işçilerin hepsi devam edecek. Eleman lazım olduğu ortada. Yetişmiş elemanlar, bunları atıp da başka bir eleman almamız söz konusu olmaz. Yeniden ihale olsa, başka firma ihaleyi alsa bile alan şirkete aynı işçileri söyleyeceğiz, onlarla çalışacağız. Müteahhitle de çalışsak, belediyeyle de olsa, sizler devam edeceksiniz, kesinlikle atılmanız söz konusu olmayacaktır. Temizlik işçilerindeki uygulama yanlış oldu. Ben temizlikteki arkadaşları belediyenin bünyesine aldım. Temizlik ihalesini ikiye böldüm. Diğer birimleri geri almak mümkün. Kanun müsaitse yeniden yaparım. Temizlik şirketinde çalışırken müteahhit, nakliyeden de, işçiden de kar alıyordu. Biz bunu böldük. Sadece nakliyeden kar almaya başlamıştı. Burada belediye ekonomik olarak da önemli bir kara geçti. İşçi içinde müteahhidin de cebine fazla para girmesini engelledik. Taşeronla anlaşmanızdaki alacağınız maaş konusunda onları yönlendirir ve artması için mücadele ederiz. Geliriz her şeyi belediyenin ve çalışanın lehine çözeriz. Gereken her şeyi yaparız. İsmail Eşref, gelir, sizin maaşınızı da verir. Merak etmeyin. Önce maaş ödenecek. Benim çalışanımın evine ekmek girmezse, o evde huzur olmaz. Huzur olmazsa da çalışanım, çalışamaz ve hizmet veremeyiz&8221; dedi.

&8220;BAĞLIK ÜRETİM TESİSLERİ YENİDEN AÇILACAK&8221;
Bağlık tesislerinin kapatılmasının hata olduğunu ifade eden İsmail Eşref, &8220;Bağlık üretim tesisleri yeniden açılacak. Oraya yazık oldu. Parkeyi biz üretiyorduk. Asfaltı taşocağımızdan taşı mıcır yapıp, yol yapıyorduk. Trans mikserler yatıyor. Satın aldıktan sonra 25 kilometre yol yaptım. Bunlar yeniden başlayacak. Bu parke ve asfalt tesislerimiz yeniden başlayacak. Müteahhide kar vermemek demek, yerinde iş gücü istihdam demek. Gücün yetmiyor mu? Fen İşleri küçüldü mü? Özel sektörle yap, 35 kişiyi 40&8217;a çıkar yinede yap bu işi. Bunlar belediyenin kanayan yaraları. Akşam ve sabah servisleri devam edecek. Özel sektör pasoyla taşımak istemez, ihtilaf çıkar. Kendi aracınla taşırsınız. Kendi otobüslerin toplar, şantiyelere dağıtılır&8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi