Zonguldak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nde, eski Başkan Hüseyin Özdemir’in şikâyetiyle başlayan soruşturmada, 2006-2011 yılları arasında görev yapan 13 kişi hakkında görevi kötüye kullanma, mevcut Başkan Ercan Şehri hakkında da görevi kötüye kullanma ve zimmet suçlarından 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Açılan davayla ilgili basına konuşmak istemeyen Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, kendini savunacağını ve kimsenin kendisi için bir kuruş dahi aldığını söyleyemeyeceğini vurguladı.

Kooperatifte yaşanan sorunlardan dolayı bir yıldır istifa etmeyi düşündüğünü, fakat bu son olaylardan sonra istifa etmenin “kaçmak” anlamına geleceğini ima eden Başkan Şehri, Zonguldak esnafının büyük desteğini aldığını ifade etti.

ŞEHRİ: “ÇIKAR, HESABIMIZI VERİRİZ”

Şehri, yargı boyutunda olan konunun detaylarıyla ilgili olarak konuşmayacağını belirterek,

“Biz hesabımızı veririz. Öyle Hüseyin’in anlattığı ya da konuşulduğu gibi değil. Benim için kimse ‘bir kuruş eline aldı’ diyemez. Çıkar, paşalar gibi konuşuruz. Yalnız bir muhasebe hatası var ve o muhasebe hatası da ortaya çıkacak. Yoksa öyle zimmete para geçirme hesabı falan yok. Hani ‘yetkimiz yoktu, hâkim-savcı nerede?’ diye cırlıyordu. Şimdi ne oldu? Ama biz her şeyi savunuruz. İstifa etmek ‘kaçmak’ demektir. Kendimi savunmam lazım. Kaçmak olmaz. Ben bir senedir istifa etmeyi düşünüyorum. Zonguldak’ın en ileri gelen esnafları aradı beni ve ‘Senin arkandayız, daha ciddi olacağız. Bunun hesabını da hep beraber sorarız’ dedi. Kaç kişi yanıma geldi ve kaç kişi aradı… Hüseyin’e lanet edip, bela okudular. Ama böyle yaparak, kendini daha çok batırıyor. Ben kendimi savunurum, ama kimse bana ‘bir kuruş aldı’ diyemez” dedi.

Şehri, sorulara yanıt vermeyeceğini belirterek, yargı sürecinin tamamlanmasını beklemek istediklerini söyledi.

ÖZDEMİR: “ERDEMLİ İNSANLAR İSTİFA EDER”

Eski Başkan Hüseyin Özdemir de, kendisiyle ilgili ithamların doğru olmadığını ispatlamak için şikayetçi olduğunu belirterek, Ercan Şehri için, “Erdemli insanlar istifa eder” dedi. Özdemir, Pusula’nın sorularına verdiği yanıtta, şunları söyledi:
“Ben, özellikle şikayet ederken ‘Hüseyin Özdemir yedi, içti, batırdı’ deniliyordu. Ama ben şikayet ederken, özellikle kendi dönemimi de katarak, ‘incelenecekse, benim dönemimde incelensin, temize çıkacaksam çıkayım, çıkmayacaksam, suçum belli olsun’ istemiştim. Müfettişler inceleme yaptılar. Sonuçta bana istinaden 3 tane görevi kötüye kullanma suçu bulundu. Ama onlarda 8-10 kez aynı suçtan var. Zimmete para geçirme var. Ayrıca benim suç olarak gördüğüm, fakat savcının inceleme aşamasında suç olarak nitelemediği 12-13 tane daha var. Onlar iddianamenin içinde yok. Savcı bana, ‘Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açabilirsin’ dedi. Onlarla ilgili de hazırlığım var. Davayı açacağım ve buradakiyle birleştireceğim. Zonguldak esnafı gerçeği bilsin. Bana istinaden 3 tane görevi kötüye kullanma suçu da şahsımla ilgili değildir. Kurul halinde işlenmiş suçtur. Bir kısmı esnafın yararına işlenmiş suçtur. ‘Esnafı icraya vermedin’ diye. Ama onlar benim için ‘Esnafı icraya vermekten zevk alıyor’ diyorlardı. Demek ki, zevk almıyormuşum ve o yüzden suç işlemişim. Her ne kadar bana istinaden 3 tane suç iddianamede görünse de, ben 3’ünden de beraat edeceğimden yüzde yüz eminim. Ama onların hiçbirinin o suçlardan beraat etme gibi bir şansları yok. Ayrıca zimmete para geçirmekle ilgili belgeler, müfettiş ve savcının elindedir.

Erdemli, gururlu insanların yapması gereken şeyler bellidir. Bu kamuoyuna, kitapta yazmasa da, yerleşmiş kurallarıdır. Ancak bunu Türkiye’de herkes yapamıyor. Japonya’da bir köprü yıkılıyor, Başbakan istifa ediyor. Müfettiş, ‘şu anda mevcut yönetim kurulunda bulunanların 3’ü yönetim kurulu üyesi olamaz’ diyor. Savcı da aynısını diyor. O zaman bunların bu zamana kadar aldıkları karar da yasalara uygun değil. ‘Bir senedir ben bırakacağım’ diyordu. Yakışan şudur: Çıkar şimdi, bu mahkeme sonuçlanana kadar, kendini temize çıkarana kadar, çıkarabilirse, ‘ben görevi bırakıyorum’ demelidir. Bundan sonra Zonguldak’ta seçim olursa, ben de bu işe girersem, çarşaf listeyle gireceğim. Ortaya demokrasinin kralını koyacağım. Tek listeyle girmeyeceğim. Ama tabii onların bu erdemi göstermeleri lazım... Aksi takdirde göreve devam etmeleri için genel kuruldan ilk kongrede yetki almaları gerekir. Yoksa göreve devam edemezler. Ama şimdi Ercan Bey, ‘sen genel kurulda çıkacaksın, ben zimmetime para geçirdim, ama beni görevime devam ettirin’ diyeceksin. Bu ne derece doğru? Onu da esnafa bırakıyorum.”

5 YILDAN 12 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Eski Başkan Hüseyin Özdemir’le birlikte mevcut Başkan Ercan Şehri ve yöneticiler Halim Gökdemir, Aytekin Sevimli, Fevzi Çelikkıran, Okan Ceylan, Haydar Civan, Alpay Aşçı, Niyazi Torlakoğlu, Murat Acar, Nusret Kukul, Mustafa Ateş, Nail Şen ve Okan Yücesan görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak. Başkan Ercan Şehri, Okan Ceylan ve Haydar Civan zimmet suçlamasıyla da hakim karşısına çıkacak.

Görevi kötüye kullanma suçu işleyenler hakkında 6 aydan 2 yıla, zimmet suçu işleyenlerin ise 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor. Savcının hazırladığı iddianameye göre, Ercan Şehri’nin görevi kötüye kullanma suçunu 7 kez işlediği vurgulanırken, zimmet suçuyla birlikte ciddi bir ceza alabileceği konuşuluyor. Bazı yöneticilerin 8 kez görevi kötüye kullandıkları da iddianame de yer aldı.


Editör: Pusula Gazetesi