Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş’ın, “Zonguldak ve Kozlu Belediyeleri tek belediye olmalı” fikri, siyasi otoritelerde tartışılıyor. Pusula’nın sorularını değerlendiren AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Halil Furat ve MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan, Altutaş’ın çağrısına destek vererek, kentin büyümesinin önemine işaret ettiler. İşte o açıklamalar;

UÇAR: “KARARI KOZLU HALKI VERECEK”

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Kozlu ile Zonguldak’ın zaten fiziki olarak birleştiğini belirterek, “Aralarında pek sınır da kalmadı. Aynı güzergahta çalışan ulaşım araçları olsun, vatandaşlar olsun, ki zaten Zonguldak’ta çalışan vatandaşların çoğu Kozlu’da ikamet ediyorlar. Bu anlamda Kozlu ile Zonguldak arasında bir ayrım kalmadı. Sadece belediyeleri ayrı... Birleştirilmesi bana göre doğru olur. Bu kararı da Kozlu halkı verecek. Zannediyorum bu karar için referandum da gerekiyor. Kozlu halkının vereceği karara da saygı duymak lazım. Zaman zaman köylerin belediyelere geçme konusunda muhtelif belediyelerimiz bir takım çalışmalar yaptı. Ama yöre halkı istemedikten sonra belediyelere katmanın da bir anlamı yok. Hizmetler daha verimli olacaksa, daha başarılı olunacaksa, o konuda halkı ikna edebilirsiniz. Kozlu’da şimdiye kadar güzel hizmetler verildi. İnsanlar tabii ki ‘bu hizmetler devam edebilir mi, etmez mi?’ endişesi duyabilir. Ama bence birleşmeli. Çünkü Kozlu ile Zonguldak arasında bir ayrıcalık kalmadı” dedi.

FURAT: “ZONGULDAK BÜYÜYECEKSE, DESTEK VERİRİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Halil Furat ise, bu birleşmeyle Zonguldak büyüyecekse destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, “Prosedürü bilmiyorum, ama Zonguldak büyükşehir kapsamına alınacaksa, zaten olacak olan bir şeydir. Zonguldak’ın zaten bir ucu Kozlu’da, diğer ucu Kilimli’dedir. Zaten birleşmiş durumda. Onun için teknik olarak bence bir sakınca yok. Ama bu işin uzmanları ne der, tekniği ne der, bilemiyorum. Ben AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar’ın ziyaretimizde de Zonguldak’ın 620 bin nüfusta olduğunu ve 700 binleri bulması halinde büyükşehir kapsamına alacaklarını söyledim. 80 bin nüfus eksiğiyle büyükşehir kapsamına alınmıyor. ‘Bunun için çaba sarf edelim’ dedik. ‘Biz her türlü desteği veririz’ dedik. O nedenle birleşmesinde teknik olarak bir sakınca yoksa, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak bence de bir sakıncası yoktur. Belediye Başkanımız da iki beldenin birleşmesinde bir sorun olmayacağını ve bunu isteyebileceğini söylemişti. Başkanımız bu işi detaylı olarak da araştırmıştır. Onun için onun ‘evet’ dediğine bizde ‘evet’ diyebiliriz. Nihayetinde Zonguldak daha çok büyürse, biz her türlü desteği veririz. Yararına olacak her türlü hamlenin yanında oluruz. Bu Zonguldak’a ne kadar, ne götürür, onu da bilemiyoruz” diye konuştu.

KORKUTAN: “ÇAĞRI OLUMLU, AMA NE KAZANDIRACAĞINA BAKALIM”

MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan da, Zonguldak’ın büyükşehir olma fırsatını kaçırdığını söyleyerek, “Büyükşehir yapılan illerle Zonguldak’ın nüfusu arasında aslında fazla bir fark yok. Zonguldak’tan devam eden göç, birkaç sene öncesine kadar durdurulabilmiş olsaydı, bugün zaten büyükşehir statüsüne kavuşmamızın önünde bir engel kalmamış olacaktı. Sayın Şenol Altuntaş’ın önerisi makul. Bu konuda siyasetüstü bir tavır konulabilirse, bir şeyler yapılabilir. Toplumun, sokağın, siyasilerin böyle bir çağrıyı nasıl değerlendireceği önemli… Birleşme durumunda tam olarak neler değişir, hangi avantajlar sağlanır, hangi zorluklarla karşılaşılır? Önce bunları net bir şekilde ortaya koymak gerekir. Bunlar ortaya konulabilirse, sanırım üzerinde daha mutabık kalmak kolaylaşır. Zonguldak ve Kozlu ile birleşme önerisinin yanına Kilimli’yi de koyduğunuzda, ortaya daha büyük bir bütün çıkıyor. Fiziki birleşme zaten sağlanmış durumda. Zonguldak her ne kadar büyükşehir statüsü kazanmadan böylesine bir birleşmeyle benzer fırsatları yakalayacak, hizmetleri daha koordineli ve hızlı alacak, İller Bankası’ndan daha fazla gelir elde edecekse, sıcak bakarız. Böyle bir durumda Kozlu ve Kilimli’deki vatandaşlarımızın da onayı gerekir. Böyle bir birleşmenin ne anlama geleceği doğru bir şekilde anlatıldıktan sonra kabul görürse siyaset zaten gereğini yapar. Çağrı bizce olumlu”

ALTUNTAŞ NE DEMİŞTİ?

Zonguldak TSO Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş, Zonguldak ve Kozlu Belediyelerinin birleşerek, tek belediye olması gerektiğini belirterek, gerekçelerini şöyle sıralamıştı;

“Kozlu’da bir gelişme, Zonguldak’ta da bir geriye gidiş var. Bunun önüne nasıl geçilebilir?

Zonguldak’ın fiziki yapısını gözümüzün önüne getirdiğimiz zaman Mithatpaşa Tüneli’yle Zonguldak ve Kilimli bağlantısını çok sağlıklı bir şekilde sağlayacaktır. Yine belirli bir aşamaya gelmiş olan Kilimli Sahil Yolu tam anlamıyla hayata geçtiğinde Kilimli-Zonguldak bağlantısı mükemmele yakın bir hale gelecek. Ama fiziki olarak baktığımız zaman Kozlu ile Zonguldak’ın birleşimi daha kolay ve daha mantıklı gibi geliyor. Zonguldak şehri, merkez ilçe büyüyecekse, Kozlu tarafına doğru büyümesi daha mümkün… İncivez, Kasaptarla, Kavaklık kısmındaki yerleşim de hızla büyüyor. Sahil yolu da yine Kozlu Belediyesi’nin çalışmaları neticesinde büyüyor. Kozlu Belediyesi’nin bildiğim kadarıyla Abaz bölgesini imara açma çalışmaları halen devam ediyor. Bana göre şehir Kozlu tarafına doğru büyümeli. Şehirler hep Batı’ya doğru büyür. Doğrusu da odur. Dünyanın neresine giderseniz gidin baktığınızda şehirlerin büyüme istikameti, Batı istikametidir. Bilemiyorum, bununda bir sebebi hikmeti vardır. Ben aslında şunu söylemek istiyorum; Kozlu’yla Zonguldak Belediyeleri de birleşsin. Tek belediye olsun ve 150 bini geçecek bir nüfus daha fazla kaynağın milli bütçeden aktarılmasına sebep olacaktır. İller Bankası’ndan daha çok pay alacak ve bu şehrin büyümesi çok daha hızlı olacaktır. O nedenle bana göre Kozlu ve Zonguldak Belediyelerinin kesinlikle birleşmesi lazım. Büyükşehir belediyesi olmayı zorlamamız lazım. Zaten fiziki olarak bu birleşme günbegün ilerliyor. Kozlu Belediyesi çok güzel bir hizmet binası inşa ediyor. Bildiğimiz kadarıyla da bitmek üzere. Orada yöre halkına çok daha güzel hizmetler verilecektir diye düşünüyorum. Ama bu siyasi bir karardır. Netice itibariyle bizim söylemeye çalıştığımız şu; gördüklerimizin şehrin yararına olacağı, burada yaşayan insanların mutluluğuna faydası olacağını düşündüğümüz düşünceleri ortaya koymaya çalışıyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi