Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Ancak Zonguldak’ta hala eski usulle ekmek üretiliyor ve satılıyor. Fırınlar, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yönetmeliğe uymuyor. Vatandaş soruyor: “Bunu denetlemekle yükümlü olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerekli denetimleri neden yapmıyor?”

YÖNETMELİK NE GETİRİYOR?

Resmi Gazete´de yayımlandığı 4 Ocak´ta yapılan bazı değişikliklerin ardından 1 Temmuz´dan itibaren de ekmek ve çeşitlerinde azami tuz oranı, yüzde 1,5 oldu. Miktarı artırılan ekmekteki kepek oranı en az yüzde 0,65 ve en çok yüzde 1,1, tam buğday ekmeğinde ise kepek miktarı en az yüzde 1,2 ve en çok da 2,9 şeklinde zorunlu hale geldi. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman, gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, ekmek kasalarına, ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi zorunlu hale gelecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünler ile unlu mamuller, başka herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan taşıtlarda taşınacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak. Ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortamda bulunacak. Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunlu hale gelecek. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler, tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda olacak.

Editör: Pusula Gazetesi