TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasınca yürütülen galeri açma işi sırasında meydana gelen grizu patlamasında 28 işçi ve 2 mühendisinin ölmesi, 11 kişinin yaralanmasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 21´i ile mağdur aileler ve avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda ifade vermeyen bazı sanıklar ile grizu patlamasının ardından eksi 540 koduna inen TTK Arama-Kurtarma ekibinde görevli Muammer İnan, Cüneyd Yamudi ve Bilal Akman´ın beyanlarını dinledi.

Bir avukatın faciada ölen madencilerin cesetlerinin ne durumda bulunduğuna yönelik sorusu üzerine Muammer İnan, cesetlerin bir kısmında darbe etkisi, bazılarında da yanma emareleri gördüklerini söyledi.

Bazı madenci yakınlarını da dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı 29 Mayıs´a erteledi.

Patlamada yaşamını yitiren madencilerin aileleri adliye çıkışında, olayda tutuklu sanık bulunmamasına ve 2 yıl geçmesine rağmen davanın sonuçlanmamasına tepki gösterdi.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010´da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı. TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010´da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 cenaze yer üstüne çıkarılmıştı. Engin Düzcük ve Dursun Kartal´ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Editör: Pusula Gazetesi