Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İdari ve Sosyal İşler Daire Başkanı Alaattin Ülper, Kilimli beldesinde geçtiğimiz haftalarda meydana gelen kaçak maden ocağındaki göçükle ilgili tüm olumsuzluklarına rağmen tahlisiye ekiplerinin öz verili çalışma sonucu görevlerini kesintisiz emek harcayarak yaptıklarını bildirdi.
Ülper, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Ocakta Kilimli beldesindeki Yayla Caddesi mevkisinde bir kaçak ocakta göçük olduğu ve bir kişinin posta altında kalarak yaşamını yitirdiği haberi üzerine TTK tahlisiye ekiplerinin olay yerine gönderildiğini belirtildi.
Beş kişiden oluşan ekibin olay yerine intikal etmesinin ardından polis ekiplerinden olay yerinde güvenlik şeridi oluşturmalarını ve kalabalığı alanın dışında tutmaları talebinde bulunduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
´´Alınan bilgilere göre saat 19.00´da kazanın meydana geldiği, bir kişinin posta altında kaldığı ve ocakta çalışan diğer arkadaşları tarafından kurtarılmaya çalışıldı. Ancak bu müdahaleler sonucunda kazalıyı kurtaramayacaklarını anlayınca olay polis ekiplerine durum bildirilmiş. Ekiplerimize de saat 00.00´da olay haber verilmiş. Kurtarma ekip başı olay hakkında görevlilerden ön bilgi almıştır. Ekiplerimizde ocağa girip arında kurtarma çalışmalarına başlamalarının ardından kazazedenin yaşamadığını tespit etmişlerdir. Kaçak ocağın derenin altında olması nedeniyle çalışma arının tavanından su geldiği görülmüştür. Zaman zaman da tavanda biriken su patlayarak kurtarma ekibinin ilerlediği alanı şlamla (su ve kömür karışımı posta ) doldurmuş ve ilerleme çalışmalarını yavaşlatmıştır. Ancak sivil madenciler kesinlikle arında çalıştırılmamış ve kurtarma ekip başının gözetiminde tutulmuşlardır. Böylece ilerleme hızı artırılmaya çalışılmıştır. Buna rağmen tavandan birkaç defa daha su patlaması yaşanmış ve ocak içine ikinci bir tulumba kurularak sular çektirilmiştir. Kaçak maden ocağındaki şartlarının tüm olumsuzluklarına rağmen TTK ekipleri öz verili çalışma sonucu görevlerini kesintisiz emek harcayarak yapmışlardır. Kazalı şahıs tahlisiye ekiplerince göçükten çıkartılıp hastaneye gönderilmiştir.´´
Kilimli beldesindeki Yayla Caddesi mevkisinde sahibinin ismi açıklanmayan kaçak maden ocağında göçükte mahsur kalan 2 çocuk babası Şener Biçici, göçükten yaklaşık 37 saat sonra cesedine ulaşılmıştı.
Editör: Pusula Gazetesi