İl Sağlık Müdürü Doktor Osman Nacaroğlu, çocukların ev kazalarından korunması için evdeki yetişkinlerin gerekli önlemleri almalarını istedi. Müdür Nacaroğlu, dün yaptığı açıklamada, olası kazalar ve alınabilecek olan önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. İl Sağlık Müdürü Nacaroğlu&8217;nun açıklaması şöyle: &8220;Bir konutun içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen çoğunlukla önlenebilir kazalara ev kazası denir. Çocuklar; kendilerini kontrol edebilme yetenekleri erişkinden daha az olduğundan ve bazı tehlikeli durumları henüz ayırt edemediklerinden kazaya karşı korumasızdırlar ve ev kazalarından özellikle çocuklar zarar görmektedirler. Ev kazaları kış aylarında ev içinde, yaz aylarında ise evin dışında bahçe, ahır, samanlık ve çatı gibi bölümlerinde görülmektedir.


Kazaya uğrama oranları yüksek


Çocukların karşılaşacağı tehlikeler, çocuğun büyümesi ve gelişmesi ile de değişmektedir. Zamanlarının çoğunu evde geçiren 0&8211;6 yaş grubu çocuklar kazaya uğrama oranı en yüksek çocuklardır. Bu çocukların çevrelerini keşfetme ve öğrenme konularındaki merakları, büyükleri taklit etme özellikleri, devamlı hareket halinde olmaları, deneyim olmadığı için her şeyi ağzına götürme alışkanlığı, el ve vücut maharetlerinin yetişkinlerden fazla olması ve kazalardan kendilerini koruyabilecek gelişimsel beceriye henüz yeterince sahip olamamaları kazalar ile karşı karşıya kalmalarına olanak sağlamaktadır. Türkiye´de tüm kazaların yüzde 18-25´ini ev kazaları oluşturmaktadır. Bu nedenle çocukların ev ortamında kazalara karşı korunma altına alınması gerekmektedir. Düşme ve çarpma, zehirlenme, elektrik çarpması, yanma bebek ve çocukların ev ortamında maruz kaldığı kazaların başında gelmektedir.


Düşme ve çarpmalara dikkat


Çocuk yürümeye başladıktan sonra en sık karşılaşılan kaza tiplerinden birisidir. Yürümeyen bebekler bile dönerek, hareket ederek düşebilir. Düşme ve çarpmalarda: burkulma, kırık-çıkık, doku ezilmesi, çeşitli derecelerde yaralanmalar, kol, bacak, parmak kopmaları vb. bölgesel problemler olabildiği gibi, genel beden travması ve/veya kafa travması yaşamı tehdit eder veya ölümle sonuçlanabilir. Düşme-çarpma sonucu çeşitli sakatlıklar, felçler ve organ kayıpları söz konusu olabilir. Çocukları düşme ve çarpmalardan korumak için; Çocukları ve bebekleri (dönmeye başladıkları andan itibaren) yüksek ve yanları açık, masa, sedir veya salıncakta uyutup yalnız bırakmayın. Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan çocukları, balkon ve merdiven başı gibi düşebilecekleri yerlerde tek başına bırakmayın.


Yatağına güvenlik gerekiyor


Yatağının yanlarına, uygun yükseklikte, düşmesini önleyecek parmaklık yaptırın. Balkon demirlerini, çocukların sarkamayacağı yükseklikte, aralarından geçemeyeceği genişlikte ve tırmanamayacakları şekilde yaptırın. Çocuklar takılıp düşebileceğinden halı uçlarının kıvrık olmamasına, zeminde ayağa takılacak şeylerin bulunmamasına dikkat edin. Mutfak, tuvalet ve banyo gibi kaygan zeminleri ıslak tutmayın. Merdiven başları, kapı girişleri ve yaşam alanlarını iyi ışıklandırın. Çocuğunuza ayağına uygun büyüklükte ayakkabı giydirin. Odadaki keskin kenarlı eşyaları azaltın ya da köşelerini yumuşak maddeyle kaplayın.


Düşen çocuk izlenmeli


Hafif düşmelerde ve yumuşak zemine olan düşmelerde çocuğun dış görünüş ve davranışında değişiklik yoksa kusma, dalgınlık açısından takip edilmesi gerekmektedir. Kafa travmasının olduğu düşmelerde yaralanma olmasa da beyin kanaması riski vardır. Bilinç kaybı, görme sorunu, ağız veya kulaktan kan gelmesi, uyuklama, kusma varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Yüksekten düşmelerde hiçbir şey olmasa bile kırık çıkık veya bir iç kanama ihtimali olacağından en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Yanıklar; özellikle bebeklerde karşılaşılan en sık ev kazası şeklidir ve bu kazaların bir kısmına yetişkinler doğrudan neden olabilmektedir. Evde yanıklar; alev, sıcak sıvılar, kızgın yağ, elektrik çarpması ve kimyasal maddeler sonucu oluşmaktadır.


Çocuğunuzu mutfaktan uzak tutun


Çocukları yanıktan korumak için: Çocuğun yiyecek ve içecekleri sıcak olarak önüne konmamalı, sıcak yemek, çorba, çay ve benzeri içeren kaplar ulaşabileceği yerlerde bırakılmamalı. Çocuğunuz kucağınızda iken diğer elle sıcak bir şey taşınmamalı, elde veya ağızda yanan sigara varken çocuk kucağa alınmamalı. Yemek pişirirken arka ocaklar tercih edilmeli, tencere ve tavaların sapları çocukların ulaşamayacağı şekilde içeriye dönük olmalı. Fırın çalışırken çocuk mutfaktan uzak tutulmalı. Soba, elektrik ocağı, şömine, vb. yanan odalarda çocukları yalnız bırakmamalı, önlerine ve çevresine özel koruyucular koymalı. Kibrit, çakmak gibi yakıcı, alkol, kolonya, gazyağı, piknik tüp gibi yanıcı malzemeler çocukların ulaşabileceği şekilde bırakılmamalı. Elektrikli su ısıtıcıları, çay-kahve makinesi ve benzeri tezgah üstü aletleri çocukların ulaşamayacağı şekilde yerleştirilmeli ve kablolarının sarkmamasına dikkat edilmeli.


Yanıklara dikkat edilmeli


Ütüler sıcakken gelişigüzel yerlere konulmamalı. Çocuklu evlerde çocuğun örtüyü çekerek üzerindekileri düşürme riski nedeniyle masa örtüsü kullanılmamalı. Çocuğun banyosu için hazırlanan suyun sıcaklığı mutlaka kontrol edilmeli. Musluğu kapatmadan önce borudaki sıcak suyun tümden boşalması sağlanmalıdır. Yanıklarda yanan bölgenin üzerine hiçbir şey sürülmemeli, hafif yanıkta yanan bölge 10-15 dakika soğuk suyun altına tutulmalı, su dolu kesecikler oluştuysa veya şiddetli yanık olduysa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yangın açısından evde detektör bulundurulması son derece önemlidir. Yangın çıkması durumunda itfaiye (110) aranmalıdır.


Çocuklar büyükleri taklit eder


Zehirlenmeler emekleme çağı ile 5 yaş arası çocuklarda sık görülen ev kazalarındandır. Bu yaş grubundaki çocuklar fazla meraklı ve öğrenme istekleri çok olduğundan buldukları her şeyi ağızlarına götürürler ve büyükleri taklit ederler. Açıkta bırakılan ilaç, çamaşır suyu, tuz ruhu vb. bir maddenin çocuğunuz tarafından içilmesi, ciddi sonuçlara veya onun ölümüne neden olabilir. Ayrıca soba ve şofben kullanımına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri de ülkemizde sık görülmektedir. Zehirlenmelerin önüne geçmek için gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Çocukları zehirlenmelerden korumak için: Tüm ilaç, kimyasal ve temizlik maddeleri bebek ve çocukların ulaşamayacağı kilitli dolaplarda ve orijinal kaplarında saklanmalı, Günlük yaşamda çok kullandığınız su, gazoz, kola, ayran, içki şişeleri vb içeceklere ait boşalmış ambalajlara farklı hiçbir madde koymamalı, İlaçlar, çocuklara doktorun tavsiye ettiği dozlarda verilmeli, büyükler, çocukların yanında ilaç almamaya özen göstermeli, Zirai ilaçlar ve böcek öldürücülerin saklanmasında dikkatli olunmalıdır.


Zehirlenmelerde doktorunuza başvurun


Bunun yanında zehirli ve dikenli bitkilerden kaçınmalı, bitkilerin bakımında zehirlenmeye yol açabilecek maddeler kullanmamalı, Mantar zehirlenmelerinden korunmak için kültür mantarları tercih edilmelidir. Şofben ve soba zehirlenmelerine karşı; Soba yanan odada çocukları uyutup veya uyanık yalnız bırakmamalı, Rüzgarlı havalarda soba tütmelerine karşı çok dikkatli olunmalı, risk söz konusuysa soba yakılmamalı veya söndürülmeli, Sobalar üstten tutuşturulmalı, soba yanarken ağzı kapatılıp uyunmamalı, Şofben kullanılıyorsa; baca bağlantısının iyi olduğuna borularında kaçak olmamasına çok dikkat edilmeli, şofbeni mümkünse yaşam alanın dışına kurdurmalı, şofben banyoda ise yıkanırken mutlaka banyo havalandırılmalıdır. Zehirlenmelerde yapılacak müdahale zehirlenmeye yol açan maddeye göre değişmektedir. Zehirlenme ilaç, kimyasal maddeler, soba ne ile olursa olsun mutlaka 112&8217;yi arayın ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Zehirlenmeye sebep olan maddenin cinsinin ve miktarının bilinmesi tedavide çok önemlidir.


Su dolu leğenler tehlike arz eder


3 yaşın altındaki çocukların solunum yolları dardır. Bebek ve çocuklar çoğu zaman cisimleri ağızlarına aldıkları için boğulma riskleri yüksektir. Kuruyemişler, mısır, şeker ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı tüm besinler, küçük parçalardan oluşan oyuncaklar bebek ve küçük çocuklar için boğulma riski taşır. Bebekler birkaç santimetre derinliğindeki suda bile boğulabilirler. Bu nedenle içi su dolu küvet, leğen veya kovalar bile bebekler için çok büyük tehlikeler içerebilirler. Çocukları boğulmalardan korumak için; Toplu iğne, mücevher, düğme, boncuk, tespih ve diğer tüm küçük cisimler bebek ve küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulmalı, Bebek veya çocuğunuzun oynadığı oyuncaklar yaşına uygun olmalı, küçük parçadan oluşan oyuncaklara dikkat edilmeli, Kova, leğen ve küvetler boş tutulmalı, Çocuklar yıkanırken yalnız bırakılmamalı, Bahçede havuz, kuyu varsa çocuklar büyüklerin gözetimi altında olmalı, Plastik poşetler ortalıkta bırakılmamalı, çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir.


Elektrikli aletlere dikkat edin


Genellikle göz ardı edilen bir tehlike kaynağı da elektriktir ve çocuklar için çok büyük kazalara neden olur. Yapılan istatistiklere göre bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 7,3&8217;ünün elektrik çarpmalarına bağlı olduğu tespit edilmiştir. Elektrik çarpmaları sonucu ciddi yanıklar ve ölümler görülebilir. Çocukları elektrik çarpmalarından korumak için; Evde açık elektrik kabloları bırakılmamalı, zedelenmiş kablolar kontrol edilmeli, Elektrik prizleri kapatılmalı veya çocukların ulaşamayacağı yerlere monte edilmeli, Elektrikli aletler fişe takılı olarak ortalıkta bırakılmamalı, Çocuğun yatağı elektrik kabloları ve prizlere uzak yerleştirilmelidir. Prizler, ara kablolar, fişler ile pişirici ve ısıtıcı gibi elektrikli ev aletleri özelliklerine göre güvenli hale getirilmelidir.


Çocukları kesici aletlerden uzak tutun


Bıçak, jilet, makas, çatal, tığ, şiş, tornavida vb delici-kesici aletler, çocukların erişemeyeceği yerlerde veya kapalı dolaplarda bulundurulmalı, Çocukların bu tür aletler ile oynamalarına izin verilmemeli. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocukların eline bardak, şişe gibi cam eşyalar verilmemeli, Çocukların yiyecek ve içecek kapları, çatal-kaşıkları kırılmaz plastik malzemeden olmalıdır. Kapı ve pencere camlarının kolay kırılmayacak kadar kalın olması sağlanmalı, Vazo, kül tablası gibi kırılacak ve düşürdüğünde ayağını yaralayacak eşyalar ortadan kaldırılmalı, Eğer evde ateşli silah varsa kesinlikle çocukların ulaşamayacağı yerde ve mutlaka kilit altında tutulmalı. Ayrıca silah ve mermiler ayrı ayrı yerlerde bulundurulmalı, silah dolu tutulmamalı, silahın bakımı çocukların önünde yapılmamalıdır.

Editör: Pusula Gazetesi