Karadeniz Ereğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Gazi Alemdar Gemisi´ni oğlu İbrahim Altay ve torunları ile birlikte ziyaret etme fırsatı bulan 88 yaşındaki Safiye Altay´ın ziyaretine; Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da eşlik etti. Gazi Alemdar´da Müze Sorumlusu Kenan Kalyoncu, Karadeniz Ereğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şerafettin Akbulut, Halkla İlişkiler Sorumlusu Meltem Göktan tarafından ağırlanan Safiye Altay, uzun süre merhum babasının fotoğraflarına bakarak duygusal dakikalar yaşadı. Bilindiği gibi büyük kurtuluş mücadelesinin verildiği 1921 yılında Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri Rusların ve Ermeni kuvvetlerinin saldırılarına maruz kalmış, Mustafa Kemal´in direktifleri ve talimatlarıyla ulusal kurtuluş mücadelesine destek veren Kuva-yi Milliye güçleri, işgalcilere karşı amansız bir direniş sergilemişlerdi. Bu mücadeleler sırasında, gerek hızı gerekse de çevikliği sayesinde önemli bir deniz gücü olarak kabul edilen Alemdar Gemisi de Samsun´daki Kuva-yi Milliyeciler´in talepleri doğrultusunda direnişe destek vermek amacıyla Şubat 1921´de Trabzon´a gitmek üzere İstanbul´dan yola çıkmıştı. Karadeniz Ereğli Limanı´na da uğrayan Alemdar Gemisi´ne Karadeniz Ereğli´den de 13 Kuva-yi Milliyeci dahil olarak zorlu yolculuğa çıkmışlardı. Bu 13 kahraman arasında 1969 yılında, 77 yaşındayken hayata gözlerini kapayan Gazi Şaban Kılıç da vardı. Trabzon´a gitmek üzere Karadeniz´e açılan ve Samsun yakınlarında Fransız donanması ile karşılaşan Alemdar, çıkan çatışmada esir düşmüş ve İstanbul´a geri götürülmek istenmişti. Geri dönüş yolculuğu sırasında gemide isyan çıkaran Kuva-yi Milliyeciler, geminin kontrolünü tekrar ellerine geçirerek gemideki Fransızları esir almışlardı. Alemdar Gemisi´nin kahramanları bu mücadele sonrasında da Ankara hükümeti ile Fransa arasında ilk anlaşmanın imzalanmasına vesile olmuşlar ve iki hükümet arasında imza altına alınan bu anlaşma gereği de Alemdar Gemisi Ankara hükümetinde kalırken Fransız esirler de ülkelerine teslim edilmişlerdi.
Türk Kurtuluş Mücadelesi´nin en önemli kahramanlarından biri olan Gazi Alemdar Gemisi´nin tarihe geçtiği bu ilk olayda Alemdar ile birlikte aynı şanlı tarihte yerlerini alan 13 Ereğlili Kuva-yi Milliyeci arasında yer alan Gazi Şaban Kılıç da hiç unutulmadı ve fotoğraflarıyla her zaman kalplerde yaşatıldı. Bu büyük kahramanın kızı Safiye Altay´ı Gazi Alemdar Müze Gemisi´nde misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, &[#]8220;Siz, bize kahramanımızın emanetisiniz. Ne zaman isterseniz sizi burada ağırlamaktan mutlu oluruz. Her zaman her koşulda bize kolaylıkla ulaşabilirisiniz&[#]8221; dediği Altay´a çiçek ve çeşitli hediyeler takdim etti.
Gazetecilerle sohbet eden 88 yaşındaki Safiye Altay da, babasına ömrü vefa ettiği son güne kadar elinden geldiği kadar baktığını anlatırken zaman zaman duygulandı. &[#]8220;Onu ben yedirdim, ben giydirdim. Ölürken de yanında ben vardım&[#]8221; dediği babasının, Alemdar Gemisi´nde yaşadığı olaylardan daha çok arkadaşlarına bahsettiğini, ancak Alemdar´ın ismi geçtiği her an gözlerinin dolduğunu söyledi.
Editör: Pusula Gazetesi