Halka açık 2. toplantının bu gün saat 14.00´da Filyos Ahmet Melek Şanlı Anadolu Lisesi´nde yapılacağı duyuruldu. Başkan Ünal yaptığı açıklama ile toplantıda halka Filyos Limanı´nın gelişimi ile ilgili teknik ve çevresel hususlara ilişkin sunumlar yapılacağını ve paydaşlar ile halk liman gelişimlerine ilişkin görüşlerini bildirmek üzere bu toplantıya düzenleyeceklerini bildirdi. Ünal toplantı hakkında şu bilgileri belirtti: "Ankara Hinderlantına olan yakınlığı, sahanın topografik özelliklerinin uygunluğu ve en önemlisi de İstanbul Limanı´nın azami liman gelişim kapasitesine ulaşmış olması sebebiyle, 1990 yılında Zonguldak Filyos Limanı; DLH tarafından liman gelişimi açısından en uygun alan olarak tespit edilmiştir. Filyos´un geliştirilmesi Zonguldak bölgesinin ve hinterlandının liman ihtiyaçlarını karşılayacak ve İstanbul´a giden ya da Türk Boğazlarından geçen taşımacılığın dikkatini çekerek İstanbul bölgesinde trafik sıkışıklığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır.(Ulaştırma Operasyonel Programı, 2007).
´Filyos, Zonguldak´ı çevrelerinin bir parçasıdır´
Filyos Limanı Projesi; Filyos Vadisinin Gelişimi ve Zonguldak-Bartın-Karabük Bölgesi Çevre Düzeni Planının bir parçasıdır.(12 Mayıs 2009 tarihindi onaylanmıştır). Filyos Vadisi Projesi; liman gelişiminin yanı sıra Filyos nehrinin kanal içine alınması, nehir boyunca(kuzeyde Karadeniz deltası ile güneyde Gökçebey arası) 1 kilometre genişliğindeki bantta yer alan serbest bölgedeki endüstriyel de (liman art bölge bağlantıları) kapsamaktadır.
Filyos Liman gelişim planı Türk Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği´nin (16 Aralık 2003, son değişiklik 17 Temmuz 2008, Resmi Gazete, No. 26939) yürürlüğe girme tarihinden önce onaylandığından; planda yer alan orijinal tasarımda değişiklik olmadığı durumda Türk ÇED prosedürlerinden muaf tutulmaktadır. Ancak AB; proje, ÇED Yönergesi´nin (97/11/EC) Ek I´nde yer alan bir faaliyet olduğu için, Filyos Limanı Projesi için yönergeye uygun olarak hazırlanmış ÇED talep etmektedir."
Editör: Pusula Gazetesi