Kozlu´nun 17 bin nüfuslu Topbaşı Mahallesi´nde bulunan kanalizasyon yetersiz gelmesi nedeniyle tıkanıp zaman zaman taşıyor ve çevresini kanalizasyon gölüne çeviriyordu. Motopomp yöntemiyle hemen bitişiğindeki 13 bin nüfuslu Fatih Mahallesi kanalizasyon sistemine aktarılan sular yaz aylarında kötü kokulara sebep oluyordu. Bir çok ilçeden büyük iki mahalleyi kanalizasyon ve kokudan kurtarmak amacıyla Kozlu Beldesi Belediye Başkanı Ali Bektaş, sorunun çözümü için 2009 yılının Eylül ayında kolları sıvadı.
Maden Mühendisi olan Belediye Başkanı Bektaş, yüzeyden yapılacak kanalizasyon çalışmasının evlerin temeline zarar verecek olması nedeniyle mahallelinin tepkisinden çekindi. Son çare olarak kanalizasyonun yerin metrelerce altından geçirilmesini isteyen Bektaş, Ekim ayının başında yerin 14 metre altından tünel geçirilmesi için çalışma başlattı. Sert kayaların bulunduğu tespit edilmesine rağmen çalışmanın hızlandırılmasını isteyen Başkan Bektaş´ın ısrarı üzerine Ekim ayı içerisinde çalışmalar başladı.
TARİH YAZDIK
Yaklaşık beş ay gibi kısa süre içerisinde, 150 bin TL´yi aşan bütçe ile sert kayalar delinerek yerin 14 metre altından 100 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde tünel açıldı.
Maden ocaklarında kullanılan galeri yöntemiyle çalışmanın yapıldığını belirten Bektaş, şunları söyledi: "Biz burada tarih yazdık. Topbaşı Mahallesi, Türkiye´deki birçok belde ve ilçeden büyük, yaklaşık 17 bin nüfuslu mahalle. Gençliğim burada geçti, burada büyüdüm. Tıkanma olduğunda kanalizasyon gölü oluşuyordu. İlk dönemim de pompa ile bu suyu çektiriyorduk. Fakat pompa tıkanınca kanalizasyonlar etrafa yayılıyor, sağlığı tehdit ediyordu. Burada okul da var. Sineklere ve rezil görüntülere sebep oluyordu.
Hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir işe girdik. Galeri yöntemiyle kanalizasyon açma işine girdik. Sert kayaları deldik. Gerçek gurur duyduğum bir iş. Çok ciddi bir iş yaptık. Kozlu Belediyesi´nin kurulduğu 1941 yılından itibaren kimse yapmaya cesaret edemiyordu. Yanına bile yanaşamıyordu. Bir belediye başkanının dimağında olmayacak işti."
Çalışmanın yapıldığı Topbaşı ve Fatih mahallelerinde incelemede bulunan Bektaş, bugüne kadar kimsenin cesaret edemeyeceği işlere imza attıklarını söyledi. Bektaş, çalışmada sona gelindiğini ve 1 hafta içerisinde tamamlanacağını ifade ederken, çalışma nedeniyle ulaşıma kapanan yolunda yeniden trafiğe açılacağını bildirdi. Fatih ve Topbaşı mahallelerinde oturan vatandaşlarda, projenin hayata geçirilmesi ile kanalizasyon ve kokudan kurtulacaklarını belirterek Başkan Bektaş´a teşekkür etti.
Editör: Pusula Gazetesi