Çaycuma Belediyesinin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) 2018 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı desteğiyle yaptığı Arasta Çaycuma'nın inşaatı tamamlanarak hizmete hazır hale geldi. Toplam 1.152.000 lira bütçeli proje ile Çaycuma'nın yöresel ürünlerinin tanıtılması, yaşatılması ve ziyaretçilere sunularak kent ekonomisine katkı sunar hale getirilmesi amaçlanıyor. Hediyelik eşya satışının da yapılacağı Arasta'da ilçenin yöresel dokuması Pelemet bezinin üretim atölyesi de bulunuyor. İçinde bir yöresel yemek lokantası da olan projede "Odak Çaycuma" adında ilçenin tarihi, doğal, kültürel varlıklarının artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla tanıtıldığı bir tanıtım holü de yer alıyor. Odak Çaycuma'da VR gözlükler, tabletler ve kiosk aracılığıyla Çaycuma hakkında çok boyutlu olarak bilgi sahibi olunabiliyor. Arasta Çaycuma içinde toplam 8 hediyelik eşya ve yöresel ürün satış dükkanı, 1 Çaycuma tanıtım holü, 1 pelemet bezi dokuma atölyesi, 1 yöresel yemek lokantası bulunuyor.

KADINLAR WEB SİTESİ ÜZERİNDEN DE SATIŞ YAPABİLECEK

Projenin finali niteliğinde yapılan tanıtım toplantısında davetlilere bilgi veren Proje Koordinatörü Ahmet Öztürk, Arasta Çaycuma'nın BAKKA desteğiyle yapıldığını söyleyerek ilçeye değer katacak bir eseri hayata geçirdiklerini söyledi. Öztürk, "Çaycuma'nın yerel değerlerini, yöresel ürünlerini tanıtmak, geliştirmek ve ekonomiye katkı sunar hale getirmek için projelendirilen Arasta Çaycuma ile ilçeye gelen ziyaretçilerimize yöresel ürünlerimizi pazarlama şansı bulacağız. Burası aynı zamanda kadın emeğinin de değerlendirildiği bir merkez olacak. Evlerinde çeşitli türlerde hediyelik eşya yapan kadınlarımız hem buradaki dükkanlarda hem de kurduğumuz internet sitesi üzerinden satış olanağı bularak, emeklerini değerlendirecek" dedi.

BAKKA VE ÇAYBEL'İN YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise, "Çaycuma'ya güzel bir eseri daha kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bize bu desteği sağlayan BAKKA'nın değerli yönetici ve çalışanların çok teşekkür ediyorum. Yöremizin doğal dokusuna uygun şekilde tasarlanan ve mimari değeri de olan yapı, Belediyemizin şirketi ÇAYBEL tarafından, gayet güzel bir işçilik ve tümüyle yöremizin malzemeleri kullanılarak inşa edildi. Ortaya hepimizin guru duyacağı güzellikte bir eser çıktı. Ben emeği geçen tüm belediyemiz ve ÇAYBEL personeline teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi bu projede de emekleriyle yüzümüzün ak çıkmasını sağladılar" dedi.

YENİ KENT MEYDANININ NÜVESİNİ OLUŞTURACAK

Arasta Çaycuma'nın aynı zamanda çevresinde yapacakları meydan düzenlemesinin nüvesini oluşturduğunu da söyleyen Kantarcı, "Cumhuriyet Meydanı'ndaki yayalaştırılmış alanı Temizlik Deresi'ne kadar sürdüreceğiz. Ekiplerimizin düzenleme çalışmaları devam devam ediyor, trafik derenin öbür yanından akacak, burada da bir kent meydanı oluşacak. Arasta bu kent meydanının nüvesini oluşturacak. Meydan Çaycumalılarla kentimizi ziyarete gelen misafirlerimizin güvenlik içinde dolaşıp huzur içinde alışveriş yapacağı bir kentsel alan olacak. Kadıoğlu mozaiklerinin ziyarete açılmasıyla da ciddi bir turizm hareketi bekliyoruz. Arasta kenti ziyarete gelen misafirlerimizin de uğrak noktalarından biri olacak. Biz Çaycuma'nın yalnızca bugününü değil yarınlarını da planlıyoruz. Daha bugünden olası tüm gelişmelere hazır hale getiriyoruz" dedi.

ARASTA, ÇAYCUMALI KADINLARIN EMEĞİNİN DEĞERLENMESİNİ DE SAĞLAYACAK

Arasta Çaycuma'nın kadın emeğinin değerlendirilmesi açısından da işlev göreceğini söyleyen Kantarcı, "Evlerinde hediyelik eşya üretimi yapan çok sayıda kadınımız var. Biz onların ürünlerinin burada pazarlanmasını sağlayacağız. Çok sayıda üretici kadınla görüştük, onlara ne yapmak istediğimizi anlattık. Onlar da bir araya gelerek Arasta'da hem üretim yapacaklar, hem de ürettiklerini pazarlayacaklar. Arasta Çaycuma'nın bir de internet sitesini kurduk. Burada satışa sunulan her ürün internet üzerinden de satılabilecek. Böylece kadınlarımız tüm dünyaya ürün gönderme şaşına sahip olacak. Gerçekten çok boyutlu bir çalışma. Adeta bir kent imecesi şeklinde çalışıyoruz. Katılımcı bir anlayışla hep birlikte Çaycuma'yı çok daha güzel günlere hazırlıyoruz" dedi.