Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu'nun "Milli Mücadele'de Zonguldak ve Havarisi" adlı kitabından 1903 Bartın doğumlu olan merhum Tüccar Ali Şeker ile yaptığı ve milli mücadele döneminde Zonguldak yöresinin anlatıldığı ropörtajı...

--Sarıkoyuncu: Fransızlar'ın Zonguldak'ı işgal ettiklerini hatırlıyor musunuz?
--Şeker: Evet hatırlıyorum. Fransızlar Zonguldak'ı işgal ettiklerinde Bartın'dan küçük motorlarla Zonguldak'a yoğurt getirip satıyordum. Hatta bir gün, Zonguldak'a satmak üzere tavuk getirmiştim. Fransız askerleri elimden aldılar. Karşı çıkınca da dövdüler.
--Sarıkoyuncu: Fransızlar Zonguldak'ın belirli başlı mahallelerini tel örgüyle çevirmişlerdi. Bunu hatırlıyor musunuz?
--Şeker: Hatırlamaz olur muyum? Bu şuanda bulunduğum Fener Mahallesi, o zamanlar Fransız Mahallesi idi. Hiç kimseyi tel örgünün içine sokmazlardı. Ancak Fransız askerlinin büyük çoğunluğu Müslümandı. Onların bize zararı olmadı ama diğer Fransız askerleri çok sert davranırdı. O zaman maden ocaklarında çok az Türk vardı. Burada oturanlar ya Ermeni, ya Rum, ya da Fransız idi.
Müftü İbrahim Efendi halkı Kuva-yı Milliyeci yapmak için çok uğraşmıştır. Sonra İpsiz Recep'in adamlarından Laz Emin ve Dursun Reis vardı. Onlar Fransızları Zonguldak'tan çıkarmak için uğraşmışlardır. Fransızlar da onların saldırısına fırsat vermemek için projektörlerle bütün Zonguldak yamaçlarını tarassud ederlerdi. Benim en çok gücüme giden şey, Zonguldak'ta ezan okunduğu zaman Fransızlar ezanı duyurmamak için bando çalmalarıydı.