Ülkemizde koronavirüs hastalığının yayılmasıyla birlikte döviz kurlarında yükseliş görülürken buna bağlı olarak sıfır araç fiyatları da yükselmeye başladı. Salgına bağlı olarak sıfır araç üretiminin azalmasıyla piyasada araç bulunmaması ve ÖTV nedeniyle talepler ikinci el otomobillere karşı çoğaldı. Toplu taşımayı kullanmak istemeyen vatandaşlar ikinci el araçlara rağbet göstermekte. Haliyle ikinci el oto pazarına olan bu ilgi fiyatların da yükselmesine sebep oldu. Bütçesi sıfır otomobil almaya gücü yetmeyen vatandaşlar, ikinci el araç almaya yöneldi. Koronavirüs salgınının etkilerine rağmen ikinci el otomobil pazarında araç fiyatları düştü mü gibi sorular halk arasında sorulmaya başlandı.

İkinci el araba fiyatları düştü mü?

İkinci el online pazar raporu verilerine göre; Kasım ayı içerisinde ülkemiz genelinde ikinci el binek ve hafif ticari araç satışı olarak 136 bin satış gerçekleşti. Faizlerin yükselmesi ile sıfır faizli araç kampanyalarının da artması ve döviz kurlarında oluşan hareketlilik nedeniyle sıfır otomobillerde indirim beklentisinin artış göstermesi son günlerde ikinci el fiyatlarını aşağıya çekti. Oto galericiler, otomobil fiyatlarının yükseleceğini işaret ederek ikinci el otomobil almak isteyenlere; Yaz aylarında araç fiyatlarında bir artış olacağı beklenirken şuan otomobil almanın en uygun bir zaman olduğunu söylemektedirler. Piyasanın yükselmesine etkilerin en büyük sebeplerinden birisi de internette ki ilan siteleri oluşmuştur. İnsanlar otomobil almadan önce ilan sitelerinde satışa sunulan araç ilanlarına bakıp ya satılırsa düşüncesiyle araçlarının değerinin üzerine 10-15 bin lira gibi rakamlar eklediğini görüyoruz. Aracı yüksek değerden alan kişiler düşük fiyata da aracını satmak istemediği için haliyle ikinci el araç piyasasının eski fiyatlarına dönmeyeceği anlaşılmaktadır. Ancak acil para ihtiyacı olan ve bir an önce elinden otomobilini çıkartmak isteyen kişiler piyasa değerinin 10 bin lira altına satabilirler. Bu durum da %10 luk bir düşük fiyat olacağına işaret etmektedir. Peki fiyatlar düşerken doğru aracı nasıl seçebilirsiniz? Araç almadan öncesinde dikkat etmeniz gereken özellikler nelerdir? İşte cevabı..

Araba Karşılaştırma - ArabaVS.com

İkinci el araç almak isteyenlerin ilk olarak bir marka ve modelde karar vermeleri ve bu modellerin teknik ve donanım özelliklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Neredeyse hergün değişen fiyatlar karşısında araba karşılaştırma sitesi sizlere 2.el araç alma konusunda kolaylık sunuyor. İstediğiniz markayı ve modeli rahatça karşılaştırmanıza olanak sağlayan sistem, bu bilgiler dışında model yılı ve donanım paketi bilgilerini de seçtirerek tüm marka ve modelleri karşılaştırmanıza imkan sağlar. Araçların teknik ve donanım özelliklerini detaylı bir şekilde inceleme fırsatı sunarken; sıfır araç fiyat listelerini, araç kampanyalarını ve otomobil dünyasındaki tüm gelişmeleri güncel olarak aktarmaktadır.