Bugün, 10 Ocak... Çalışan Gazeteciler Günü... Zor şartlar altında görev yapan, özellikle yerel basın çalışanları, halkı bilgilendirmek amacıyla büyük mücadele veriyor. Basına baskıların arttığı bugünlerde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, hulasa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir" sözlerini yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz.

Zonguldak'ta "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı. Mesajlar şöyle:

BEKTAŞ: 'GAZETECİLERİMİZ; DEMOKRATİK HAYATIN GELİŞMESİ VE GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLIYOR"

Zonguldak ValisiErdoğan Bektaş, "10 Ocak Çalışan GazetecilerGünü" dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Vali Bektaş'ın kutlama mesajı şöyle:

"Gazetecilerimiz; demokratik hayatın gelişmesi ve güçlenmesine katkı sağlayan, sorunları gündeme taşıyarak kamu görevlilerine faaliyetlerinde yardımcı olmaya çalışan,doğru bilgi ve haber akışını sağlayarak toplumun bilgilenmesi, bilinçlenmesi vekamuoyu oluşturulmasında, önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Bunun yanı sıra yaşadıkları kentin ekonomik, sosyal, kültürel ve benzeri alanlarda gelişimine dekatkıda bulunmak suretiyleyararlı olmaktadırlar. Doğru, tarafsız, objektif habercilik anlayışı başta olmak üzere insan haklarına saygı ve özel hayata gereken özeni göstermek gibi evrensel meslekilkeleri ışığında görevlerini büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle yerine getiren güçlü bir basın toplumsal hayatımızda dayaşamsal bir öneme sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle önemli bir kamu görevinin yerine getirilmesi olduğunu düşündüğümüz gazetecilik mesleğini büyük bir emek sarf ederek, mesleğin getirdiği tarafsız, güvenilir, doğru habercilik anlayışıyla sürdüren değerli basın mensuplarımızın'10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en içten duygularımla kutluyor; kendileri ve ailelerine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum."

AKDEMİR: "BASIN MENSUPLARIMIZIN OMUZLARINDAKİ YÜK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, zor şartlar altında mesai kavramı gözetmeksizin yoğun bir emek sarfeden basın mensuplarının "10 Ocak Gazeteciler Günü"nü kutlayan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, mesajında şunları söyledi:

"Gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Bu önemli misyonu yerine getirmek için, her türlü mücadelede görevlerini yerine getirmeye çalışan basın mensuplarımızın vermiş oldukları bu emek takdire şayandır. Gazeteci, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla, her türlü sansür ve otosansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın, toplumsal kalkınmanın gelişmesinde önemli bir yeri vardır. İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde, basın çalışanlarımızın içinde bulunduğu koşullarda, zor şartlar altında çalıştıklarına şahit oluyoruz. Bu nedenle, görüyoruz ki, basın mensuplarımızın omuzlarındaki yük her geçen gün daha da artmaktadır. Basın mensuplarımızın haklarını korumak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için düzenlenen 212 sayılı yasa, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdi. 10 Ocak, özgür basın ve insanca çalışma koşulları için mücadelenin yükseleceği bir gün olmalıdır. Çalışan gazetecilerin, vermiş olduğu emekler görmezden gelinmemeli, basın ve düşünce ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, basın çalışanlarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi adına büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diler, sevgi ve saygılarımı sunarım."

SEMERCİ: "GAZETECİLER, YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ BİR UNSURUDUR"

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Semerci, mesajında, "Kamuoyunu basın meslek ilkeleri çerçevesinde doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde bilgilendiren gazeteciler, yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Gece-gündüz demeden, zor şartlar altında vatandaşlarımızı bilgilendirmek adına fedakarca çalışmalarını sürdüren gazeteciler, son derece zor ve meşakkatli bir görevi icra etmektedirler.İnsanları hızlı ve sağlıklı bilgilerle buluşturmak için her türlü zor koşulun üstesinden gelen gazeteciler, karşılaştıkları her türlü zorluğa rağmen mesleklerini büyük bir özveriyle yerine getirmektedirler. Basın mensuplarımızın halkı bilgilendirmek ve kamuoyunu aydınlatmak için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Böylesine önemli bir görevi yerine getiren basın mensuplarımızın çalışma koşullarının daha iyi imkanlara ulaştırılması gerektiğinin inancındayım. Yerel ve ulusal basınımızın değerli çalışanları, zorluklara karşın görevlerini en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisindeler. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, yapılan hizmetlerin halka yansıtılması ve sorunların çözülmesinde büyük rol oynayan ve çok önemli bir kamu hizmetini yerine getiren değerli basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim" dedi.

KANTARCI: "HÜR BASIN, DAHA GELİŞMİŞ BİR ÜLKE DEMEKTİR"

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı, mesajında, "10 Ocak, Türkiye'de, 1961 tarihinde yürürlüğe girerek gazetecilerin hak ve özgürlüklerini genişleten 212 Sayılı Kanun'un kabulü nedeniyle, 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlanıyor. Her yıl 10 Ocak'ta basın çalışanlarının sorunları konuşulup, çözüm yolları tartışılıyor, bu konuda temenniler dile getiriliyor. Hiç kuşku yok ki, demokrasilerin dördüncü kuvveti olarak tanımlanan basın idarenin denetlenmesinden, kamuoyunun her konuda bilgilendirilerek fikir sahibi olmasına kadar pek çok alanda büyük görev üstlenen, çağdaş demokrasilerin vaz geçilmez unsurlarıdır. Basın özgürlüğü bir ülkedeki demokrasinin, çağdaşlığın, farklı fikirlere olan hoşgörünün en temel göstergelerinden biridir. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin aynı zamanda basın özgürlüğüne en çok değer veren ülkeler olduğu göz önüne alınırsa, 'hür basın' ile ülkenin ekonomik gelişimi arasında sıkı bir bağ bulunduğu da tartışmasız bir gerçektir" dedi.

Basının Türkiye'deki görünümünü anlatarak açıklamasına devam eden Kantarcı, "Gazeteciliğin görevleri arasında ilk sırada olan toplumun bilgi alma hakkı gelmektedir. Ancak özellikle son yıllarda, ülkemizde, haber yaparak kamuoyunu bilgilendirmek, ağır cezaları göze almakla eşdeğer hale gelmiştir. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün hazırladığı 2018 Basın Özgürlüğü Bilançosu'na göre, Türkiye tutuklu gazeteci sayısında dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Örgütün hazırladığı yıllık raporda Çin, Mısır, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkeler olarak sayılıyor. Yine bu rapora göre, Türkiye, basın özgürlüğü alanında 180 ülke arasında 157. sırada bulunuyor. Ülkedeki meslek kuruluşları, 2018 yılında en az 114 basın çalışanının gözaltına alındığını, bir yıllık süreçte en az 48 gazetecinin tutuklandığını, en az 120 basın çalışanına çeşitli hapis cezaları verildiğini bildiriyor. Hiç de sürdürülebilir olmayan ve Türkiye'yi bir üçüncü dünya ülkesi konumuna sokan bu tablo değiştirilmelidir" dedi.

Kantarcı açıklamasını, "Tüm bunlar yetmezmiş gibi basın tümüyle kartelleşiyor, belli güç odakları gerçeği kendi çıkarları doğrultusunda sunmak için kendi medyalarını oluşturuyor. Muhalif basının reklam kıskacı altında tutulduğuna dair her gün gazetelerde haberler yer alıyor. Bu ortamda gerçek gazeteciler işsiz kalıyor, hukuksal sorunların yanı sıra, bir de, ekonomik baskıya maruz kalıyor. Dünyada internetin yaygınlaşmasıyla inanılmaz derecede yükselen 'bağımsız gazetecilik', Türkiye'de, sürekli konum kaybediyor. Ülkemizin geleceğini evrensel değerlerle şekillendirmek ve tüm kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz bir demokrasiyi kurmak istiyorsak, basın özgürlüğü önündeki her türlü engel kaldırılmak, gazetecilerin en özgür şekilde haber yapmalarını sağlamak zorundayız. Dünyadaki kötü görünümü değiştirmek için cezaevinde bulunan gazetecilerin hızlı ve adil şekilde yargılamaları yapılmalı, mahkeme sonuçları konusunda hiç kimsenin kafasında en küçük soru işareti kalmamalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, her koşulda mesleğinin onuruyla hareket eden tüm gazeteci arkadaşlarımın gününü kutluyor, saygılar, sevgiler sunuyorum" diyerek tamamladı.

GÜNEŞ: "GAZETECİ, MİLLETİN VİCDANINA SES OLUYOR"

Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Başkan Güneş, mesajında, "Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarıyla donanmış bir medyanın, toplumsal kalkınma ve gelişmenin sağlanmasında önemli yeri vardır. İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde, kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, ilkeli yayıncılık anlayışıyla olayları tarafsız bir şekilde halka aktararak vatandaşlarımızın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak, milletin vicdanına ses olmaktadırlar. Böylesine önemli bir misyonu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimizin, düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdiği kararlı mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Günümüzde medya organları çeşitlenmiş; internet medyasından elektronik medyaya kadar geniş bir yelpazeye kavuşmuştur. Bu nedenle, gazetecilerin de çalışma alanları genişlemiştir. Bu hız içerisinde gazetecilik dünyanın en dinamik mesleklerinden biri haline gelmiştir. Hayattan haberdar olmamızı sağlayan gazetecilerin çalışma koşulları ve özlük hakları konusunda herkesin duyarlı olması gerektiği inancındayım. Bu duygu ve düşüncelerle '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılı bir şekilde erişmelerini temenni ederim" dedi.

ÇATUROĞLU: "BASIN MENSUPLARIMIZIN SORUMLULUĞU HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

25-26'ncı Dönem AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "Bir ülkede demokrasileri güçlendiren ve geliştiren en etkin unsurlardan biri, meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine riayet eden bir basının varlığıdır. Geçmişten günümüze önemli bir gelişme gösteren, yazılı, görsel ve sanal basınımız, demokrasinin güçlenmesine ve açık toplum hedefine ulaşılmasına değerli katkılar sağlamaktadır. İletişim teknolojilerindeki yeniliklerle birlikte, insanlar tüm dünyadaki gelişmelere daha duyarlı ve haberlere daha hızlı ulaşabilir duruma gelmiş, basın her zamankinden daha etkin bir konuma ulaşmıştır. Basın mensuplarımızın sorumluluğunun her geçen gün artmaktadır. Basın mensuplarımız, sahip oldukları bu sorumluluk ile insan hakları, özel hayata saygı, doğru ve tarafsız haber verme ilkelerinden asla taviz vermemelidir. Bu düşüncelerle, tüm basın çalışanlarının '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden gazetecilerimizi rahmetle anıyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum"ifadelerini kullandı.

ÇUFALI: "DOĞRU VE TARAFSIZ HABER ALMA VE YAYMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ OLAN BASIN, DEMOKRATİK KÜLTÜRÜN DE AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR"

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "10 Ocak, 212 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1961 tarihinden bu yana ülkemizde 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlanmaktadır. Doğru ve tarafsız haber alma ve yayma özgürlüğünün en önemli temsilcisi olan basın, demokratik kültürün de ayrılmaz bir parçasıdır. Gazetecilik mesleği fedakarlık isteyen ve zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde gece gündüz denemeden zor şartlar altında görevini yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım" ifadelerine yer verdi.

TOSUN: 'GAZETECİLİK, DEMOKRATİK VE ŞEFFAF BİR TOPLUMU MÜMKÜN KILAN EN ÖNEMLİ UNSURLARDAN BİRİDİR'

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Basın mensuplarımızın, her konuda yapıcı, toplumu doğru bilgilendirme amaçlı olarak, sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerine ve başarılı olacaklarına inanıyorum" dedi.
Başkan Tosun, mesajında, demokratik ve şeffaf bir toplumu mümkün kılan en önemli unsurlardan birinin özgür ve tarafsız basın varlığı olduğunu belirterek, Türkiye'de basının önemli ilerlemeler gösterdiğini ve ülkenin bugün geldiği seviyeye ulaşmasına da büyük katkıda bulunduğunu belirtti.
Basın mensuplarının çalışmalarının Türkiye'nin şeffaf, demokratik ve hür bir ülke olarak varlığını sürdürmesine hizmet ettiğini belirten Tosun, şunları kaydetti:
"Basın çalışanlarının sorunlarının çözülmesi, haklarının iyileştirilmesi, hak ettikleri hayat şartlarına ve çalışma ortamlarına kavuşturulması şüphesiz basınımızı ve dolayısıyla demokrasimizi daha da güçlü kılacaktır. Basınımız görevini yaparken, hukukun evrensel standartlarından sapmamalı, kişi hak ve hürriyetlerine saygıyı asla ihmal etmemelidir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın için yol gösterici değerler olmalıdır.
Milletçe birlik, beraberlik, güven ve istikrarı korumak ve devam ettirmek, basın camiamızın önderliğinde hepimizin en önemli görevidir. Basın mensuplarımızın, her konuda yapıcı, toplumu doğru bilgilendirme amaçlı olarak, sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerine ve başarılı olacaklarına inanıyorum. Onların başarısına zemin hazırlamak, şimdiye kadar olduğu gibi daima bizim önceliklerimizden olacaktır."

GÜNEY: "GAZETECİLİK HALKIN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNE ARACI OLAN BİR MESLEKTİR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutladı. Başkan Güney, mesajında,"Basın, bilgi paylaşımının halkı bilgilendirmenin ve demokrasinin en önemli vasıtalarından biridir. Halkın gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde de etkili bir araçtır.Gazetecilik halkın haber alma özgürlüğüne aracı olan bir meslektir. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla doğru ve tarafsız bir şekilde hareket ederek fikirlerini özgürce paylaşmak için mücadele veren tüm emekçi gazeteciler zor şartlar altında çalışıyor.Kalemini her daim doğrudan yana ve doğru şekilde kullanarak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın emekçilerimiz, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirmekte ve toplumun sesi olmaktadır.Bu düşüncelerimle; başta ilimizde faaliyet gösteren,zor şartlar altında bile görev bilincini kaybetmeyen, üstün gayreti ile habercilik anlayışından ödün vermeksizin fedakarca çalışan gazetecilerimizin bu anlamlı gününü kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim."

ERKMEN: "KAMUNUN BİLGİLENMESİ ADINA GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORLAR"

İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "Kamunun bilgilenmesi adına yaz-kış, gece-gündüz demeden, saat mefhumu tanımaksızın, doğru, objektif ve adaletle çalışan, her türlü zorluğa rağmen maddi manevi zorluğa rağmen görevini layıkıyla yerine getirme uğraşısı veren tüm gazeteci arkadaşlarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleri ile birlikte sağlık, huzur ve başarı dolu nice yıllar dilerim" ifadelerine yer verdi.

ALAN: "DEMOKRATİK BİR ÜLKENİN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARINDAN BİRİSİ, BAĞIMSIZ BASINDIR"

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Belediye Başkan Adayı Ömer Selim Alan "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Alan'ın kutlama mesajı şöyle:

"Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından birisi, bağımsız basındır. Basın çalışanlarına, çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961'de kabul edilmesiyle kutlanmaya başlanılan '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün 58'inci yıldönümünü kutluyorum. Gazetecilik mesleğini; doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışı ile yerine getiren, mesai kavramı gözetmeksizin halkı ve kamuoyunu bilgilendiren gazetecilerimizin emeği takdire şayandır. İlimizdeki gelişmeler konusunda halkımızı bilgilendirerek, vatandaş ile devlet arasında iletişimi sağlayan, ilimizin gelişimine katkı sağlayan değerli basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en kalbi duygularımla kutlar, görevlerinde başarılar dilerim."

BANK: "GAZETECİLER TOPLUMUN GÖZÜ-KULAĞIDIR"

CHP Kozlu Belediye Başkan Adayı Cengiz Bank, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeni ile bir kutlama mesajı yayınladı. Bank, mesajında şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizin Kurucusu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'basın milletin müşterek sesidir'. Basın emekçileri toplumda gelişen ve yaşanan olayları 365 gün 24 saat aralıksız çalışarak kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyorlar. Yaz-kış farketmeden görevlerini yapan bu emekçilerin yaşadığı zorlukların da farkındayız. Özellikle yerel basın çalışanları yaşadıkları ekonomik zorluklara rağmen görevlerini layıkıyla yapma derdindeler. Toplumun gözü kulağı olan emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, bu uğurda canlarını vermiş basın şehitlerini de rahmetle anarım."

AKGÜN: "TOPLUMUN TOPLUMU AYDINLATIYOR, BİLİNÇLENDİRİYORLAR"

Zonguldak Vergi Dairesi Başkanvekili Refik Akgün, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Toplumun bilgi edinme ve haber alma ihtiyacını karşılamanın yanında, toplumu aydınlatmak, bilinçlendirmek gibi önemli bir kamu görevini yerine getiren basın mensuplarının '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nüzü kutlarım" dedi.

GMİS: "ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUZ"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, bir basın açıklaması yaparak "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutladı.

Açıklama şöyle:

"10 Ocak tarihi, gazetecilerin sadece kendi özlük haklarının ve basın özgürlüğünün değil aynı zamanda demokrasimiz için de verdikleri mücadeleyi simgeleyen bir tarihtir. 1961 yılında gazetecileri geniş özlük haklarına kavuşturan 212 sayılı yasanın çıkmasını protesto etmek isteyen gazete patronlarının gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamama kararı almasına karşılık gazeteciler, sendikalarının öncülüğünde 10-11-12 Ocak 1961 tarihlerinde 'Basın' adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlar, hem kendi özlük haklarına, hem basın özgürlüğüne, hem de demokrasimize sahip çıktıklarını göstermişlerdir. Bölgemizde görev yapan yerel ve ulusal basın çalışanlarının Zonguldak'ın ve bölgemiz halkının yararını koruma ve geliştirme mücadelesine katkı vermeye devam edeceklerinden şüphemiz yoktur. Basınımızın; her şart altında evrensel çalışma ilkelerinden vazgeçmeyeceğine yürekten inanıyoruz. Zor şartlar altında, özveriyle çalışan basın mensuplarına en iyi çalışma şartlarının sağlanmasını temenni ediyor, gazetecilik mesleğini özveriyle yürüten basın çalışanlarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."

KAMİTOĞLU: "TOPLUMUN AYNASI OLAN BASIN, TOPLUMU OLUŞTURAN FERTLERİN DOĞRU BİLGİLENME HAKKININ DA TEMİNATIDIR"

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Kamitoğlu'nun mesajı şöyle:

"Toplumun aynası olan basın; aynı zamanda toplumu oluşturan fertlerin doğru haber alma ve doğru bilgilenme hakkının da teminatıdır. Çünkü yazılı ve görsel basın kamuoyunun duygu ve düşüncelerini objektif ve tarafsız olarak yansıtarak demokrasinin tam işlerliğine ve gelişmesine katkıda bulunur. Bu yüzden basın toplumdaki çok sesliliğin ve düşünce özgürlüğünün gelişmesinde ve korunmasında da çok önemli görevler ifa etmektedir. Bu yüzden demokrasi temellerinin geliştirilmesi için sağlam bir harç olan Basının özgürlüğüne önem verilmelidir. Bu doğrultuda basın mensubunun da, mesleğinin gerektirdiği dirayet ve bilgi ile donanmış olması, mesleğini sağlıklı bir şekilde icra edebilmesi gerekir. Fedakarca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir. Bu hususta bölgemizdeki tüm basın yayın kuruluşlarımızın, kamu yararını ilgilendiren konularda halkımızı doğru bilgilendirmede, kamuoyu oluşturmada, alınan tedbirlerin, getirilen yeniliklerin kamuoyuna yansıtılmasında gösterdiğiniz duyarlılığı takdirle karşılıyoruz ve bu önemli kamu hizmetini layıkıyla yerine getiren siz değerli basın mensuplarımızın bu gayret ve çabalarını alkışlıyoruz. Gazetecilik mesleğinin geliştirilmesi, pozitif rekabet yoluyla meslek ilkelerinin daha sağlam bir şekilde yaşatılması, vatandaşların haber alma özgürlüğüne hizmet eden, yeni kurum ve kuruluşların geliştirilmesi ve bu yolla kamunun denetlenmesi, iş ve hizmetlerin yasalara uygun bir şekilde yapılması için ortam ve imkanı sağlayan ulusal ve yerel basınımıza katılım ve katkıları adına teşekkür eder, '10 Ocak Çalışanlar Gazeteciler Günü'nüzü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım."

ÇINAR: "GAZETECİLER zor BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYOR"

MÜSİAD Ereğli Başkanı Abdülkadir Çınar, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"10 Ocak 1961 tarihinde gazetecilerin çalışma koşullarında iyileştirmeler öngören 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden dolayı her sene 10 Ocak'ta kutlanmakta olan 'Çalışan Gazeteciler Günü'nün 58'inci yıldönümüne gelmiş bulunmaktayız.Bölgemizde meydana gelen olayların vatandaşlarımıza yansıtılması noktasında üstlenmiş olduğunuz zor ve bir o kadar da ehemmiyetli görevinizde, birçok zorlukla karşı karşıya kalsanız da başarılı çalışmalara imza atacağınıza olan inancımız tamdır. Bu vesileyle hali hazırda tüm basın ve yayın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerimizin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü, şahsım ve dernek üyelerimiz adına kutlarken, meslektaşlarınızdan ebediyete intikal edenleri de rahmetle anar, çalışmalarınızda başarılar dileriz."

KGD: "ÖZGÜR BASIN, DEMOKRASİNİN YAŞAMASINI VE GELİŞMESİNİ SAĞLAYAN KURUMLARIN BAŞINDA GELİYOR"

Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav, "Ülkemiz medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Medya sektörünün ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini belirten Sav, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Dayanışma Günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, basının sorunlarına ve çözüm önerilerine dikkat çekti.

KGD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav, şöyle devam etti:

"10 Ocak Dayanışma Günü nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünden basında çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961'den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak'lar ve 24 Temmuz'lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Aydınlık yarınlara ulaşmak istiyorsak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. 10 Ocak Basın Bayramı'nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım."

AYAROĞLU: "KUTLAMIYORUZ, SORGULUYORUZ"

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Zonguldak Şubesi Başkanı ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Ali Ayaroğlu, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ayaroğlu'nun mesajı şöyle:

"10 Ocak 1961de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. Bu gün, 'Çalışan Gazeteciler Günü' ya da 'bayramı' olarak anılıyor. 58 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. Özellikle Anadolu basınının hali içler acısı durumdadır. '12 Eylül' düzeni ile birlikte başlayan sansür, baskı ve gazeteciyi sindirmeye yönelik uygulamalar ilgili yasayı kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal haklar işlevsiz duruma sokulmuştur. İş güvencesi medya tekelinin insafına terkedilmiştir. Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. Yerel basında çalışan arkadaşlarımızın hiç bir sosyal güvencesi yoktur. Anadolu basını ekonomik koşullar altında can çekişmektedir. Zonguldak özeline baktığımızda yerel basının geleceğinde büyük umutsuzluk vardır. Ekonomik sorunlar etik değerleri de yok etmektedir. Demokrasiyi, özgürlükleri, AB standartlarını getireceğini vaat ederek iktidar olanların hedef aldığı kurumların başında medya ve çalışanları olmuştur. İdari erkin kendisini eleştiren, farklı görüşü savunan gazeteciler, yayıncılar için açtığı davalarda rekorlar kırmaktadır. Gazetecilere yönelik ölüm tehditleri asla kabul edilemez. Devlet bu ölüm tehditlerine karşı sessiz kalmamalı hesap sormalıdır. Biz ÇGD olarak 10 Ocak'ı kutlamıyor, sorguluyoruz, her türlü baskı, şiddet ve sömürünün ortadan kaldırılmasını talep ediyor; bunun için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."(

Editör: Pusula Gazetesi