Pusula’nın ulaştığı kaynaklar, Devrek’te yapılması gereken soruşturmanın, Devrek Belediyesi’ne yazı yazılarak bilgi istenme şekline döndüğü, bu şekilde incelemeden sonuç alınamayacağı belirtildi.

Zonguldak Valiliği, Devrek Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluklar ve kamuoyundaki iddialarla ilgili inceleme başlattı. Mahali İdareler Müdürü Halil İbrahim Danacı ve Hukuk İşleri Müdürü Osman Demir’in yürüttüğü incelemeden nasıl bir sonuç çıkacağı merak ediliyor. 

İşte incelemeye konu sorular:

1.Devrek Belediye Mezbahanesinde yolsuzluk ortaya çıktı. Mezbahane ile İlçe Tarım müdürlüğünde evraklar arasında uyuşmazlık tespit edildi. Kasaplardan nakil ücreti adı altında elden para alındığı iddia edildi.

2- Pazarcılardan toplanan işgaliye paralarıyla ilgili soruşturmada denetim yapılan odaya girildi, çalışma yapılan bilgisayarlardaki denetim evraklarında tahrifat ve yok etme işlemleri yapıldığı tutanakla kayıt altına alındı.

3- Zimmet suçunu işleyen iki işçinin tahsilat yapmaya yetkisi olmayan taşeron firma elemanı oldukları, bunların sözleşmelerinde görev tanımlarında bu tahsilat işinin bulunmadığı ve bu iş için herhangi bir görevlendirme onayı bulunmadığı bilgisine ulaşıldı.

4- Zimmet soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan zabıtaların savcılığa ifadeye gitmeden önce müdürler ve Belediye Başkanı tarafından çağrılarak korkutulduğu ve ne şekilde ifade vermeleri gerektiğinin dikte edildiği öğrenildi.

5- Zabıta Müdürlüğüne teslim edilen para ve ziynet eşyalarından sahibi çıkmayanların akıbetinin belli olmadığı, yok edildiğine dair iddialar mevcuttur. Benzer şekilde Eski Terminal olarak bilinen açık otoparka giren araç sahiplerinin çoğuna makbuz kesilmediği, alınan paraların bir ajandaya kaydedildiği öğrenildi.

6- 2022 yılı sonunda esmer vatandaşların yaşadığı İsmetpaşa Mahallesi Güdüller mevkisinde tüm evlerin su sayaçlarının sıfırlandığı iddia edildi.

7- Irmak boyundaki demir korkulukların değişim işi sonrasında çıkan eski demirlerin Devrek İtfaiyesine götürülerek buradan hurdacılara satıldığı ancak herhangi bir makbuz alınmadığı iddia edildi.

8- Dev Bel Limited adlı belediye şirketi üzerinden gerçek fiyatın çok üzerinde yüksek faturalı mal alımları yapıldığı, Belediye çalışanları ve akrabaları üzerine kayıtlı paravan şirketler üzerinden belediyenin zarara uğratıldığı (Örnek olarak 2022 yılında Vedat Ali Özkan Caddesi üzerindeki ışıklandırmaların tanesinin 25 TL'ye alındığı halde 75 TL olarak faturalandırıldığı) iddia edilmektedir. Belediye faturalarında Özkan Odabaşı, Bircan Elektrik, Özkan Sarı, Nuri Bozkurt (Başkanın yeğeni) ve eşi, insan kaynaklar müdürü Tuncay Ulupınar'ın kardeşi Turgay Ulupınar, Serdar Ak ve Seda Mekeç'e ait şirketleri yüklü faturaları olduğu iddia edildi.

9- Mehmet Tülübaş isimli şahsın üzerine kayıtlı olan Wolksvagen Passat marka aracın asıl sahibinin Çetin Bozkurt olduğu ve bu aracı yüksek bedelle belediyeye kiraladığı iddia edilmektedir. Göreve geldiğinde evi olmayan Çetin Bozkurt'un Devrek'te pahalı bir tripleks villa sahibi olduğu bilinmektedir. Ayrıca Filyos ve Burhaniye'de yakınları üzerine yazlığı olduğu iddia edildi.

10- Devrek'te heyelan bölgesi olarak bilinen alanların imar izinleri konusunda müteahhitlerden yüklü meblağlar alındığı ve adı geçen müteahhitlerde Satılmış Bilir'in Çetin Bozkurt'a villayı satan kişi olduğu iddia edildi.

11- Devrek Belediyesi İmar İşleri Müdürü olarak görev yapan Sedat Kapucubaş tarafından Karagülmez İnşaat'ın sahibi Mehmet ve Semih Karagülmez'den yaptıkları inşaatlar ile ilgili haksız edinimler sağladığı bu mal varlıklarını kardeşi Vedat Kapucubaș, eşi ve diğer yakınları adına tescil ettirdiği iddia edildi.

12- Yine Devrek-Ereğli yolu üzerinde Ağalar Mahallesinde 569 Ada, 1 parsel nolu 4.379.04 m2 alana dökme toprak üzerine hiçbir etüt ve inceleme yapılmadan yapımına başlanılan seyir terası ile ilgili, Devrek Belediyesinin (Kamunun) büyük meblağlarda parası harcanmış, ilk yağmurlarla birlikte burası kaymış, çökmüş ve harcanan milyonlarca para heba oldu.

Editör: Metin Özden