Halkın kalburüstü olanlarından toplanan paralarla İstikbal isimli yeni bir matbaa binası meydana getirildi ve Faik Ahmet Bey'e mal edildi.

Dünyadan ve Trabzon'dan haberler

Trabzon haber sektöründe yeni bir soluk olan İstikbal Gazetesi, Ankara'dan her gün gelen telgraftaki tavsiyelere uyarak ağırlıklı olarak dış politika konusunda yayın yapıyordu. Dış politikayla ilgili belli konular kalın puntolarla yazılıyordu.

Gazete, Türk-Yunan Cephesi sorununda Ankara'dan gelen bilgilere ve önerilere bağlı kaldığı gibi bazen de kendine özgür bir yayın dili sergiliyordu. Bu duruşuyla İstikbal Gazetesi, az da olsa Ankara'ya karşı bağımsızlığını ortaya koyuyordu.

Milli Mücadeleyi başlatan gazete

Başlangıçta haftada iki defa çıkan İstikbal Gazetesi, 27 Ocak 1921 tarihinden sonra Cumartesi dışında her gün, 30 Ocak 1923'ten itibaren ise haftanın her günü yayınlanmaya başlanmıştır. Faik Ahmet Barutçu'nun yayımladığı İstikbal Gazetesi, Kurtuluş Savaşı döneminin en önemli gazetelerinden biridir. Bir süre sonra Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti'nin yayın organı haline gelmiştir.

İstikbal Gazetesi'nde iç ve dış haberlerin yanında yayınlanan yerel haberler önemli bir yer tutmaktadır. Bu sayede Milli Mücadele'de Trabzon'un ve Karadeniz'in oynadığı rol daha iyi anlaşılmıştır. Haberlerle Karadeniz'e yönelik Rum ve Ermeni tehlikesine, İttifak Devletlerinin faaliyetlerine dikkat çekilmiştir.

Gazetede Sakarya zaferi öncesi Trabzon ilindeki faaliyetler hakkında önemli detaylar verilmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın yayınladığı Tekalif-i Milliye emirlerinden sonra diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi Trabzon'da da Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulmuştur. Bu komisyon 11 Ağustos'tan itibaren çalışmalarına başlamıştır. Gazetede Tekalif-i Milliyeye yardım edilmesi konusunda birçok yazı yayınlanmıştır.

10 Aralık 1918'de yayınlanmaya başlanan gazete 6 Mart 1925'de Takrir-i Sükun (Huzurun Sağlanması) Kanunu'nun çıkarılmasından sonra 17 Mart 1925 günü ömrünü tamamlamıştır.1426 sayısı çıkan gazete 6 yıl, 3 ay, 7 gün yayın yapmıştır. Milli Mücadele Dönemi'nde kesintisiz yayın yapabilmiş nadir gazetelerden biri olması sebebiyle yakın tarihimiz açısından ayrı bir öneme sahiptir. Gazetenin haber kaynağını 1920 yılından itibaren Mustafa Kemal'in girişimiyle 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı teşkil etmekteydi. Ayrıca Türk basını, özellikle İstanbul ve Ankara matbuatı yakından takip ediliyordu. Gazeteler incelendiğinde Yenigün ve Hakimiyet-i Milliye gibi Ankara gazetelerinden, Anadolu'daki yerel gazetelerden haber aktarıldığı görülebilir.

61medya

Trabzon Haber servisi