<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) tarafından Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü´nde arıcılara yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Yoğun katılımın olduğu toplantıya, İl Tarım Müdürü Yusuf Akın, Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, konuşma olarak ise Prof. Dr. Muhsin Doğanoğlu ve Veteriner Hekim Nurullah Özdemir katıldı.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, ülkemizde balın çok iyi fiyatla satıldığını söyleyerek; "Üretici olarak balımızı sattığımız kişileri düşünelim. Çocuklarımıza da yedirdiğimiz balı ilaç kalıntılarından uzak sağlıklı yetiştirmek zorundayız" dedi.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana><SPAN style="mso-spacerun: yes"> </SPAN>İl Tarım Müdürü Yusuf Akın konuşmasında Zonguldak´ta görev yaptığı dokuz yıl içerisinde tarım ve hayvancılıkta eksileri ve artıları ile çok farklılıklar gördüğünü söyledi. Tarım yelpazesinin çok geniş olduğunu söyleyen Akın; "Madenci kenti Zonguldak tarım sektörünü geçim kaynağı olarak sahiplenip arıcılıkta da kendini ispat etmesi gerekiyor. Amatör küçük çapta yapılan yetiştiricilik arıcılık değildir.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Gelişen bal ticaretinde daha iyi noktalara gelebilmek için güvenilir balı üretmemeniz lazım. Ne kadar bu konuda çalışıyor olsak da örgütsüz hiçbir yere varılmaz. Biliyorsunuz, bütün iş kollarının örgütleri var. Kalıcı üretici olmak için özen gösterin" diye konuştu.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Prof. Dr. Muhsin Doğanoğlu arıcılıkta sonbahar bakımını anlattığı konuşmasında; "Arı için uygun çevre koşulları koşullarını yaratın. Çevre koşulları iyi değilse arı pasif olacaktır. Ana arı hiçbir zamana iki kış geçirmez. Her yıl ana arıyı değiştirebiliyorsanız değiştirin. Arıları mutlaka şekerle besleyip, balın içine şeker karışmaması için gerekli önlemleri alın" şeklinde konuştu.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <br><P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt"><SPAN style="FONT-FAMILY: Arial"><FONT size=2><FONT face=Verdana>Doğanoğlu ayrıca, arılarda popülasyon desteği, beslenme, hastalık ve zararları ile ilgili bilgiler vererek petek saklama yöntemlerini anlattı.<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P><SPAN style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-ansi-language: TR; mso-fareast-language: TR; mso-bidi-language: AR-SA"><FONT face=Verdana size=2>Son olarak Veteriner Hekim Nurullah Özdemir, bal kalıntı analizleri ile ilgili bilgi verdi. Toplantı sonunda Prof. Dr. Doğanoğlu arıcılık üzerine hazırladığı kitaplarını imzaladı.</FONT></SPAN>