Ankara İmar Ekibi, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ın öncülüğünde 'Karaelmas Diyarı Dönüşümle Parlayacak' çalışmasında 2500 hektar alanı kapsayan projeyi üstlendi.

Turhan Demirtaş Mimarlar Odası adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İmar Planlarının revizyonunu üstlenen Ankara İmar şirketinden beklentilerimiz ve önerilerimiz; Zonguldak'ta yaşamayan, yaşamını, kültürünü bilmeyen planlamacıların yaptıkları revizyonlarda; kentin nüfusu sürekli azaldığı halde, 25 yıllık projeksiyon nüfusun yüksek tahmin edildiği ve konut yapı emsallerinin yüksek tutulduğu, buna rağmen öngördükleri nüfusun insanca yaşamı için gerekli ihtiyaçlarının; parkların, yeşil alanların, çocuk oyun alanlarının artırılmadığı, yolların genişletilmediği ve araçlar için yeterli otopark alanlarının ayrılmadığı görülmektedir. Bu hatalı, eksik revizyonlar ve plan değişiklikleri sonucunda, daha fazla katlı, daha büyük inşaatlar yapılmış, yaşayanlarına insanca yaşamaları için gerekli ihtiyaçlarına bile cevap veremeyen yerleşimler oluşmaya başlamıştır. Bu nedenle yapılacak revizyonlarda; araç ve yaya yollarında, yaşayanların ihtiyacı olan yeşil alanlarda, otopark alanlarında, yapı emsallerinde ve plan notlarında mutlaka iyileştirici düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Semtlerimizi betonlaştıran, yaşamı zorlaştıran yürürlükteki imar planlarının ve plan notlarının aynen korunmasına, yapı emsalleri ve katlarının artırılmasına yönelik planlamaları; her yönüyle yanlış buluyor, kentte yaşayanlara ihanet olarak değerlendiriyoruz. Plancılardan; Zonguldak'ta yaşayanların, insanca yaşam için gerekli her türlü gereksinmelerini karşılamayı, güvenli ve sağlıklı yaşanacak çağdaş Zonguldak'ı hedeflemiş revizyon planlaması bekliyoruz.

İstiyoruz ki; Plancıların kentte planlama bürosu olsun, planlama bitinceye kadar kentte ikamet etsinler, kenti yaşasınlar, 25-30 yıllık projeksiyon nüfus, nüfus eğilimine ve ekonomik yapıya göre yeniden hesaplansın, Yürürlükteki yapı emsalleri ve plan notları, hesaplanan nüfusa göre yeniden değerlendirilsin, Planlarda riskli alanlar, rezerv (yedek) yapı alanları ve kentsel dönüşüm alanları belirtilsin, Çarpık ve kaçak yapılaşmaların olduğu semtler, insanca yaşam için gerekenlere cevap verir duruma getirilsin, Çocuklar araç trafiği içinde oynamasın. Yeşil alanlar, sosyal ve kültürel tesis alanları artırılsın, Kent içi trafik sorununa ve otopark yokluğuna çözüm bulunsun, Gerçekleşmesi mümkün olmayacak çözümler değil, yapılabilirliği olan çözümler üretilsin. Biliyoruz ki; asıl olan, kağıt üstündeki çizgiler değil, onların gerçekleştirilmesi, hayata geçirilmesidir. İmar planların revize edilmesindeki ilk amaç; insanların sağlıklı yaşamını engelleyen eksikliklerin giderilmesi olmalı. Kişilerin, rantiyenin isteğine ve çıkarına göre plan revizyonları yapılmamalı. ( Öncekilerde bunları gördük, yaşadık ) Yeni revizyon planlamada ilk önce, kentte yaşayanların ihtiyaçlarına cevap verecek eksiklikleri iyileştirici çözümler görülmeli. Kat adedi veya inşaat alanı artışı ancak ve ancak; iyileştirmelerin hayata geçirildiği görüldükten sonra ileride düşünülmeli. İnşaatlarını yasa dışı, daha büyük, daha fazla katlı yapan, depoları, otoparkları konuta, ticarethaneye çeviren, yapı kullanma izni alamayan yasa tanımazların, yasa dışı işlerini kurtarmaya yönelik şaibeli planlama yapılmamalı. Bu görüş ve önerilerimizle; sayın Plancılardan; planlarını şehircilik bilimi ve yasalar doğrultusunda, ayrıntılı araştırma ve değerlendirmelerle yapmalarını bekliyor ve öyle yapacaklarına inanıyoruz.Zonguldak'ın mimarları olarak; planlamayı yapanların istediklerinde her türlü bilgi ve belgelerle kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğumuzu bildirir, planlama çalışmalarında başarılar dileriz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDAKİ GÖRÜŞ ve ÖNERİLERİMİZ
Kentsel Dönüşüm; Belediye Kanununun 73. Maddesi gereği, yapılaşmanın çarpık, kaçak, güvensiz olduğu, insanca yaşamanın zorlaştığı yerleşimlerin, insanca, sağlıklı ve güvenli yaşanılır duruma getirilmesidir.
( 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunla karıştırılmamalı. 6306 ile yapılanlar kentsel dönüşüm değil, yapısal dönüşümdür. 73. Maddede dönüşüm planlarını yapma yetkisi münhasıran belediye meclislerine verilmişken, 6306 da yürürlükteki imar planlarına uyulacaktır.)
Zonguldak'ta, kaçak ve çarpık yapılaşmanın çok olması kentsel dönüşümlerin yapılmasını zorunlu kılıyor.
Kentsel dönüşüm yapılacak alanların büyük bölümünün devlet kurumlarının mülkiyetinde olması nedeniyle çok az kamulaştırma bedeli ödenecek olması, Zonguldak için avantajdır.
Çevre il ve ilçelerdeki gözlemlerimizde; yapıların dayanıklılığı yönündeki dönüşümlerin olumlu olduğu tespit edildi. Ancak; kentlerin kimliğinin, kültürünün göz ardı edilmiş olması, birbirinin aynı tek tip apartman kentlerin ortaya çıkarılması, toplumun ve kişilerin, yaşamalarının, kültürlerinin dönüşümlere zorlanması gibi olumsuzlukları görmek, yarınlar adına bizleri endişelendirdi.

Görüldü ki; insanlar, yaşam ve kültürlerine ters gelen dönüşümlere ayak uydurmakta çok zorlanıyorlar ve psikolojik sorunlar yaşıyorlar. Apartman yaşamı; mahallelik, komşuluk, paylaşım kültürünü yok ettiği gibi, kişilerin hareketlerini de sınırlandırıyor. Apartmanda yaşamaya özlem duyanlar, apartmanlara taşındıklarında pişman oluyor, mahallelerini, önceki yaşamlarını ve komşuluklarını özlüyorlar.
Önerimiz; "kentsel dönüşümlerde öncelikli amaç; insanları yaşadıkları yerlerden semtlerinden koparılmadan, fazla uzaklaştırılmadan, sağlıklı ve güvenli olarak yaşayacakları, her türlü gereksinmelerinin karşılanacağı, edindikleri kültürlerini yaşayıp sürdürecekleri çevre ve mekanlara kavuşturmak olmalı" Kentsel dönüşümlerde; fiziki çevrenin ve yapıların iyileştirilmesinin yanında, kişilere sağlıklı ve mutlu yaşayacakları mekanlar sunulursa, yaşadıkları çevreden çok uzaklaşmadan kültürlerini yaşayabilecekleri planlamalar yapılırsa, evleri-arsaları ellerinden alınanlar mağdur edilmezse, toplumun en fakir kesiminin bile konut edinebilmesine imkanı sağlanırsa, " kentsel dönüşümlerde amaca ulaşılmış olur " görüşündeyiz.

ZONGULDAK'ta yapılacak KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL OLMALI;
Öncelikle, yerinde dönüşüm esas olmalı, Planlar; halka danışarak, paylaşarak hazırlanmalı, Kentin kültürüne, toplumsal belleğine saygılı olmalı, Kentte yaşayanların beklentilerine cevap verebilmeli, Sosyal ve kültürel yaşamı geliştirmeli, Evleri, arsaları ellerinden alınanlar mağdur edilmemeli, Dar gelirliler için de konut edinebilme seçenekleri sunmalı."