1950 yılında başlayan Zonguldak yeni liman ve tesislerin inşaatı yapılırken, daha eski bir tarihte Üzülmez ocaklarının 1 ve 2 nolu Lavuar atıkları için çözüm, vagonlarla Gazipaşa Caddesi ortasından geçerek liman arkası ve Fener burnu üzerinden Karadeniz’e dökülmesi planlanmıştır, proje kapsamında eski liman rıhtımının bittiği noktadan fener mahallesi istikametine doğru, liman arkası mevkisine 3 adet tünel açılmış ve yine, Fener mahallesi kır kahvesi diye adlandırılan, Deniz Feneri altındaki alana vinç binası inşa edilmiştir. 
Liman arkasındaki, atık için gelen vagonların hem makas değiştirmeleri, hem de atık rampasından varagel tünelinden yukarıya bantla taşınıp denize dökülmesinin sağlanmasında kullanılan bu tesisler 1957 yılına kadar çalışmışlardır. 1953’de bitirilen yeni Zonguldak limanın hem kuzey ve hem de güney mendireği arkasında zamanla oluşan kumsallık alan da, Fener burnundan denize dökülen atıkların, su altı akıntılarının sürüklemesiyle oluşmuştur, 1957 yılında denize atık dökülmesinin sonlandırılmasından sonra kuzey mendireği arkasındaki kumsal kaybolmuş, güney mendireği arkasındaki, bugün “Karakum”  kumsalı dediğimiz alan ise kalabilmiştir.
1960 yılından sonra oluşan Karakum kumsalı önce balıkçılar tarafından kullanılmış, kalıcı hale geldikten sonra ise alana betonarme çekekler akaryakıt tankları konuşlandırılmıştır. Aynı alanda Esnaf Odaları ve Şoförler Odası Başkanlığı ortak kullandıkları binada hizmet vermişlerdir.
2015 yılına kadar bir dönem Lunapark olarak ta çalıştırılan alan, halkın ortak kullanım alanları oluşturulması hesap edilerek üzerindeki bütün çekekler, yapılar yıkılarak kaldırılmıştır. 
Zonguldak Valiliği, Karakum mevkiinde deniz kıyısında bulunan, dolgu çalışmalarıyla birlikte 50 dönüme çıkarılacak alanda rekreasyon projesi başlattı. Milli Emlak Müdürlüğü, proje kapsamında söz konusu alanda bulunan balıkçı teknelerinin bakım ve onarımı için yapılan 42 kulübenin yıkılmasına karar vermişti. Kulübe sahiplerinden 28'i yıkımın durdurulması için Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme, davalı idarenin savunması alınıncaya kadar verdiği ara kararında dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırmıştı.
Bölge İdare Mahkemesi, yıkımın durdurulmasına yönelik yapılan itirazları olumsuz görerek, çekeklerin yıkılması kararını verdi.
Karakum kumsalında 2016 tarihinden günümüze kadar iki proje değişikliğe uğratılarak eskitilmiş ve Manolya Park ismi verildikten sonra büyük bir bölümü otopark ve lunapark olmuş ve yine kısa aralıklarla süren yapısal değişikliklerden sonra, 2021 yılında Uzun Mehmet Camii ve Uzun Mehmet Parkı tamamlanmıştır.
Yüksel Yıldırım-2021
Zonguldak Nostalji

Karakum Geçmişi 1

Kaynak: Haber Merkezi